Bloody Birthday (1981)

Gyerekkorunk egyik meghatározó ünnepei a szülinapok, amikor mindenki kap valami finom tortát, amivel összemaszatolhatja magát és néhány király ajándékot a rokonoktól. De milyen jó lehet azoknak, akik ugyanabban a városban, ugyanazon a napon születtek, ugyanannyi idősek és ráadásul még barátok is! Na, ők aztán biztosan hatalmas ünneplésben részesülnek… A jelen cikkben tárgyalt alkotás három ilyen gyermekről szól, ám ők sokkal többek, mint amiknek látszanak, ugyanis aznap, mikor világra jöttek, 1970. június 9-én, egy különös természeti jelenség zajlott le: teljes holdfogyatkozás volt, ráadásul a Föld kísérője és a Nap olyan módon álltak, hogy eltakarták a Szaturnuszt is. Talán erre még nem sokan kapjátok fel a fejeteket, de olvassatok tovább és ti is rájöhettek, hogy aki ez alatt a csillagzat alatt született, az bizony korántsem lesz jó gyerek, sőt…

Tíz év telt el a bevezetőben említett ominózus esemény óta, Meadowville városka pedig a közelgő tripla születésnapra készül, a három lurkó megünneplésére az egész város össze fog gyűlni. Azonban nem várt tragédia árnyékolja be a vidámságot: húsz év után először gyilkosság történik, mindjárt két áldozattal, a fiatal párt éppen a temetőben öli meg valaki. Ha ez nem lenne elég, néhány nap múlva a sheriff rejtélyes balesetben veszti életét, aztán pedig egyre több lesz a halott. Mindössze egy középiskolás lány sejti, hogy ki(k) áll(nak) a mészárlás mögött, ám senki nem hisz neki. Hogyan is hinnének, mikor a három szülinapos gyerkőcöt vádolja? Ám a gyilkos(ok) tisztában van(nak) azzal, hogy a lány veszélyes rá(juk) nézve, így elindul(nak), hogy véget vessen(ek) az ő életének is! Vajon a hősnőnek van igaza és tényleg a kissrácok a gyilkosok? És ha igen, meg tudja-e állítani őket?

A sztori nagyon egyszerű, de a megvalósítás miatt a Bloody Birthday marhajó film! Nem sok pénzből készülhetett, de minden olyan valós benne és még az egésznek magyarázatot adó balszerencsés csillagzat-dolog is hihető. Az áldozatok szinte mindig olyanok, akiknek a megölésére a gyilkos(oknak) még megfelelő indítéka is van (a sheriff nyomozna, a tanárnő folyton szemétkedik, a nővér is gonoszkodik). Az angyali kislányban, a szemüveges kisfiúban és a szőke kissrácban senki sem lát semmi rosszat, éppen ezért izgalmas figyelni, hogy a főszereplő csaj hogyan próbálja meg felvenni velük a küzdelmet, mikor senki sem hisz neki. A másik pozitív hős a lány kistesója, aki a három gonosz osztálytársa, rajta keresztül megjelenik a gyerekek egymással való kegyetlenkedése is. Ami külön tetszett, az a főleg az első fél órában bemutatott tipikus kertvárosi gyerekkor. Van itt baseballozás, játék a faházban meg a roncstelepen, a csúcs pedig a kukkolós rész:D A színészek nagyrészt ismeretlenek, mindössze a szőke hajjal néhány percig látható Michael Dudikoff lehet ismerős; viszont mindnyájan remekül teljesítenek, főleg a kislány meg a szemüveges gyerkőc. Megjelenik egy csomó olyan mozzanat, amikkel találkozhattunk korábbi klasszikus horrorokban, például íjjal való lövöldözés (Péntek 13) és „maszk” viselése (Halloween); a többi dolog viszont inkább a thriller műfajból származik (autós üldözés, lelövés, megfojtás, stb.). Mindössze egy részlet van, amibe bele tudnék kötni, ez pedig a sheriff pisztolya. Hogy lehet, hogy egy golyóálló üvegű, biztonsági rendszerrel felszerelt házban a stukker csak simán bent van a szekrényben, nincs is elzárva? Mindent egybevetve ez mégsem zvaró, mert a Bloody Birthday egyesíti magában a thrillerek legfőbb sajátosságait a slasherök tulajdonságaival, mindezt megspékelve egy nagyon pici misztikummal és a gyerek, mint gyilkos motívummal, ami mindig sokkolóan hat. Nekem a ’80-as évekbeli hangulata és az izgalmas eseményei miatt tetszett elsősorban, így ajánlom a borzongatós mozik rajongóinak. Ja és még valami: Köszönet Zoo_Lee főszerkesztő úrnak a filmért:)

értékelés: 10/10

tvshaman

Be the first to comment on "Bloody Birthday (1981)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.