Jaws 3D (1983) (Cápa 3.)

Mikor a második rész híre felröppent és a történet szerint Brody és Quint gyerekei szálltak volna szembe a fenevaddal, az alkotók főleg Spielberg még csak kínjában sem tudott mosolyogni, de végül ezt jegelték és csak a csilivili, 3D-s harmadaik részben vált valóra a (rém)álom, kissé átalakítva.

Víziparkot alapít egy kétes hírű üzletember, ahol a főlátványosságot egy, a tengerből lekerekített területen kiépített üvegfolyosó rendszer képezi, ahol a nézőközönség testközelből lehet részese a vízivilág flórájának és faunájának lenyűgöző együttesének, Cousteau kapitány rögeszméjének. Viszont a zsilipkapun átjut egy fehércápa kismama, aki miután kicsinyét elfogják, ámokfutásba kezd. Brody két fia- akik közül az egyik a park területén dolgozik oceanográfusként, a másik pedig a gyermekkori traumák miatt még fürdeni sem mer- és barátnőik egy Steve Irwin hasonmás oldalán felveszik a kesztyűt, vagyis az uszonyt, a reduktort és scootert, különös figyelmet szentelve az oxigénpalacknak.

Férfiasan megvalva, annak ellenére, hogy mekkora förmedvény az egész kezdve a farkát nem mozgató, de mégis haladó cápával, egészen az írtó gagyi 3Ds-nek szánt részekig, ezt az epizódot többet láttam és gyerekként jobban is szerettem, mint a klasszikus első részt. Akkoriban lenyűgözött a vhs kazi ugráló képén a hosszú percekig kitartott leszakadt kar látványa, a gyilkos cápa és a csinos vízisíelő lányok. Csak hát felnőttem, most már látom, hogy a testrészek azért néztek ki olyan furán, mert azt szánták elvileg 3Dsnek, a színészek közül is csak Dennis Quaid mondhat magának karriert. Az irányító bázist, pedig egy Roger Corman űroperából csaklizták el, röhejes mennyire nem illik ebbe a környezetbe.

A legnagyobb cápa makettet használták fel pedig, az eddigi 25 láb hosszút 35re cserélték, Richard Matheson is besegített a scriptbe, a rendező pedig az a Joe Alves, aki Spielberg mellett munkálkodott, és testközelből követte végi a Cápa filmeket. Nem mondom, hogy kár érte, mert tényleg csak bőrnyúzásról van szó, de a technika gyerekcipője széttaposta, mint egy hangyabojt.

Értékelés: 4/10

Miskei

Be the first to comment on "Jaws 3D (1983) (Cápa 3.)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.