Death Racers (2008) (Halálos futam)

Hideg téli estéken mi sem nyújt nagyobb élvezetet (természetesen a szexen kívül), mint egy retek film megtekintetése. Aztán ahogy belekezdünk, hamar rájövünk, hogy inkább maradtunk volna a testi örömöknél, ugyanis ezt az újabb Asylum mega-hányadékot még a szervezetbe sűrűn bevitt alkohol tartalmú italok által előidézett mámoros állapotban sem tudjuk tolerálni.

Csak és kizárólag elrettentő szándékkal osztom meg veletek élményeimet, hogy még véletlenül se akarjátok megnézni ezt az ipari hulladékot. Túlzott jóindulattal filmnek kategorizált 85 perces audiovizuális kínzásunk pont 85 perccel több, mint amennyit egy ép emberi elme el tud viselni.

Nem árulok zsákbamacskát: filmünk a Paul W.S. Anderson által rendezett, Jason Statham főszereplésével készült Death Race ZS-kiadása. Itt is távoli jövőben vagyunk, ahol valami pankrátor külsejű elcseszett fasz külön bejáratú dokijával meg akarja mérgezni a világot, de egy kisgyerek levideózza, s egyből fel is kerül a netre. Szerencsére a kormány résen van, még időben tudomást szerez róla, s mivel a katonaság, rendőrség és egyéb védelmi szervek nem érnek rá, ezért fantasztikus ötlettel áll elő: brutál futamot szervez a börtönben. Azért itt, mert a Kaszás (elején látott pankrátor csávó) a börtönből kívánja a víztározóba juttatni a mérget. Micsoda agytröszt, kérem szépen! Konfliktusunk tehát adott, már csak a szereplők és a kocsik hiányoznak. Olyan nevetséges csapatok állnak rajthoz, mint a hazájukat védő elit alakulat (Belbiztonsági Szolgálat), a Levágott Fej Bandája, a Vaginamyte (szőke és barna ribanc), de a legjobb mégis az Eszetlen Bohóc Banda (narrátorok szerint koruk Charles Manson-jai), akiknek rap-zenéjét 13 éve betiltott a kormány, mert másokat gyilkolásra késztetett! (ennél a narrációnál konkrétan fuldokoltam!!) Ők például egy fagyiskocsival neveznek. Röviden: elbaszott csapatok, elbaszott verdákkal. Céljuk, hogy a Kaszást visszahozzák, közben pedig 1000 pontot kell összegyűjteniük, s szabadok lehetnek. Nehezítésként egy adóvevőt helyeztek el a versenyzők nyakába (milyen fantasztikus ötlet!), amit az elnök egy gombnyomásra felrobbanthat! Paul W. S. Anderson filmjével ellentétben itt nem egymást nyírják ki a csapatok, hanem a börtön bűnözőit. Versenyzőink kb. öttel száguldoznak, és azokat a kretén barmokat csapják el, akik direkt eléjük sétálnak. Persze mindig csak 1-2 hülyét gázolnak el, nehogy elfogyjon az Asylum statiszta-készlete. Aztán összefutnak a film elején kamerázó kisgyerekkel, aki mond nekik pár kulisszatitkok, így a csapatok innentől kezdve összefogva folytatják a versenyt: kézitusáznak egy sort (öten rajtaütnek hét gonosz bűnözőn!), kivillan egy-egy csöcs, a bohócok legyaknak pár ribit egy cirkuszi sátorban, de a film egyik csúcspontja mégis az, mikor a szőke ribit dugja egy elcseszett android felcsatolt fémfalloszhoz hasonlatos eszközével. (Biztos a Tökéletes katonák c. szintén Asylum-os csodából tévedt ide.) A bohócok – ha még nem derült volna ki, ők a fő-főszereplők – végül elérik a Kaszás búvóhelyét, de a diadalt az eddig halottnak hitt Belbiztonsági Szolgálat csapata (valójában a kormány beépített emberei – micsoda csavar, apám!) szerzi meg. Végén már bohócainknak is elszáll az agya, mert az egész filmben mindenki őket baszogatja, így aztán nem lesz semmiféle happy end, mert végül mindenki meghal, haha! Bárcsak az Asylum filmipari hulladéküzeme is vele együtt pusztult volna…

Undorító, ZS-megoldásairól messzi földön híres Asylum alkotás lévén ezúttal sem csalódtunk. Emberi tényező tekintetében eleve nincs miről beszélnünk (szar dumák, még szarabb szereplők), de technikai-szempontból is valami negatív csúcs a film. Szerintem reumás az operatőr, végig ráng a kamera, néhol többször is undorítóan szint vált, kimerevedik, lelassul, begyorsul, előre-hátra tekerik a szalagot, a háttérben olykor szellemképek tűnnek fel, mindez teljesen céltalanul. (Megjegyzem hasonló megy végbe a Cloverfield Asylum-verziójában a Monster-ben, magyarul asszem Iszonyat néven fut) Nem tudom, ilyenkor mi járhatott a rendező fejében, hogy ez majd félelmetes, netán vagány és trendi lesz, hogy ezzel feldobja majd a cselekményt? Szarból persze nem lesz szalonna. Egy OKJ-s rendező szakon végzett levelezős hallgató is különb filmet tud csinálni, mint ez a förmedvény. Irritáló, úgy ahogy van. Egyetlen tűrhető dolog, a néha felcsendülő rap-muzsika, de egyébként a tűzre vele!

Értékelés: 4/10

eyescream

Be the first to comment on "Death Racers (2008) (Halálos futam)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.