The X-Files: Chinga a.k.a. Bunghoney (1998) (X-Akták: Igéző szemek)

Talán a sorozat és a mester rajongói között sincsenek túl sokan, akik tudják, hogy bizony-bizony Stephen King írt egy X-Akták epizódot, mégpedig az ötödik évad tizedik részét, melynek címe “Igéző szemek”. Ebben a történetben egyértelműen King stílusa dominál, mondhatni felülírja a széria alap attribútumait, és kapunk egy, a tőle jól megszokott hamisítatlan kisvárosi horrormesét.

Scully (Gillian Anderson) épp vakációját tölti a New England-i Maine-ben (ami egyébként King születési helye is), amikor furcsa dologra lesz figyelmes egy áruházban: a vásárlók egytől-egyig magukrak esnek, karmolják, ütik, bántalmazzák magukat, a hentes srác pedig konkrétan áttol a fején egy konyhakést, mégpedig a szemén keresztül. Scully segít a helyi rendőröknek, de bármennyire is nem szeretné, egyre jobban belebonyolodik az ügybe, ami bizony a vakációja rovására megy. Ráadásul a Melissa-ról (Susannah Hoffmann), akinek a hentes udvarolt, az a pletyka járja a városban, hogy a salemi boszorkányok leszármazottja, így ő maga is boszorkány, autista kislányát pedig maga az ördög szállta meg.

Mulder (David Duchovny) közben nem tud mit kezdeni magával odahaza, társa távollétében jobbára unatkozik, alsógatyában flangál a lakásban, meg néha rácsörög Scullyra, hogy azért neki is jusson némi műsoridő… 🙂 Közben a mindig szkeptikus Scully azon filózik, vajon van-e köze a gyilkosságokhoz a kislány babájának, amit a halász apja pár nappal azelőtt merített ki az óceánból, hogy egy méretes kampó kereszül ment volna az agyán…

Igazából itt Scully és pláne Mulder csak ürügy, hogy X-Akták főcím alatt futhasson a történet, abszolút elhanyagolhatók és behelyettesíthetők a karaktereik ebben az esetben, viszont cserébe egy hamisítatlan King rövidet kapunk, ami akár egy Creepshow-szerű antológia egyik szegmense is lehetne. Az epizód címe eredetileg “Chinga”, de mivel ez a spanyol szlengben az angol ‘F’ szó megfelelője, így a Fox elérte, hogy Chris Carter (az epizód társírója és a sorozat atyja) megváltoztassa a címet, bár kicsit késve, mert az USA-ban és Kanadában addigra már ezen a címen ment le a rész, ám a tengeren túl (vagyis itt) már “Bunghoney” címen került adásba. Egyéb érdekesség, hogy az epizód során Mulder többször is utal különböző horrorfilmekre, páldul Chucky-ra vagy az Elm utcára.

6,5/10

phobic23

3 Comments on "The X-Files: Chinga a.k.a. Bunghoney (1998) (X-Akták: Igéző szemek)"

  1. Minden idők legeslegjobb sorozata… 🙂

  2. …osztom – emellett egy csomó egyéb utalás is található King műveire 😉

  3. A legjobb rész az X-aktákból az Igéző szemek c. epizód.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.