Kerekasztal #04 – 2011 évzárás

Elérkeztünk hát az év végéhez, túl vagyunk egy egész hetes aberrált agyszüleményen, most pedig néhány újévi horror (a Cronos már ki is került) mellett ideje sort kerítenünk az idei utolsó közös kerekasztalunkra, ami az eddigiektől abban fog eltérni, hogy nem egy külön filmet, hanem az egész éves termést (nem csak feltétlenül horrorfilmeket) beszéljük ki. Köszönjük minden olvasónknak, hogy idén is velünk tartott, és ígérjük, a jövőben is igyekszünk ugyanilyen színvonalas és szórakoztató cikkekkel előrukkolni nektek!

Jöjjenek a vélemények:

DeerWoman: Nem gondoltam, hogy lehet még fokozni a horror iránti rajongásomat, de idén mégiscsak megtörtént. Kezdődött januárban a Piranha 3D-vel, ami életem első ilyen mozi élménye volt. Annyira eszméletlenül és gátlástalanul szórakoztató film, hogy még sokáig a hatása alatt voltam. A másik nagy kedvencem az idei évben a Srpski film lett, tudom, hogy ocsmány dolog, de imádom az ilyen igényesen elkészített perverz állat filmeket! Az Eden Lake is hasonlóan emlékezetes volt. A konkrétan 2011-es felhozatalból a Seconds Apart érdemel említést, de erről már korábban is kifejtettem a véleményem. Külön kiemelném az idei szuper sorozat felhozatalt, mindegyiknek lelkes nézője lettem: American Horror Story, Psychoville, Ugly Americans, The Fades, sőt néhol már a Misfits is kikacsint a horror felé. Volt pár film, amit nagyon vártam, de végül egyik sem jelent meg idén: [REC] folytatások és Piranha 3DD, valamint a fórumon a Livid című filmen akadt meg a szemem. A legjobb előzetes a Hobbité, lesz 2012-ben bőven néznivaló, az biztos! Sylvester Stallone és John Malkovich alakításaira voltam idén a legtöbbször kíváncsi, rendezőként Park Chan-wook volt új felfedezettem. Térjünk át a legrosszabb élményekre: Hellraiser:Revelations, Paranormal Activity összes része, Priest, The Walking Dead egy-két hatásosabb jelenettől eltekintve. Ezeket még véletlenül sem ajánlom senkinek. Szerencsére idén nem volt hiány mozin kívüli élményekből: Horrorzabálók, Zombiewalk, az újonnan nyílt Nightmare in Budapest is a kedvünkre tett. Remélem ez a tendencia 2012-ben is folytatódik. Boldog új évet kívánok és várunk vissza Titeket jövőre is!

eyescream: Sajnos azt a tendenciát látom, hogy évről-évre egyre kevesebb jó film készül, korrektnek nevezhető horror mozi pedig még ennél is jóval kisebb számban – ez a tény annak ellenére zavar, hogy a portál trash-film felelőseként imádom az igénytelen szar fosokat 🙂 A 2011-es esztendő számomra legjobban várt filmje egyértelműen a The Thing remake volt – mivel Carpenter klasszikusa egyik kedvencemnek számít, így azt hiszem kíváncsiságom érthető. Várólistás volt még az új Frászkarika (régi változat elég klassz), a Don’t Be Afraid Of The Dark (szintén remake, bár ennek eredetijét hanyagoltam), illetve a sok mindenkit sokkoló, engem inkább röhögésre késztető hulladék Human Centipede második része, amiben aztán később kellemeset csalódtam. Mint említettem volt, az idei év elég szűkös választékot nyújtott klassz horrorban. Ha mégis meg kell említeni a legjobbakat, akkor a Chillerama, Attack The Block, illetve a grindhouse zsánere előtt tisztelgő Hobo With a Shotgun lenne az, de még jólesett megnézni a kísérleti vonalon mozgó Rubber címűt, valamint a Sikoly negyedik, önmagát is szinte már parodizáló részét. Amennyiben pedig legnagyobb csalódásaimat kell megosztanom: a 11-11-11, az Apollo-18, illetve az ORCS! címűt sorolnám ide, a The Woman meg szerintem egyszerűen túl lett hypolva. Sorozatok tekintetében – be kell valljam, nem sokat néztem idén – szépen teljesített az MTV protezsálta Death Valley horror-kreténség, illetve az Ugly American szintén baromi pihent rajzfilm-sorozata is szórakoztatóra sikerült. Ha a fenti három kivételével még filmeket kellene ajánlanom a Kedves Olvasóknak, akkor azt mondanám, hogy nézzetek leginkább régebbi alkotásokat – főleg kétezres évek előttről szemezgessetek -, mert tapasztalatból mondom, hogy nagyon jó dolgokra bukkanhat az ember a net segítségével…

