Arbeit für alle (2008)

Dokumentumfilm egy kiöregedett zombivadász mindennapjairól? Egy szimpatikus jövőkép az öreg, de még munkaképes embereket megsegítő társaság(ok)ról? Egy pazar elhelyezkedési lehetőség ebben a korrekt munkahelyekben nem épp dúskáló világban a gyakornokságot nem vállaló fiatalságnak? Mindhárom kérdésemre igen a válasz, mindezt pedig cirka tíz percben mutatja meg filmünk, roppant intelligens és szórakoztató módon!

Miro egy olyan munkasegítő szervezetnél dolgozik, ahol pácienseknek – legyen az orvos, tanár vagy mérnök – a korukból adódó (mozgás)korlátozásaik miatt segítenek különféle feladataik elvégzésében. Ő a tolókocsival közlekedő, de egyébként teljesen céltudatos és munkabírású Janssen úrnak segít. Egészen a film közepéig nem tudjuk, hogy mi is a pontos foglalkozása az öregnek, mígnem egy riasztás érkezik: „egy 84 éves szerelő megharapott egy ügykezelőt”. Liftben felfelé aztán végérvényesen is fény derül a titokra – nem más a kerekesszékkel közlekedő bácsi, mint zombivadász!! Innen pedig a békés dokumentalista jelleget összemossák egy belekben dúskáló, zombi akció-kavalkáddál. Egy percet se féljetek, hiszen olyan fegyverek kerülne elő a bácsi és segítői „zsebeiből”, mint shotgun, géppisztoly, disznóölő kés, bambuszrúd vagy éppen lángszóró… Így hát jajj, az irodát elárasztó zombiknak!

Bár a zombik megjelenése hagy némi kívánnivalót maga után – és trükkök terén is van hova fejlődniük, már ha nagyon kukacoskodni akarok -, maga a film hangulata viszont egyszerűen briliánsra sikerült! Ugye eleve adott ez a dokumentalista jelleget kölcsönző riport-film, amiben megszólalnak különféle munkaerő-piacban jártas emberek vagy éppen a cég munkatársai, de amikor a film második felétől a cselekmény elmegy az agyatlan és brutális zombi-hentelés irányába, teljes lelki nyugalommal még akkor is tolják alá a különféle szakértők véleményét – hát ez a rész valami beszarás! Ekkora eredeti marhaságot rég nem láttam, iszonyatosan megkomponáltak, az egyszer biztos! Kísérletező kedvű horror-fanoknak ajánlott!!

Értékelés: 8,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Arbeit für alle (2008)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.