Witchcraft ((La casa 4)) (1988)

witchcraft_thumb“Bazmeg David, ennyire kellett a pénz?” – gondolhatná az ember, miután megnézte a Boszorkányság című remekművet, ami filmtörténeti szempontból egyfajta csoda, hisz’ mégis csak egy horrorfilm David Hasselhoffal, más szempontból viszont csak egy nagy kalap szar – ilyen megközelítésből nézve viszont tökéletesen belepasszol Hasselhoff filmográfiájába. De mielőtt magam ellen hergelném a világ összes Hasselhoff rajongóját (biztos sok ilyen van), elismerem, nyilván ennek a filmnek is vannak jó pillanatai, de ha nincsenek, a borító akkor is nagyon szép. Kár, hogy a rajta lévő lenge öltözetben rohangáló didkókirálynő a filmben nincs benne, vagy csak nekem nem sikerült ráismernem e festmény alapján. Most biztos azt gondoljátok, hogy biztos utálom David Hasselhoffot, azért nyilatkozok ilyen cinikus hangvételben erről a filmről. Ez viszont koránt sincs így! Annak idején nagyon szerettem a Knight Rider-t, meg relatíve jól szórakoztam néhány oltári igénytelen “akció”filmjén is (pl. a Véres leszámoláson, ami aztán tényleg minősíthetetlenül szar, minden trash rajongónak csak ajánlani tudom!), és még a Boszorkányságért is hajlandó voltam pénzt kiadni. Sőt, még egy 10 számos David Hasselhoff albumom is van, amit szintén nagyon szeretek (majdnem olyan jót derülök rajta mikor hallgatom, mint mondjuk Zámbó Árpy slágerein). Szóval én bizonyos értelemben szeretem David Hasselhoff-ot, szerintem ha pár évtizeddel korábban született volna, remek csapatot alkothatott volna Ed Wooddal és Tor Johnsonnal. Node elég a felesleges szócséplésből, lássuk, miről is szól ez a csudajó kis film!

witchcraft1

A film elején egy hatalmas házat látunk, ahol egy terhes nőt igyekeznek vasvilla-végre szúrni, mivel azt gondolják róla, hogy boszorkány. A nő viszont nem akar ilyen szörnyű halált halni és inkább kiveti magát egy emeleti ablakból, hogy a földön loccsanjon szét az agyveleje (mennyivel szebb halál!). Ezután pár évtizedet átugorva a jelenben találjuk magunkat, amikor a ház még mindig áll, csak épp nem lakik benne senki. Itt töketlenkedik viszont a film két főhőse, David Hasselhoff és csodálatos menyasszonya, akikről kiderül, hogy nem élnek szexuális életet, mivel a kb. 30 éves – amúgy kurva csinos – asszonyka a nászéjszakáján szeretné elveszíteni a szüzességét (micsoda f*szság, szerintem a forgatási szünetek alatt orrba-szájba kúrták egymást). A nő amúgy épp a boszorkányság témakörében kutakodik (ezért töketlenkednek a ház körül), amelyben segítségére van egy rejtélyes német nyelvű, mágiáról szóló könyv is, melynek rejtélyességét – az asszony szerint – mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még soha nem fordították le más nyelvre (biztos nem azért, mert rohadt nagy baromság az egész, dehogy). Közben egy másik vonalon megismerhetünk egy családot, akik érdeklődnek a ház iránt, így egy ingatlankereskedő társaságában elutaznak a helyszínre, ahol meglepve tapasztalják, hogy Hasselhoff és menyasszonya illegális lakásfoglalóként már befészkelték magukat a házba. Mielőtt azonban elzavarnák őket a picsába, megsokasodnak a furcsa, megmagyarázhatatlan jelenségek: az egyik nőt (akit az ördögűzős Linda Blair alakít) valamilyen sötét erő átráncigálja a pokolba a kád lefolyóján keresztül, egy vénasszonynak két démon vagy mi a rák (valójában két fogyatékos öregember) összevarrja a száját és belelógatják fejjel lefelé a kéménybe, amit mit sem sejtő főhőseink begyújtanak, és még lehetne sorolni, de nem akarom elmesélni az egész filmet, mert ezen ismertető hatására biztos sokan meg akarják majd rendelni DVD-n. Mindenesetre lesz még itt keresztre feszítés, máglyahalál, vudu-baba szúrkálás, sőt, még nemi erőszak is (az ördög megrakja Hasselhoff menyasszonyát), úgyhogy aki egy igényes horrorfilmre vágyik, az mindenképp szerezze be a Boszorkányságot. 🙂

witchcraft2

A film megvásárlása mellett rengeteg érv szól, csak néhányat hadd említsek meg.
1.) A speciális effektek, ahogy néhány hősünk átjut a pokolba, az valami egészen hajmeresztő. Ezt kb. úgy kell elképzelni, hogy a bepánikolt, ordibáló tagot szemből veszi a kamera, a háttérben meg valami örvényszerű szart mutatnak. Zseniális trükkfelvétel!
2.) David Hasselhoff és Linda Blair még saját magukat is alulmúló színészi játéka. De micsoda sztárparádé!
3.) A rendező neve, Fabrizio Laurenti is garancia a minőségre, hisz’ a “világhírű” olasz rendező olyan alkotásokkal örvendeztette meg a világot mint például Troll 3 (Internet mozi adatbázis: 1.7 pont), vagy… ööö… biztos volt más filmje is, na!
4.) A legerősebb érv: a filmben megcsodálhatjuk David Hasselhoff szőrös mellkasát! (szerintem Hasselhoff ügynöke szerződésbe foglalta, hogy csak akkor vállalnak el egy filmet, ha abban van mellkas-jelenet) Na jó, elég a hülyeségből. A Boszorkányság egy szánalmasan rossz “horror”film gagyi sztorival és teljesen lehetetlen helyzetekkel/dialógusokkal. Szívem szerint azt mondanám, hogy csak hardcore Hasselhoff rajongóknak ajánlanám ezt a filmet, de hát olyan szerintem nem sok van, ha meg van is néhány, azok nyilván gyógyszeres kezelés alatt állnak (remélhetőleg valami jól őrzött helyen). Esetleg még a mazochisták és a perverzek tehetnek vele egy próbát.

értékelés: 3/10

Blizz

Be the first to comment on "Witchcraft ((La casa 4)) (1988)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.