levyathan: Nem okozott nagy meglepetéseket, és kiemelkedő pillanatokat a 2011-es év. Leginkább talán a The Thing remake-et vártam (de ki nem, ha az ember ismeri az eredetit). Kissé csalódás volt számomra a Frászkarika és a Paranormal Activity 3, de meglepő módon kiemelném a Red Riding Hood filmet (A lány és a farkas), amit amúgy nagyon elárasztottak rossz kritikákkal. Jöhetnek a kövek, tudom, twilightos a rendezője, így a film jellege is, de pont ennél a mesénél, ami szerintem burkoltan a lányok serdülőkoráról szól, jót tett a Twilight atmoszféra és a dark fantasy setting. Érdekességképpen leginkább a Trollvadászt ajánlanám a kedves olvasóknak, és mint tisztelt eyescream kollégám is tanácsolta, mindenféle filmeket a 90-es évekből, vagy előttről… Itt az ünnepi hangulat, lehetne is valami könnyed misztikummal kezdeni, mint pl. a Dellamorte Dellamore. Na mindegy. Reméljük a 2012-es év beváltja ígéretét, és az elkövetkezendő filmek jók lesznek, mert van mit várni, az tuti…

plendil: Véget ér 2011, de vajon mekkora hatással volt ránk, horror (és egyéb műfajok) kedvelőire az év? Nos, hogy őszinte legyek, folytatódik egy tendencia, amivel évek óta szembesülnöm kell. Lényegében a huszonegyedik század nagyra nőtt termékenységi mutatójával ellentétes arányban csökkennek az igazán jónak mondható darabok. Ez alól a mostani 12 hónap sem kivétel. S bár mondhatni, minden év kitermeli a maga kis elit társaságát, azért ezek közül is kiemelkedik – szubjektíve – 3-5 film. De ne rohanjunk ennyire, először is a várakozásaimról szeretnék nyilatkozni. Talán a legjobban az előzetesek alapján a YellowBrickRoad című filmet vártam és egy igen fura egyveleget kaptam, ami nagyon megosztja a közönséget, de egy dolog biztos: elképesztő pszichológiai hadviselés az emberi agy ellen, már csak ezért is érdemes egy próbát tenni vele. Érdekes módon befutott a Bio Slime című film is, amit már 2009 óta figyelemmel kísértem, azonban ennek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Senki nem veszít vele semmit, ha nem kóstol bele a fekete massza világába. Most pedig jöjjön ennek az évnek a kiemelt filmje. Mivel nehéz lett volna választanom, ezért megosztva kapja a The Woman és az Attack the Block. Mindkettő a maga műfajában remek szórakozás és megvan bennük az a plusz, ami miatt a jövőben is emlegetni fogjuk őket a klasszikusok mellett. Úgy volna fair, ha az érem másik oldaláról is hasonlóan emlékeznék meg. Így történhet meg az, hogy az év csalódása számomra az Apollo 18 volt, ami egy elképesztően hatásvadász film, agyonpumpálva műeffektekkel és egy vérszegény vázon fityeg mindez a sok katyvasz. Az év legrosszabb filmje pedig a 11-11-11. Bousman nem tudom, hová tette az eszét, de irtó gyorsan össze kell szednie magát, ha nem akar közutálat tárgyává válni az eljövendő időszakban. Az év rendezője nálam Ruairi Robinson lett, aki Binky című rövidfilmjével belopta magát a szívembe, míg a legjobb alakítást Antonio de la Torrenak köszönhetem a The Last Circusból. Bízom benne, hogy hamarosan megnézhetjük a Beyond the Black Rainbow-t, aminek az előzetese rendkívül lebilincselő volt és rögtön a nagyokhoz kezdték hasonlítani, miután megjárt pár fesztivált. Ugyan ebben az évben kicsit lazábban kezeltem a sorozatokat, de az American Horror Story és a Black Mirror című brit minisorozat messze kielégítette eme igényeimet. Végül pedig néhány említésre méltó film, illetve pár olyan, amit senkinek sem kívánok. A Rubber, Amer, Kill List, Exam négyesfogatot bátran merem ajánlani minden rajongónak, míg az új Hellraiser, a Paranormal Activity 3, a Roommate vagy épp a Shark Night a celluloid hulladékok tárházát bővítik. Összességében nem volt rossz a termés az átlaghoz képest, minden kedves olvasónak jó és trashfilmekben gazdag 2012-t kívánok.

