Attack the Block (2011) (Idegen arcok)

Filmünk főszereplői kezdetben nem túl bizalomgerjesztő fekete srácok, akik szabadidejükben panelházak körül garázdálkodnak, később viszont kénytelen megvívni egy ugyancsak unszimpatikus, űrből érkezett szőrös, majomszerű kreatúrákból álló csoporttal, akik a környéken lakók életére törnek – mindez pedig tele fullos idiótaságokkal, überlaza dumákkal, übercool zenékkel, hogy a szórakoztatási faktor elérje a csúcsot!

Egy dél-londoni gettó-galeri kirabolja az útjába tévedő ápolónőt, Sam-et, de ténykedésük közben egy meteor csapódik a közeli autóba. Sam elfut, a srácok pedig a meteoritból kikelő, kisméretű lény nyomába erednek, akit rövid úton ki is csinálnak egy játszótéren. Tetemet elviszik egyik Nation Geographic-on nevelkedett füves spanjuknak (Nick Frost – Haláli hullák hajnala, Paul, Vaskabátok), aki frankón megállapítja, hogy ez bizony az űrből jött.

Miközben azon gondolkoznak, mit is kellene tenni vele, hogy nekik a legjobb legyen, újabb meteoritok csapódnak a környékre. Felfegyverkezve próbálják ellátni az újabb jövevények baját, azonban balszerencséjükre ezek már durván agresszív majomszerű behemótok. Menekülések közben Moses-t, a bandavezért elkapják a zsaruk, akik éppen a kirabolt Sam-mel járőröznek, de nem sokáig tarthatják  a srácot fogságban, mert bármennyire idegen lények, ők sem szeretik a sünöket. Moses-ék elkötik a kocsit, beleszaladnak a drogdílerjükbe, majd a csapat újra összefut Sam-mel, mégpedig a csaj lakásába, ahova azért törnek be, mert egyik társukat megmarták. Kis csapatunk ezután lakásról-lakásra vándorol a blokkban, nyomukban a gorillaszerű idegenekkel, epizódszerepekben pedig feltűnnek tinédzser sunák, éles fegyverekkel flangáló kissrácok, meg néhány betépett haver. Végére természetesen Moses önfeláldozó cselekedetének hála sikerül likvidálniuk a lényeket…

Filmünk, mint horror nem annyira működik – bár vannak benne véres halálozási jelenetek, de a feszültségkeltést jellemzően mindig őrült poénkodás váltja, emiatt aztán valahogy nem tudunk átlényegülve parázni -, és a sci-fi megnevezés is maximum olyan mértékben húzható rá, hogy a leginkább egy videójátékból szalasztott, világító fogsorral vicsorgó torzonborz idegenek vagy, ahogy ők nevezik „űr-gorilla-farkas-g*cik” az űrből jöttek. Ez tehát leginkább egy ilyen fúziós vígjátéknak könyvelhető el, abból viszont baromi szórakoztató fajta. (Hirtelen csak a Paul-t tudom említeni párhuzamként.) Én mindvégig szakadtam azokon az ízes káromkodásokkal vegyített dumákon, amit a srácok szinte bármely helyzetben képesek leművelni, függetlenül a szituáció komolyságától – ugye, ez is egyfajta értelmezése a súlyos dolgoknak. Dicsérendő még filmünk sodró lendülete, illetve a vágások sebessége, emellett nekem legjobban a mozit kísérő dinamikus soundtrack jött be – elektro és dubstep-fanok előnyben! Emellett felhangzik jó néhány filmes utalás (28 nappal később, Gyűrűk ura, South Park, Pokemon, Harry Potter stb.) hogy a szórakoztatási faktor maximális legyen. Némileg ugyan vannak hiányosságai, viszont nekem mocsokmódra bejött – tegyetek vele egy próbát Ti is!

Értékelés: 8,5/10

eyescream

2 Comments on "Attack the Block (2011) (Idegen arcok)"

  1. jól szórakoztam ezen a filmen 🙂

  2. Abszolút, szerintem is királyság a Tucker és Dale-hez hasonlóan!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.