Sint a.k.a. Saint (2010)

Miskei kollégám ajánlotta figyelmembe ezt a kis holland mikuláshorrort, és ő, mint a karácsonyi horrorfilmek mestere (amint azt egy éve már tudjuk róla) ezúttal is igen érdekes alaptémájú filmre akadt. A Saint, vagy eredeti címén Sint ugyanis nem mást vet fel alapötletként, mint hogy az eredeti Mikulás, Szent Miklós valójában egy sátánista pszichopata volt, aki teliholdkor végigrabolta és mészárolta az északi országokat, december 5-én pedig hajlamos néha feltámadni egy kis újabb rakoncátlankodásra. Érdekes téma egy slashernek? Egyenesen telitalálat!

1492. december 5-én, az aktuális teliholdkor, Szent Miklós, a Sátán püspöke törpékből és pszichopatákból álló csapatával végigfosztogatta a vidéket, falvakat mészárolt le, gyerekeket rabolt elfogyasztás céljából, és hosszas listákat hagyott a templomok ajtaján, hogy miket kell az embereknek az ajtó elé tenniük a cipőcskékbe, ha nem akarnak baltás törpöket a kéményükbe lecsúszni. A nép viszont megelégelte ezt a hagyományt, és a püspök úrra rágyújtotta a hajóját. Ezzel a rémálom azonban nem ért véget, Miki ugyanis minden december 5-én, amikor telihold ragyog az égen, visszatér, hogy élőhalott legénységével gyilkoljon és raboljon. A 60-as években egy Kurt nevű fiúnak épp az a szerencséje, hogy részeg mostohaapja kiküldi a disznókhoz, így nincs a lakásban, amikor a Télapó kampós botjával kibelezi szüleit, és elrabolja testvéreit. Napjainkban esedékes az újabb Mikulás-napi telihold, de az egyetlen ember, aki ennek jelentőséget tulajdonít, a kiégett, mániákus zsaruvá vált Kurt. Ahogy azt előre megjósolja rémesen ostoba feletteseinek, Szent Miklós visszatér fénysebességgel közlekedő hajóroncsán, és többek között elkezdi gyilkolgatni a szexelő, bulizó, idegesítő holland-belga tinédzserállományt.

Az alapötlet tényleg jó, de a filmmel van egy jelentős probléma, ami olyan szinten rondít bele a receptbe, mintha valaki kábelt fektetett volna az ünnepi halászleves fazékba. Ez pedig nem a gyenge színészi játék, az nemzetektől függetlenül már megszokott egy horrorfilmben, hanem az, hogy az egész film a Halloween koppintása. Az eredeti, 1978-as, John Carpenter-féle Halloween koppintása. Csak érdekesebb gyilkosokkal, és századrangokkal gyengébb színészekkel. Főleg a tinik esetében, az alakításuk ugyanis olyannyira gyenge, hogy azt sem bántam volna, ha a Télapó csak őket gyilkolgatja az egész filmen keresztül, de hiába említik meg a film végén, hogy az este során valami 300 emberrel végzett, mi ebből alig látunk valamit, ráadásul a bemutatott gyilkosságok is inkább gyerekek, vagy szerencsétlen civilek kizsigereléséről szól. Ja igen, a gyerekek. Ami szíven ütött kicsit (vagy inkább találóbb kifejezéssel megb***ta az agyamat), hogy a zseniális holland rendőrök, és Kurt is magasról tesz arra, hogy a Mikulás nem csak gyilkol, hanem rabol is gyerekeket. Különösen kíváncsi lettem volna, milyen arcot vágnak, amikor a film vége felé a hajóroncs felrobbantása után megtalálják a vízben a fantasztikus tervük végrehajtása során cafatokra robbantott gyerekeket is… de a hiba nem csak velük van, a filmben minden egyes karakter olyan zseni, szigorúan idézőjelben, hogy egy elmegyógyintézet szellemileg súlyosan visszamaradott ápoltja is öngyilkos lenne, ha végigolvasná a forgatókönyvet, különösen a párbeszédeket.

A film emellett nem rossz. Azt kifejezetten díjaztam, hogy nem töltött felesleges időt idióta mellékszálakkal (az egymás pasijait kölcsönösen megcsaló csajok például hála az égnek alig tíz perc játékidőt kaptak összesen), a gyilkolás elég gyorsan el is kezdődött, a gore effektek nagyon a helyükön voltak, és a főcímzene is kellemesre sikerült. Ha valaki túlteszi magát a borzasztó színészi játékon (a még borzasztóbb angol szinkronon), a forgatókönyv logikai kráterein, az viszonylag jól el tud szórakozni a Sainttel. De egy picit jobb forgatókönyvírói tapasztalattal, és csipetnyi több kreativitással fényévekkel jobb is lehetett volna, ha másért nem, hát ezért muszáj, hogy lepontozzam.

értékelés: 6/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Sint a.k.a. Saint (2010)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.