phobic: Én annyi mindent összenéztem idén (is), hogy felére sem emlékszem, amire meg igen, azokat jórészt felemlegették már a kollegák, a véleményem nagyjából megegyezik a fentebb elhangzottakkal. Amit mindenképpen kiemelnék az Rutger Hauer zseniális alakítása a ‘Hobo With a Shotgun’-ban, nálam ez a film bekerült az all-tájm-top-múviz pikszisbe. Az év másik csúcspontja számomra a ‘Psychoville’ 2. évadja volt, aki még nem látta, rögvest pótolja, de előtte még szégyellje el magát, de nagyon! Egyébként meg ne válogassatok, nézzetek meg minden szart, mer’ ki tudja melyik film fog akkorát ütni, hogy magatok is meglepődtök rajt’… 😀 Vicceltem, húzzatok inkább ki a jó levegőre, mer’ a szomszédjaitok lassan vámpírnak (vagy ne adj’ Isten zombinak…) néznek titeket a fehér bőrötök meg vérszegény ábrázatotok miatt! …Na jó, de legalább húzzátok el néha a függönyt és nyissatok ablakot legalább két film között! Ja, és olvassatok minket serényen 2012-ben is, ha világvége lesz akkor azért, mert utána nemigen lesznek új cikkek, ha meg nem lesz világvége akkor meg azért, mer’ különben nem átallunk rontást küldeni rátok! Ja, jobb, ha féltek! 🙂 Kívánok boldog, sikerekben gazdag új évet minenkinek!

tvshaman: Legjobban várt film idén: Álomháború. Idei év legjobb filmje: Álomháború Rendezői Változat (Sucker Punch Extended Cut). Már az eredeti is nagyon bejött, de ez olyan, mintha egy másik filmet néznél, iszonyatosan nagy a különbség a kettő között. Ez az Extended Cut nálam minden tekintetben 2011 legjobb filmje – kár, hogy kis hazánkban a Warner-bünti miatt elég nehéz hozzájutni… Legnagyobb csalódás: Battle Royale. Bár elismerésre méltó, de nem sikerült elérnie a könyv színvonalát, sokkal többet vártam tőle. (Nem 2011-es, de most volt szerencsém hozzá.) Legjobb színészek: Emily Browning, Jena Malone, Emilia Clarke, Peter Dinklage. Legjobb rendező: Zack Snyder. Legütősebb idei előzetes: Álomháború bármelyik trailerje, Transformers 3 (nagyon érdekelt, mi ez a sok baromság benne:D). Egyébként soha nem nézek előzeteseket, csak ha már az adott filmet láttam, mert lelőnek benne minden poént – ezekbe a moziban futottam bele, vetítések előtt.

