Jekyll & Hyde: The Musical (2001)

Robert Louis Stevenson 1886-os Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című horror regényéből már számtalan feldolgozás született az elmúlt több, mint egy évszázad alatt, de őszintén megmondom, nekem ez az egyik kedvencem, mióta ráakadtam David Hasselhoff filmográfiájában. Jól látjátok, Hasselhoff, mégpedig a címszerepben! Az pedig, hogy ez a film tulajdonképpen egy egy Broadway előadás rögzített változata, csak mégjobban emel a dolog fényén. Ha szeretted Tim Burton Sweeney Todd-ját, vagy bármi apró szkepticizmust éreztél valaha is Hasselhoff színészi képességeit illetően, pláne ha Hasselhoff-rajongó vagy, ezt a filmet látnod kell!

A történetet szerintem majd’ mindenki ismeri, de röviden: Dr. Henry Jekyll kutatásai során felfedez egy elixírt, amellyel képes szétválasztani a lélek jó és rossz tulajdonságait és azokat kontrollálni, ám amikor már csak néhány utolsó teszt hiányzik, nevezetesen a formula kipróbálása emberi alanyokon, a kórház vezetősége egyenesen istenkáromlásnak titulálja tevékenységét és felszólíttják Jekyll-t, hogy hagyjon fel a kutatásaival. Jekyll elkeseredett elszántságában önmagán próbálja ki a formulát, mellyel felszínre segíti rejtett énjét, aki már Edward Hyde-ként mutatkozik be, és hogy-hogynem, rövidesen titokzatos gyilkosságsorozat veszi kezdetét a városban, a kórház vezetősége pedig rohamosan fogyatkozni kezd… Természetesen van szerelmi szál is, de ne meséljem már el az egész törénetet… 🙂

A filmet a Broadway’s Plymouth Theatre-ben rögzítették New Yorkban, egy decemberi előadáson, 2000-ben. 2001 március 10-én volt a mozipremier, amikor is hét amerikai digitális moziban egyszeri alkalomként vetítették Bostonban, Cincinnatiben, Clevelandben, Dallasban, New Yorkban, Phoenixben és Washington DC-ben, valamint néhány fizetős kábel- és műholdas tévécsatorna is műsorára tűzte az USA, Kanada és Latin Amerika területén, majd 2002-ben az HBO is műsorára tűzte.

Az igazat megvallva, nem vagyok egy nagy musical rajongó, de ez nagyot ütött nálam, a maga 135 (!) percével. A dalok fülbemászóak, a színészi játékok nagyszerűek, Hasselhoff pedig óriási meglepetés volt számomra, ahogy ő maga mondja az előadás végén: “Hosszú utat tettem meg a tengerpartról a beszélő kocsiban.” Az egyik kedvenc részem, amikor Jekyll és Hyde vitatkoznak egymással, egyszerűen zseniális! Szerintem abban mindannyian egyet értünk, hogy ez Mr. Knight karierjének csúcspontja. Megtekintését mindenkinek bátran és kifejezetten ajánlom!

10/10

phobic23

1 Comment on "Jekyll & Hyde: The Musical (2001)"

  1. Cikklista frissítve idáig!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.