Saw IV (2007) (Fűrész 4)

saw4_thumbHol volt, hol nem volt, Hollywood berkeiben élt néhány hülye filmes, akik nem elégedtek meg azzal, hogy a Fűrész 1-2 hatalmas siker volt, feltétlenül folytatni akarták a nagyobb siker (és nagyobb gázsi) reményében. Egyikük (egy különösen szadista alak) kitalálta, hogy a sorozat legnagyobb érdeme a különböző kibelezések, kínzások hiteles ábrázolása volt, és a Fűrész 3-nak erre kell építeni elsősorban. Aztán a Fűrész 3 hiába volt nagy siker, a kritikusok többsége alaposan lehúzta, úgyhogy a fentebb említett kis szadista görény kitalálta, hogy a Fűrész 4-ben. (aminek persze el kell készülnie egy évvel az előző után, hogy legyen még több gázsi) már nem csak a nyakaknak, hanem a történetnek is csavarodnia kell. Ezzel megszületett (ismét) az egyik legfosadékabb film, amit valaha láttam, és őszintét megvallva, kedvem lenne a fent említett görényt (már ha létezik egyáltalán) beültetni egy stílusosan hatástalaníthatatlan Jigsaw-csapdába. Mert ez a film EGY ROHADT NAGY SZADISTA KÍNSZENVEDÉS!

A film elején rögtön láthatjuk minden idők leggusztustalanabb (és így számomra legingerlőbb) jelenetét: majdnem öt percen keresztül figyelhetjük a csodát, ahogy Jigsaw tetemét boncolják, felvágják a koponyát, kiveszik az agyat, lenyúzzák a bőrt, felvágják a gyomrot… rohadtul semmi értelme nincs, ahogy az a film végén ki is derül. A lényeg, hogy Jigsaw gyomrában találnak egy kazettát, amin az öreg pszichopata elmondja, hogy a halálával semminek sincs vége, mert a játék még csak most kezdődik el, blablabla… Ezután Hoffmann nyomozó vezetésével a rendőrök felfedezik az előző rész elején megmurdált rendőrnő holttestét (igen, most folytatják azt a cselekményszálat!), mire Rigg parancsnok (Matthew nyomozó és a rendőrnő kollégája) totál összeomlik, hisz ezzel elveszítette az egyik legjobb barátját (hüpp). Majd Hoffman nyomozóhoz csatlakozik két kőarcú, ellenszenves FBI ügynök, a szokásos maszlaggal, hogy átveszik az ügyet. Ezután Hoffmannt elrabolja az “új” Jigsaw (a zavaros vágás alapján legalábbis erre asszociálhatunk), majd láthatjuk, ahogy Rigget elhagyja a barátnője, és Jigsaw nem sokkal ezután őt is elkapja. Rigg ezután a fürdőszobájában ébred, a lakását Jigsaw kidekorálta, és kénytelen (ő is) végigjárni Jigsaw leckéjét, hogy megtanulja “hogyan kell megmenteni egy életet” (húúú) A leckéje tulajdonképpen abból áll, hogy Jigsaw utasításai alapján be kell indítania a csapdákat, majd hagynia, hogy a szerencsétlen áldozat küzdjön az életéért (majd végül megmurdáljon), miközben a betonarcú FBI-nyomozók azt hiszik, hogy Rigg Jigsaw utódja, aki már korábban is téglaként szolgált a rendőrségben. Riggnek persze oka is van: Jigsaw egy videón megmutatja, hogy Hoffmann nyomozó és Matthews is életben vannak (pedig Matthews legalább kétszer meghalt már), és csak úgy mentheti meg őket, ha befejezi Jigsaw feladatsorozatát. Ezalatt a két FBI-os megkeresi a sorozatgyilkos exfeleségét, aki szépen elmeséli nekik, hogy hogyan lett az általa szeretett John Kramerből beteges sorozatgyilkos, ami viszont a két ügynököt rohadtul nem érdekli, mert csak verik az asztalt, és meg akarnak tudni tőle valami extra információt, aminek a lényegét nem is értettem, egész addig, amíg szegény nő sírva nem fakad, mire az FBI-os baromarc fogja magát és elégedetten elindul, hogy elkapja Rigget. Végül mindenki eljut Jigsaw üzemébe, ahol kiderülnek a következő dolgok: 1. A film nem a Fűrész 3 folytatása, hanem azzal párhuzamosan fut (ezzel a film 70%-a totál értelmetlen), 2. Jigsaw üzeme egyúttal az elhagyatott hentesüzem is, ahol az előző részben Jeff a fia gyilkosát kereste, 3. Ha már Jefft említettem, a Fűrész sorozatban nincs olyan, hogy túlélő, csak olyan ember, akit Jigsaw egy kicsit életben hagy, hogy később végezzen vele (értsd: Jeff és Matthews is csúnyán meghal), 4. Egész végig Hoffmann nyomozó volt Jigsaw utódja (igen bazmeg, hozzám nem méltó módon spoileroztam, legyetek hálásak, hogy így nem kell megnéznetek ezt a szart!) ééés ennyi.