Zoo_Lee: Sok filmet vártam idén, de sajnos azt a tanulságot kellett levonnom, hogy feleslegesen. Meme oldalakon ezerszer repostolva volt egy kép a Forrest Gumpból, azzal az aláírással, hogy régen nem kellettek milliós speciális effektek, egy jó történettel is lehetett sikerfilmet csinálni. Elcsépelt frázis, de szerintem a 3D és a rengeteg CGI-effekt évről-évre degenerálja a filmek színvonalát, és ennek következményeként idén szinte nem is tudok olyan alkotást felhozni, ami a) mainstream volt, b) nem sültek ki a szemeim a rengeteg számítógépes effekttől, c) jó is lett volna. Nem horror kategóriából talán csak a Hanna – Gyilkos természetet tudom kiemelni, ami az év meglepetése volt számomra, illetve a Másnaposok 2-t, a többi a Thortól kezdve az Amerika Kapitányon át a Harry Potter fináléjáig (annak ellenére, hogy szeretem a sorozatot, és kifejezetten tetszett a hetedik rész első fele) szinte teljesen felejthető. Horrorból pedig még ennyit sem tudok felhozni: a Sikoly 4 még a gyengus harmadik rész szintjét sem tudta megközelíteni, a Végső Állomás 5 egy vígjáték, amiben az egyetlen jó a 3D volt, a Hellraiser IX egy bűncselekmény az emberiség ellen, azt az elpazarolt időt pedig, amit a Paranormal Activity 3 megtekintésével töltöttem, már soha nem fogom visszakapni, a Hupikék törpikékről pedig már ne is beszéljünk (Szerintetek az nem horror? Már a plakátjától sikító frászt és visszatérő rémálmokat lehet kapni, az előzetesét a mai napig nem merem megnézni.) Talán egyedül az új Dologban nem csalódtam, illetve a sorozatok tartották a lelket bennem is: a Walking Dead, Psychoville, American Horror Story szériákat sürgősen kezdje el pótolni mindenki, aki még nem tette volna meg. Remélem, hogy 2012-ben még lesz új a nap alatt. A fent felsorolt sorozatok új évadait természetesen nagyon várom, de kíváncsi vagyok a Robert Englund-féle Inkubusra is (elvileg kijött idén, de sehol sem tudom megtalálni) a [REC] harmadik részére, és trash fronton remélem, Kaufmanék jövőre végre kihoznak valami hivatalos infót a Toxic Avenger ötödik részéről is. Addig is minden jót és köszönjük a támogatásotokat!

Miskei: Idén kevés újdonságot néztem meg, de az év vége felé kezdtem pótolgatni. Túl sok horror nem került mozikba, pláne idehaza, de azért volt miből csemegézni. Nálam a legjobban várt és egyben legnagyobb csalódást okozó film a Red State volt! Unalmas lett és a ledöbbentőnek szánt végkifejlet kétlem, hogy bárkit is meglepne! Kohézió és tanulság nincs, de legalább a nézői és műfaji elvárásokra magasról szarik. Ha már a legrosszabbal kezdtem maradok ezen a vonalon, de az ilyen orphan killereket meg don’tlethimin-eket meg sem említem csak a híresebbjét! 11-11-11, Roommate, Hellraiser IX, Auschwitz, Red Riding Hood, A pap! Ezek mindegyike teljesen fölösleges és hihetetlen gagyi, kár rájuk szót pazarolni, Boll előtt pedig értetlenül állok, mert az Auschwitznak tényleg semmi értelme! Szerencsére azért volt 2011-ben pozitívum is. Charles Bronson nem is sejthette milyen az igazi cittá violenta, mert a Hobo with a Shotgun egy olyan világot tárt elénk, amibe még Alex és drága drugjai is beleszédültek volna. Volt idén öt áldoksi is, a norvégok Trollvadásza gyönyörű fotózásával mégis meglepetést okozott. A Little Deaths perverz meséivel, az Attack the Block pazar rendezésével és humorával vett le a lábamról, és a The Womant egyszerűen öröm volt nézni, utolsó momentumait pedig széles vigyorral az arcomon konstatáltam. Nem ideiek ugyan, de sok helyütt csak most mutatták be és abszolút helyet követelnek maguknak: a Tucker & Dale vs Evil, Red White & Blue illetve a Secuestrados. Sorozatok közül a Death Valley-t említeném meg, amiben a Cops keveredik a manapság oly népszerű mockumentary-k humorával, megspékelve egy kis Dilizsaruk érzéssel! Sem a vérrel, sem a káromkodással nem spórolnak, és oh, igen! Nincs jobb illat reggel, mint a frissen szétrobbantott zombi agyvelő az óvoda kövén! Részemről ennyi volt az idei év, ezeken kívül sok közepes alkotással, mint az Orcs!, Végső állomás 5, Apollo 18 vagy a Don’t be Afraid of the Dark is találkozhattunk! Minden jót 2012-re, és sokkal magasabb színvonalat, de nem csak a filmekben!

Be the first to comment on "Kerekasztal #04 – 2011 évzárás"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.