Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D. (1998) (Zűrös csodaügynök)

Már csak az oldalon megtalálható cikkeket elnézve is azt látni, hogy nem egy újkeletű dolog ez a képregényfilm-mizéria, a ’90-es években is csak úgy ontotta magából az hálivúdi álomgyár a kosztümös igazságosztók mozgóképre vitt történeteit, csak pénzt nem invesztált beléjük annyit, mint most, ennek köszönhetjük azt a szekérderéknyi ramatyabbnál ramatyabb szuperhősös tévéfilmet Amerika Kapitánytól a Fantasztikus Négyesen át Az Amerikai Igazság Ligájáig, beleértve a David Hasselhoff főszereplésével készült Nick Fury filmet is, erről ejtenék most egy pár szót.

Talán kevesen tudják még a képregényfilmek kedvelői közül is, de mielőtt Samuel L. Jackson lett volna a filmvilág ‘hivatalos’ Nick Fury-ja, anno ’98-ban készült a Stan Lee és Jack Kirby által kiötlött Marvel Comics karakterről egy TV film David Hasselhoff főszereplésével. Sajnos az a tény, hogy eleve televízióra szánták a filmet, mondhatni megpecsételte annak sorsát, ugyanis az akkortájt készült hasonló filmeket elnézve, sose a szándékkal volt a gond vagy a lelkesedéssel, vagy azt is mondhatnám: olcsó húsnak híg a leve. Csak nézzük meg a ’95-ös Dredd bírót, a ’97-es Spawn-t vagy a ’98-as Pengét, látható, hogy ugyanekkor nagyobb pénzekből klasszisokkal jobb filmeket is ki tudtak hozni a készítők, függetlenül attól, hogy kinek mennyire tetszenek ezek a filmek, a kivitelezésük vitathatatlanul korrekt volt, az akkori elvárásokhoz képest. Aztán tegyük a túloldalra a bevezetőben említett ‘filmremekeket’, és képzeletben soroljuk közéjük EZT a filmet is.

Mikor a halottnak hitt terroristavezér szigorúan őrzött hulláját bizonyos illetők kilopják a frigóból, a S.H.I.E.L.D. érezve a felbugyogó szart, a Hydra nevű terrorszervezet újraalakulásától tartva azon septiben küldet az egyébként évek óta kényszerpihenőre küldött legjobb ügynökéért, Nick Fury ezredesért, akinek visszatérését az egész testület lufikkal meg konfettivel ünnepli, vagy nem. A Hydra vezér Vipera (Sandra Hess ~ Mortal Kombat: Annihilation ~ ) és bárgyú öcsikéje ~akik egyébként a fagyasztott manus ivadékai~ gonosz tervet eszelnek ki, aminek köze van titkos világháborús náci kísérletekhez meg egy általuk kifejlesztett igencsak nagyon halálos vírushoz. Viszont, ha már előkerült Fury, mindenek előtt őt kell félre állítani az útból, amit Vipera gonosz fondorlattal igyekszik véghez is vinni, még mielőtt neki lát ördögi tervének, vagyis hogy az ikertornyokba (igen, azokba) küldjön néhány izmos rakétát megpakolva azzal a bizonyos nagyon halálos vírussal…

Igen, sajnos ekkora a baj, és esküszöm, nem Hasselhoffon múlott, még ő a legkorrektebb momentum ebben a filmben. Bár a díszletek kellemesen retró hangulatot árasztanak (na jó, ezért külön pirospont 🙂 ) és a speciális effektek is egészen rendben vannak, azért mégis csak érződik a forgatókönyv kidolgozatlansága és büdzsé soványsága. Na meg az a mindenki által ismert tipikus kilencvenes évekbeli délutáni sci-fi sorozatos hangulat, tudjátok, miről beszélek… a sok ezerszer látott-hallott sablonról, amit eldurrantgatnak, már nem is ejtenék szót. Igaz, csak a másfél órás DVD verzióhoz volt szerencsém, de nem hiszem, hogy az a plusz fél óra, amit az iMDB-n hozzáírnak az eredeti TV változathoz, sokat dobna a filmen. Bár, ki tudja… Eszelős Hasselhoff és Marvel Comics rajongóknak ajánlom, a többieknek fenntartással.

3,5/10

phobic23

1 Comment on "Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D. (1998) (Zűrös csodaügynök)"

  1. Ezt én is meg akartam nézni, de ezek szerint jobb, hogy nem tettem:) Külön vicces ez a közelgő Avengers árnyékában, mert ugye, ahogy te is írtad, szinte senki nincs tisztában azzal, hogy például Hulkot se Edward Norton játszotta először.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.