House of Wax (1953) (Panoptikum – A viaszbabák háza)

houseofwax_thumbAz idei, Paris Hiltonnal “fűszerezett” remake kapcsán gondoltam illene tisztelegni az eredeti House Of Wax előtt, ugyanis szerintem teljes joggal megérdemli ezt. Mi magyarok pláne büszkék lehetünk erre az az ’53-as alkotásra, ugyanis a rendező is hazánkból származik. A House Of Wax volt a Warner Studios első 3D filmje, és az első 3D film Stereophonic hangzással, ami abban az időben unikumnak számított. (Csak érdekességképp: a rendező André De Toth fél szemére vak volt, így nem érzékelhette az effektet.) A jó fél évszádos film meglepően szép színekkel és remek sztorival büszkélkedhet, és a főszerepben Vincent Price, akit gondolom nem kell bemutatnom. A szintet itt is tartja, sőt szerintem egyik legjobban sikerült filmje a House Of Wax. (Nem beszélve arról, hogy ez volt az első igazi horrorfilmje.) Nézzük miről is van saw (ez ilyen szóvicc volt, vagy mi).

Henry Jarrod viaszmúzeumot üzemeltet, mely egyre kevesebb érdeklődőt fogad. A kevés bevétel miatt Henry üzlettársa úgy dönt, felgyújtja a múzeumot, hogy a biztosításból befolyó pénzből egy új, jobb viaszmúzeumot hozzon létre. Henry persze nagyon ragaszkodik az általa kreált viaszbábokhoz, legfőképp a Marie Antionette figurához, amelyhez valami perverz szexuális vonzalom is köti. Az üzlettárs persze magasról szarik Henry érzelgős baromságaira, és csakazértis felgyújtja a múzeumot, persze csak miután jól pofánvágja Henryt, aki beájul a terem közepére.
Néhány év múlva Henry visszatér, hogy megnyissa új, saját viaszmúzeumát. A keze megégett a tűz során, így asszisztensre van szüksége, akinek idővel gyanús lesz az öreg Henry… főként hogy a kiállított viaszbábuk meglepő hasonlóságot mutatnak a városka hullaházából eltűnt halottakkal, akiket egy bicegő, fantom szerű szörny rabol el éjjelente. Nem nagy rejtély, hogy az öreg Henry az, ám ezúttal egy élő embert szemelt ki magának, hogy új Marie Antoinette figurát csinálhasson: asszisztense barátnőjét. Az asszisztens nyomozásba kezd, majd a rendőrség is, végül egy forró viasszal teli üstbe lökve a másvilágra küldik az őrült professzort.

houseofwax11

Egy igazi klasszikus, lassú folyású horror a House Of Wax, az ijesztgetős horrorok rajongóinak biztos kínszenvedés lenne végigülni egy ilyen régi filmet, de aki nyitott az ilyesmire az itt próbálkozhat. Szerintem a történet eléggé rendben van (bár az ’53-as House Of Wax is egy korábbi, Mystery Of The Wax Museum remakeje), a színészek átlagosak, Vincent Price kurvajó, de biztos csak azért, mert sznob vagyok. A film végén meg van egy édi kis maszk, amiért még egy pluszpont jár. Klasszikus!!! Szerezzétek be!

értékelés: 8/10

Yoko Homo

Be the first to comment on "House of Wax (1953) (Panoptikum – A viaszbabák háza)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.