R.I.P.D. (1999)

A héten egy, a jövőben elkészülő film eredeti képregényes verzióját szeretném górcső alá venni. Ugyanis 2013-ban megjelenik a mostanában forgatott mű, melyben Jeff Bridges és Ryan Reynolds testesítik majd meg a két főszereplő zsarut. Azonban ezek nem akármilyen kopók, nem akármilyen feladatokkal megbízva.

Egyikük Powell, már lassan nyugdíjba vonuló cowboy-palánta, míg másikuk a frissen fejbelőtt Nick, s mindketten egy fura testületnek kezdenek el dolgozni, ami egy speciális rendfenntartó szerv. A Rest In Peace Department ugyanis a pokolból megszökő démonok és véglények elfogására, likvidálására specializálódott. Hogy mennyire hanyag az alvilág, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ketten képesek simán megszökni, hogy Mihály Arkangyal kardját megszerezve a pokolra törjenek. Megtudjuk, hogy Nicknek száz évig kell a rendőrség kötelékében maradnia, még egy csinos bőrtetoválást is kap. Spéci kütyüikkel és frappáns beszólásaikkal persze minden helyzetből kirángatják magukat és a világot, hogy aztán mindössze csúnya bélmaradványok regélhetnek az akcióikról. Eközben a százfogú gonosz gizmó (aki túlélte a szökés összes fázisát) jókedvében végigöldösi a templomokat és a karddal a hóna alatt lépked bátran az alvilág kapuja felé. Sajnos igen elnagyolt néhol a történet, ezért a sok érdekes elbeszélés mellé kapunk pár túlzottan rövid akciót. A négyrészes mini utolsó fejezete pedig a nagy leszámolásról szól, ami erőltetetté válik, így nem tudnám azt mondani, hogy felhőtlen szórakozás, mint képregény.

Összességében mire is számíthatunk? Egy Men In Blackbe oltott Dead Heatre, megszórva a Spawn világával és John Wayne cinikus pillantásával. Ettől eltekintve jól működik a dolog, néhol kifejezetten vicces a füzet – mert feltételezem, annak szánták. Azonban néhol tényleg zavaró, ahogy elkapkodták, ebben a sztoriban ennél jóval több is lenne. S bár a szörnyes filmeket imádom, nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan pótolgatják ki egyéb részletekkel az alapot, mert ez a cirka kilencven oldal nem töltene meg másfél órát.

Be the first to comment on "R.I.P.D. (1999)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.