Do You Wanna Know A Secret? (2001) (Akarsz tudni egy titkot?)

doyouwannaknow_thumb1996-ban Wes Craven a Sikoly című filmjével megalkotta a mai értelemben vett tinihorrorok, vagy másképp mondva “teen-slasher” filmek műfaját. (Természetesen voltak már hasonló filmek jóval ezelőtt is, gondoljunk csak a Péntek 13 sorozatra). Valószínűleg a fent említett film sikere ihlette Jim Gillespie rendező kollégát, hogy ő is megpróbáljon maradandót alkotni a műfajban. Így készült el a Tudom mit tettél tavaly nyáron, ami a Sikollyal karöltve etalon lett a későbbiekben forgatott tinihorrorok alkotóinak. Rengeteg koppintás született főleg e két film hatására, nem beszélve Sikoly és a Tudom mit tettél folytatásairól. A későbbi alkotások saját véleményem szerint többnyire bugyuták, unalmasak és főleg kiszámíthatók lettek. Persze ahogy lenni szokott, ezek közül néhánynak sikerült megközelítenie az “etalonok” színvonalát, mint például Thomas Bradford munkásságának köszönhető Akarsz tudni egy titkot? című film.

doyouwannaknow1

A Tennyson Egyetem kollégiuma a tavaszi szünet alkalmával pang az ürességtől, csak néhány diák lazul az épületben. Szemtanúi lehetünk, ahogy egy fiatal srácot meggyilkolnak. Egy év telik el, ismét tavaszi szünet van a suliban, ahol Beth rémálomból ébred. Az ő barátját nyírták ki tavaly. Újdonsült gazdag pasijával, Hankkel bulitúrára indulnak Floridába, ahol a társaság nagyobb része már ott dekkol. Ahogy összeverődik a kis csapat, szám szerint hatan, ahogy lennie kell, 3 fiú 3 lány elosztásban. A lányok csinosak, a fiúk kigyúrtak, más már nem is kell, némi szesz kíséretében nekivágnak a bulihétnek. Csakhogy a murinak vége szakad, amikor Beth egyik ismerősét a szeme láttára késeli szét a diszkó előtt egy maszkos, fekete köpenyes vadbarom, vagyis a Gyilkos. Még aznap éjjel hatuk közül nyoma vész Bradnek. Emellett már nem lehet szó nélkül elmenni, így kihívják a rendőröket. Egy tennysoni FBI ügynök, aki átlépve hatáskörét, követte Betht, kifaggatja a fiatalokat. Számára nem ismeretlen az ügy. Immár tény, hogy Beth körül rejtélyes módon időről-időre ritkulni kezd a népsűrűség. Ekkor fogalmazódnak meg a kérdések: Ki a gyilkos? Miért öli meg Beth barátait? És végül mi válasz az “Akarsz tudni egy titkot?” kérdésre, amit a gyilkos a rendszerint a helyszínen hagy…

doyouwannaknow2

A történet alapján mondhatnánk azt is, hogy nem volt igazam a bevezetőben, mivel ez a film is csak egy tucat szarság. Maga az eseménysor tényleg nem túl eredeti, de a hangulata az, ami kiemeli a többi hasonló stílusú film közül. Nagyon jó, eltalált zenék csendülnek fel a film folyamán. A karakterek jól kitaláltak, és szimpatikusak, annak ellenére, hogy sokuk elsőfilmes színész. (Ahogy sztem a rendező is az.) Ezt leszámítva két ismerős arc tűnhet fel, Joseph Lawrence (Hank) és Chad Allen (Brad) személyében. Negatívumként muszáj megemlítenem az elég súlyos logokai hibát/hibákat, amik nem mennek a filmélmény rovására, de azért vannak. (Aki megnézi a filmet rájön mik ezek, de le nem írhatom, mert lelőném a poént.) Az igazat megvallva, lehet, hogy kissé elfogult vagyok a filmmel kapcsolatban, de mi mást írhatnék róla, ha akárhányszor nézem meg, szórakoztatónak találom? Ezért ajánlom bártan a tinihorror kedvelőinek, hátha nekik is egyik kedvencükké válik.

értékelés: 7/10

Stone

1 Comment on "Do You Wanna Know A Secret? (2001) (Akarsz tudni egy titkot?)"

  1. Számomra ez csak egy idióta tinihorror, kár volt megnéznem! 2/10

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.