Ape Man (1943)

apeman_thumbValószínűleg nem kell feltétlenül magyarnak lenni ahhoz, hogy a klasszikus horrorfilmek őrült tudósát kapásból Lugosi Béla karakterével kössük össze. Én sok Lugosi filmet láttam, és azokban az öreg nemegyszer alakított tudóst – pedig amihez nekem is szerencsém volt, az csupán a töredéke Béla teljes filmes termésének. Többek között az 1943-as Ape Man c. filmben is ebben a szerepben üdvözölhetjük Béla új, a szokásosnál sokkal szőrösebb arcát. Ezt a filmet az a William Beaudine rendezte, aki ezen kívül olyan “világhírű” alkotásokat is jegyez, mint például a Billy a kölyök Dracula ellen, vagy a Jesse James találkozik Frankestein lányával (ez utóbbi egy veszett szar scifi-horror-westernfilm).
Gondolom mostmár mindenki vágja, miről van szó. 🙂

Nem fogjátok kitalálni, de Dr. James Brewster (Lugosi Béla) bizony egy őrült tudós. Az őrült tudósok pedig attól őrültek, hogy egész életükben valami hatalmas baromságot kutatnak/csinálnak, ahelyett hogy elmennének a kocsmába és jól beb*sznának. Dr. Brewster például föld alatti laboratóriumában kedvenc háziállata, egy jól megtermett gorilla génjeit importálja magába, minek következtében a mozgása és viselkedése is látványosan megváltozik, ráadásul Robin Williams-t is megszégyenítő mennyiségű szőr nő ki a testén. Az egyik tudós kolléga ugyan megpróbál segíteni a kétségbeesett Brewster-nek, de ahogy azt látni fogjuk, nem jár sikerrel.

Az őrült tudós egyre kevésbé tud úrrá lenni vadállatias ösztönein, és kedvenc gorillájával éjszakánként a várost járva rémísztgetik az ártatlan népeket. Brewsternek közben sikerül kikísérleteznie egy eljárást, amelynek köszönhetően ideiglenesen elnyomhatja magában a gorillát, de ez nem sokáig tart, hamar visszaváltozik. A tudós úgy gondolja, hogy tartós eredményt csak akkor érhet el, ha emberi donort szerez a gyógyulásához, ezért elrabol egy fiatal nőt és a laboratóriumába vonszolja. Itt aztán a gorillának megtetszik a hölgy (romantika a’la King Kong) és meggyilkolja Brewstert, azonban a majom és a nő között nem teljesül be a szerelem, ugyanis a helyszínre érkező rendőrök lelövik a kanos majmot.

apeman1

Ezt a filmet nemrég rendeltem egy angol online dvd-boltban, ugyanis elég szépen lenyomták az árát (idehaza VHS-en is drágábbak a filmek, mint amennyibe ez került DVD-n). Túlságosan nagy tisztelője vagyok Lugosinak, nem bírtam otthagyni. 🙂 És ami azt illeti, egyáltalán nem bántam meg.
A Majomember lényegesen jobb film, mint a Filmmúzeumon állandóan ismételt Láthatatlan kísértet vagy a Halálos rémület, de azért a Draculával sem említhető egy napon. Maradjunk annyiban, hogy Lugosi idétlen majommozgása és sminkje nagyon szórakoztató, majdnem annyira, mint Béla partnere, aki vicces gorilla-jelmezben ugrándozik az egész film alatt (tőle egyébként elvileg félni kéne).
William Beaudine rendező minden bizonnyal nagyon elégedett lehetett ezen filmjével, ugyanis majd’ 10 évvel később meginvitálta Lugosit, hogy majomkodjanak megint valamit közösen, aki elfogadta az ajánlatot (ekkortájt már nem nagyon válogathatott szegény). Így aztán elkészült a már címével is horrorisztikus hatásokat elérő “Lugosi Béla találkozik a Gorillával” elnevezésű horror-scifi-komédiát, amelyről szintén fogok majd mesélni… mert arról muszáj.

értékelés: 5/10

Blizz

Be the first to comment on "Ape Man (1943)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.