Death Kappa (2010)

Hallottatok már a Kappákról?! Neeem? Mondjuk, nem csodálom. A kappák az ősidők óta a japán folklór mélyén szunnyadó zöld goblinszerű lények, akik hátukon teknőspáncélt viselnek, fejük tetején meg nagy kopasz folt éktelenkedik. Főleg folyókban és tavakban lakoznak, testük úszásra és birkózásra termett, valamint imádják az uborkát. Nagyjából ennyi.

Főszereplőnk nagymamájához igyekszik, de egy zabolátlan fiatal társaság kocsijával elüti az öreglányt, aki azonnal meghal, de ugyanezzel a lendülettel még egy szobrot is tengerbe repítenek, ami azt a bizonyos kappát ábrázolja. Nagyanyó az állítólagos kappák védelmezője volt, a lánynak pedig némi uborka segítségével ténylegesen is sikerül előcsalogatnia egy élő példányt – ami ugye logikusan kikövetkeztetve a tengerbe esett szoborból kelt ki. Azonban nem sokáig játszadozhat vele kedvére, mert egy gonosz egyenruhás alak egy titkos laborba cipeli, ahol többek között japán halfejű szuperkatonákat állítanak elő stb.

Kappa ezt persze nem hagyja annyiban, és csetepaté kerekedik, amiben legyőzi a rosszakat. Ekkor a földalatti bázist uraló csaj megnyom egy gombot, mire Tokyo belvárosát mintázó papírépületek között életre kel egy óriássárkány. Destroykodás, csomó halott, hadsereg persze tehetetlen a gigaméretű monstrummal szemben. És akkor hirtelen a semmiből előugrik a szintén óriásira növekedett kappa, és kezdetét veszi az epikus szörnypankráció…

Imádni valóan aranyos, ahogy emberek idétlen és giccses szörnyjelmezbe bújva döntik romba a japán makettváros papírépületeit, miközben olcsó számítógépes technológiával mindenféle lézersugarat meg egyéb izét illesztenek hozzájuk, hogy valóban földöntúli legyen, amit wrestling címszóval művelnek, és mindezt a bohóckodást olyan vehemenciával tolják a képünkbe, hogy már tényleg elhisszük nekik. (Mondjuk azt például baromira eltalálták, amikor a narrátor hirtelen megszakítja az éppen aktuális eseményt, és elmagyarázza, hogy pl. mi a különbség a goblin és szörny terminológiája között, majd ugyanott folytatódik a film. Ez elég vicces tud lenni, na.)

Maga a főszereplő lényt látva első gondolatom az volt, mintha valami olcsó, keleti változata lenne a Tini Nindzsa Teknőcök koncepciójának, de mivel csőrrel és fura hajzattal is rendelkezik, biztosan az evolúciója közben magáévá tett valami dagadt kacsacsőrű emlőst vagy mondjuk egy bedrogozott jégmadarat. Mindenesetre eszelősen néz ki, annyi szent. Infantilis felnőtteknek tudom csak ajánlani, mert a gyerekeket félő, hogy megfertőzi, és úgy maradnak a növésben. Professzionális kaiju rajongók meg nyilván csak legyintenek egyet, hogy ugyan már.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Death Kappa (2010)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.