Bad Taste (1987) (Ízlésficam)

badtaste_thumbEgyik tanult kollégám említette, hogy a zseniális Peter Jackson-nak van valamilyen old-skool humoros-horroros butasága, amit még jóval a kezdetek-kezdetén készített, a kultikusnak mondható Hullajót megelőzően. Ennyi információ bőven elég volt ahhoz, hogy mielőbb beszerezzem eme remeket…

Az egész mizéria egy telefonhívással kezdődik, miszerint az egyik települést (nem emlékszem pontosan a nevére) gonosz földönkívüliek szállták meg, s eltűnt az egész lakosság. Kezdő jelenetben az egyik főszereplő rohan egy zombis, de legalábbis elég esetlenül mozgó fejszés alak elől, akit aztán egy jólszituált kocogás után látványosan kinyír. De még nem úszta meg, mert jön vagy 5-6 hasonló alak, és ezek elől kell bújnia. Közben rádión tartja az összeköttetést kissé buggyant csapattársával, a Derek névre hallgató egyénnel (Peter Jackson játssza), aki elkapott belőlük egyet, s most megkötözve lógatja alá egy sziklafalról. Némi harc Derek és az időközben elszabadult lény között, mire szegény flótást letaszítják a mélybe. Nemsokára felbukkan a másik két csapattag is, akik szintén azt a feladatot kapják, hogy likvidálják ezeket az élősdieket, valamint találkozzanak a Begyűjtővel. A gond csak annyit, hogy a Begyűjtőt félúton elkapták, és most egy fazék vízbe ücsörög alsógatyában, megkötözve, szája felpeckelve. Földönkívüli-ellenes kommandónk is felfedezi a kúriát, ahol, fogja tartják kapcsolatukat, s megindul a lények elleni roppant mosolyogtató küzdelem.

badtaste1

Mint megtudjuk, ezek a lények valójában echte földönkívüliek, akik asszimilálódtak: fullon emberi gúnyába virítanak. A település lakosságát legyilkolták, s most bedobozolva várják a bolygójukra való elszállításukat, ugyanis az emberi hús (különféle fantázianevekkel rendelve) roppant kelendő az univerzumnak azon a részén, ínyencekből meg van elég. Hőseink (Dereket kivéve, aki folyton az agya kipottyanó, hátsó részével van elfoglalva, s azt igazgatja) szépen lerendezik a géppityukkal császkáló élieneket, és kiszabadítják említett fazékban üldögélő cimborájukat, de még hátra a Főnök és pár aranyos kinéző társa…

badtaste2

Nem kertelek, világbajnok film – tíz pont talán még kevés is rá. Hullajó-féle hangulat, gore-os gegekkel telinyomott atmoszféra, csupa pihent baromság; bizarr és mégis heherészős alkotás. Peter Jackson ezzel a meglehetősen lóbádzset, és amatőrként elkövetett filmjével debütált, taposta ki az utat a későbbi horror-humor alkotásainak. Mellesleg egy személyben volt ő a producer, rendező, forgatókönyvíró, maszkmester, operatőr, valamint a speckó effektekért is felelt. És ha még nem említettem volna – bár szerintem igen -, látható benne egy csomó bélontás, agybeteg morbid poénok zsákszámra, szóval felfoghatatlanul blőd halálnemekből nincs hiány! Ja, és amikor átváltoznak a lények ennivalóan aranyos, csupaszseggű élienekké, az valami hihetetlenül zseniális!

értékelés: 10/10

eyescream

1 Comment on "Bad Taste (1987) (Ízlésficam)"

  1. Ugyancsak egyetértek! Amikor megláttam, hogy Peter Jackson a rendező és játszik a filmben is, na mondom ezt látnom kell… a Hullajó után, és tényleg remek film!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.