Chernobyl Diaries (2012) (Ideglelés Csernobilban)

1986. április 26.-án felrobbant a csernobili atomerőmű 4-es reaktora, aminek hatására, többek között az erőmű munkásainak és azok családtagjainak otthont adó Pripjaty városát is evakuálni kellett, hátra hagyva egy szellemvárost, ahol többé-kevésbé még most is ugyanúgy néz ki minden, mind anno a Szovjetunió utolsó éveiben. Hat fiatal turista érkezik ide, akik kénytelenek rájönni, hogy Ukrajnában nagyon hirtelen sötétedik!

A világjárók Jurij extrém kirándulása keretében látogatnak el Pripjatyba, valószínűleg nem tudták, hogy teljesen legálisan is elmehetnének a katasztrófa helyszínére, két euró pluszért még idegenvezetőt is kaptak volna. A városkában minden jól megy, a híres óriáskerék és a klasszikus panelházak a szovjet propaganda plakátokkal, mind-mind bemutatásra kerülnek, magam részéről eddig kedveltem is a mozit, zseniális helyszín egy horrornak. Viszont onnantól kezdve, hogy valaki vagy valami tönkretette a UAZ kisbuszt bemutatásra kerül a létező összes klisé, az izgalmat pedig vélhetően az sugárzás nyírta ki.

A Paranormal Activitys Oren Peli producerként is íróként jegyzi eme remekművet, és bár említett mozi nem volt szerény személyemre túl nagy hatással, azért a siker igazolta őt. Rángó kamera, precíz hangvágás, sötétség és rinyáló huszonévesek itt is vannak, csak az első filmes rendező a történetnélküliséggel már nem tudott mit kezdeni, ugyanis Peliék annyira örültek a valós helyszínnek/háttérnek és annak szuggesztív hatásának, hogy kényelmesen beleülve a támlás rendezői székbe, arcukon vigyorral ordították: Eksön! Sajnos viszont ez édeskevés, ráadásul ha már atomsugárzás, akkor igazoltnak látták ha lenyúlják a Sziklák szeme torzultjait, csak itt meg sem mutatják őket, végig a homályban maradnak.

A helyszínek megvalósításáért –mivel Szerbiában illetve kis hazánkban forgott a film- piros pont, szépen lemodellezték az épületeket, az elhagyatott játszóterektől és dodzsemektől amúgyis mindig kiráz a hideg. Sokkal nagyobb kreativitással és tökösséggel borzasztóan jó mozit is lehetne csinálni a Zónáról, de lehet nem véletlen, hogy ez az első horror.

Értékelés: 4/10

Miskei

3 Comments on "Chernobyl Diaries (2012) (Ideglelés Csernobilban)"

  1. Cikklista frissítve!

  2. Engem pont az zavart, hogy brutálisan szarul modelezték le pripyat városát. Még csak nyomokban sem hasonlít rá. A filmben szereplő épületeknek, tereptárgyaknak (vidámpark) sem arányában, sem elhelyezkedésükben sincs közük a szellemvároshoz. Az más kérdés, hogy a film is egy kalap szar, szinte nulla érzékkel/ötlettel megáldott teljesen kiaknázatlan reménytelenség. Ha az igazi helyszínen forgattak volna, legalább dokumentum értéke lenne a filmnek.

    • Hát, hogy őszinte legyek ennyire nem mélyedtem bele a külcsín hitelességébe. A mozi minimalista környezetében nekem tetszett…

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.