Clownhouse (1989) (Halálosztó bohócok)

Ha megnézzük a készítés dátumát, akkor a cím megtévesztő lehet pláne úgy, hogy pár hónappal ez előtt mutatták be a Killer Klowns from Outer Spacet! De szerencsére (vagy nem, pillanatnyi elmezavar kérdése csak) itt nem trashkirályságról van szó, hanem egy slasher szerű, pusztán csak érdeklődést, mintsem komoly izgalmakat kiváltó horrorról.

Mrs. Collins – apuka állandó üzleti útjai miatt – legfőképp egyedül neveli három fiú gyermekét, az idősebb lázadó kamasz Randy-t (Sam Rockwell) és két kisebb tizenkét éves forma lurkót Casey-t és Geffet. A városkába, ahol átlagos amerikai életüket élik, megérkezik a cirkusz, ahova Randy felügyeletével, mind három kölyköt elküldi az anyjuk, ameddig Ő elutazik nagynénjéhez egy kis kikapcsolódásra. A baj csak az, hogy a legkisebb Casey irtózatosan fél a bohócoktól olyannyira, hogy még álmában is kísértik szegényt, mitől rendszeresen bepisil. A helyi diliház lakói is tiszteletüket tennék a cirkuszi mulatságon, ám renitens viselkedés miatt, három ápoltnak otthon kell maradni, akik eme szörnyűség hallatán megszöknek, „felveszik” a bohócok ruháit és ámokfutásba kezdenek, ami leginkább a fivérekkel való játszadozás tesz ki.

Victor Salvanak ez az első egészestés mozija és azzal, hogy bohócokat tett a killer személyébe illetve az áldozatok kiskölyök volta, sokkal inkább árulkodik a saját maga gyerekkori félelmeiről, mintsem komoly rettegést váltson ki. Az egésznek olyan gyermekien naiv bája van, még szerencse, hogy a suspense a maga esetlen és bárdolatlan módján működőképes. Sam Rockwell filmes debütálásban pont annyira idegesítő, mint bármely másik horrorfilmes tini, a tipikus undok báty papírmasé. Sajnos semmi kiemelkedő nincs a történetben és megoldásaiban, mindenből süt a középszerűség. Salva felváltva rendez drámát és horrort és azt kell észrevennem előbbihez ért jobban. A Jeepers Creepers vagy eme bohóc nihil, túlontúl az átlagos kategória, míg drámáiban van erő és elképzelés. Nézhető és ami fő szerethető, de a maradandósághoz ez bizony kevés!

 

Értékelés: 5/10

 

Miskei

1 Comment on "Clownhouse (1989) (Halálosztó bohócok)"

  1. A Killer Klowns From Outer Space után néztem meg én is, és nagy csalódás volt sajnos az elvárásaimhoz képest..:(

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.