I’ll Always Know What You Did Last Summer (2006) (Örökké tudom, mit tettél tavaly nyáron)

illalwaysknow_thumbMajd’ egy évtizeddel azután, hogy Jennifer Love Hewitt-ot és barátait egy mérges halász megkampózta, valakik úgy gondolták, hogy le lehet – ezért le kell – még húzni egy bőrt erről a nem túl fantáziadús sztoriról – noha sokak szerint már az első rész is felesleges volt. A cím (“Örökké tudom, mit tettél tavaly nyáron”) azon túl, hogy kurva szarul hangzik, már önmagában vicc, de legalább elárulja, nagyjából mire számíthat az, aki hajlandó megnézni ezt a förtelmet. A készítők neveit olvasgatva leginkább csak bután pislogtam, nem nagyon tudtam mihez kötni őket, leszámítva Michael Weiss forgatókönyvírót, aki a szintén igen friss Butterfly Effect 2-vel is azon meggyőződésemet erősítette, hogy Weiss úrnak másfajta munkát kéne keresnie, mert a történetírás meglehetősen szarul megy neki. Ami a színészeket illeti, a régi arcokat természetesen hiába keresnénk (már csak azért is, mert anno nagyjából mindet megkampózták), helyettük azonban gyönyörködhetünk néhány újgenerációs, nálunk javarészt ismeretlen amerikai tévésorozatokban itt-ott feltűnt színészpalánta gyenge alakításában és az általuk elmondott, helyenként valóban borzalmas dialógusokban (jó, utóbbiért nem ők a hibásak, bár szólhattak volna, hogy kicsit át kéne írni a szövegüket).

illalwaysknow1

A film azzal kezdődik, hogy néhány fiatal – asszem négyen vannak – az évekkel korábban történt halász-gyilkosság mintájára ártatlan ijesztegetősdit próbálnak játszani, amibe egy srác belehal. Pánikba esett hőseink megfogadják, hogy befogják a pofájukat. Itt a készítők egy az egyben lelopták az első rész hasonló jelenetét: a szimpatikusabbik lány szólni akar a rendőrségnek (nagyjából lehet sejteni, hogy ő lesz a film egyik túlélője), mire az egyik srác jól lebassza (nyilvánvalóan meg fog dögleni), sz’al végül megállapodnak abban, hogy nem szólnak senkinek. Egy évvel később azonban valaki elkezdi zaklatni addigra egymástól kissé elhidegült hőseinket idióta sms-ekkel, meg azzal, hogy fáradtságos munkával belekarcolja egy motor oldalába, hogy “tudom mit tettél”. Kérdezem én, milyen idióta barom gyilkos pöcsölne ilyesmivel??? Ennél már csak az a szebb, amikor hőseink a feltételezett gyilkosnak visszairogatnak papírcetlin… jó hogy el nem kezdenek egymással csetelni…
Elvetemült gyilkosunk a bugyuta üzenetküldözgetések közben időnként kilyukasztja a főhősnőnk kerékpárgumiját, aztán mikor megunja ezen csibészkedéseket, elkezdi végre azt, amit addigra már minden néző nagyon-nagyon vár: sorra lekaszabolja hőseinket. Ám mikor már azt hinnénk (új ötletek hiányában), hogy az első rész sokkal szarabbul sikerült remake-jét nézzük, kiderül, hogy gyilkosunk képes eltűnni illetve teleportálni magát, akár egy nindzsa. Aztán mikor az is nyilvánvalóvá válik, hogy gyilkosunkat nem fogja a golyó, plusz leszarja, hogy áthajtanak rajta párszor autóval, joggal hihetjük, hogy a.) gyilkosunk nem is nindzsa, hanem egy mutáns az X-Menből b.) hőseink a Mátrix rabjai, a halászruhás fószer meg valami operátor, aki kedve szerint irogatja át a mátrix szabályait c.) ez a film egy kurva nagy baromság.
Én az utóbbit tartom a legvalószínűbbnek.

illalwaysknow2

Az, hogy ezen harmadik részt már kifejezetten a videó-piacra szánták, nem lehet magyarázat, de még enyhítőbb körülmény sem arra, hogy miért olyan bűn rossz ez a film. A magyarázat egyszerű: a készítőket nyilván a pénz motiválta, csak és kizárólag. Valószínűleg ők is tudták, hogy amit csinálnak az szar. Ha nem, az talán még szomorúbb. Klisé után klisé, minden előre kiszámítható, leszámítva egy-két orbitális faszságot amit a film vége felé gyúrtak bele a történetbe. Kérdéses továbbá, hogy vajh’ miért nem szólt senki a vágónak, hogy ez nem videóklip lesz. Az írónak meg miért nem mondták meg, hogy a “szerencséd, hogy láncfűrész van nálad” típusú mondatokkal baj van.
Mint ahogy azzal is baj van, hogy a főhősök ilyen zéró-kisugárzással rendelkező arcok… a Jennifer Love meg a Freddie Prinze legalább szimpik voltak. Előbbit dugnám, utóbbinak csak paskolnám a seggét, mert a homofóbia csúnya dolog. De ezek a tagok, lyézusom…
Ezt a folytatást nagy kár volt elkészíteni. Egyszer végig lehet szenvedni (tök jókat lehet káromkodni a film alatt), de pénzt akkor se adjatok ki érte, ha valaha esetleg bekerül a 990 forintos kategóriába. Inkább vetessétek meg valaki olyannal, akit utáltok, aztán nézzétek meg nála.

értékelés: 2/10

Blizz

1 Comment on "I’ll Always Know What You Did Last Summer (2006) (Örökké tudom, mit tettél tavaly nyáron)"

  1. Jó kritika 😀 Amúgy nem láttam a filmet,csak az első részét ennek az egész Tudom mit tettél sorozatnak,de egy nagy szar volt,szóval a többire úgy látom pláne felesleges pazarolni az embernek az idejét.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.