saw42

Szavakba önteni nem tudom, hogy a Fűrész 4 hány helyen vérzik el. A hibák száma szinte számlálhatatlan. Kezdhetjük azzal, hogy mi az értelme elindítani egy filmet azzal, hogy folytatás, ha az elején játszódó boncolás tulajdonképpen a befejezése. Na mármost, hogy lehet a boncolás a befejezése, ha egyszer Hoffmann bezárja az FBI-ost a végén Jigsaw holttestével együtt a műtőszobába (mármint hogy kerül később a hullaházba a test?) Honnan tudják a nyomozók a film elején, hogy Amanda Young volt Jigsaw utódja, amikor emlékeim szerint ez csak a Fűrész 3 végén vált mindenki számára egyértelművé, ami viszont egyúttal ennek a filmnek a vége is… tehát… most hogy van ez? És Jigsawról meg az exfeleségéről pár szót. Jigsaw teljes történetét elkészítették egy képregény formájában (olvasható magyarul is), és egészen eddig minden meg is felelt az abban leírtaknak, csakhogy most Jill vallomása alapján az egész alapjaiban újraíródik, Jigsaw átalakul az elmebeteg zseniből, aki rá akarja ébreszteni az embereket az élet fontosságára, bosszúálló pszichopata sorozatgyilkossá, ami egy sokkalta rosszabb történet. Tehát a Fűrész 4 összességében egy hatalmas véres/trancsírozós jelenetekkel összekötött hatalmas logikátlanság, a különbség közte és az első rész között annyi, mint a különbség egy bunkósbot, és egy automata sörétes között. Óvva intek mindenkit a megtekintésétől, remélem a sok spoilerezéssel mindenkinek elvettem tőle a kedvét. Nem tudom, hogy mikor kerül bemutatásra a Fúrész 5 és 6, ez után egyszerűen már nincs kedvem megnézni őket… csak a fejemet tudom rázni, hogy hogy lehetett egy jó filmhez ilyen szar folytatást készíteni.

értékelés: 3/10 (mert még három rész hátravan)

Zoo_Lee

5 Comments on "Saw IV (2007) (Fűrész 4)"

  1. nemtom, de valamiért nekem ez is tetszett ahogy a többi 😀

    viszont ami most jött ki 2 honapja a Saw VI, na az szarabb lett mint az előző 5

  2. A színvonal minden egyes résszel csökken, a négy csak értelmetlen és gusztustalan, az öt előzetesek alapján meg csak szimplán unalmasnak tűnik.

  3. Nem volt ez azért annyira szar.Tény,hogy messze nem hozta az 1. rész színvonalat,de azért kaptak itt ennél szarabb filmek is jobb kritikát,amik ténylegesen egy gané kupacnak feleltek meg.Egyszer mindenképp nézhető,de csak akkor ha tudod az első 3 rész tartalmát,mert lehet még azzal együtt is elveszik az ember a storyban.

  4. Így visszagondolva lehet, hogy picit szigorú voltam anno. Az a gond, hogy az ilyen jellegű szériákat általában egyszerre, néhány hét leforgása alatt nézem meg, így az xedik folytatás alatt is még élénken él bennem az első részek emléke, a kritikámmal pedig mindig azokhoz viszonyítok.

  5. Tény,hogy mire a 7. részhez értek már kezdett unalmassá válni,és a színvonal minden egyes résszel rosszabb lett.Azért én szerettem,és mindig vártam az új részt,de tény hogy a 7.nél már én is a fejem fogtam h bazzeg meddig nyújtják még???Konkrétan ezt meg az 5.részt moziban néztem meg.És az akkori finom kis barátnőmmel,meg a mozizáshoz előzőleg megvásárolt kesudióval jó kis filmezés volt ez 🙂

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.