The Hole (2001) (A gödör)

Ha azt mondom, hogy Thora Birch, gondolom nem sokan tudjátok kiről van szó, aki pedig mégis tudja, annak is egyből az Amerikai szépség ugrik be. Nos, valóban, a hölgy egyik leghíresebb szerepe az, de mellette több horrorban is főszerepet vállalt, amik közül az első a 2001-es A gödör volt. Hogy azért még egy pár olvasót/nézőt nyerjek, elárulom, hogy ez az első jelentős szereplése Keira Knightley-nak, akit azt hiszem nem kell bemutatnom senkinek. Ez a film pedig a két leányzónál sokkal többet tartogat a nézőnek, de aki csak értük akarná látni, az sem fog csalódni – itt elsősorban a férfinézőkre gondolok, if you know what I mean… Ha felkeltettem az érdeklődésedet, akkor katt a továbbra és másszunk le együtt a borzalmak föld alatti kamrájába!

A ködös Albionban (Anglia, a gyengébbek kedvéért) adott négy fiatal, akik egy kis tiltott kalandra vágynak és van egy ötödik srác, aki tud szerezni ezt-azt, meg nem mellesleg hackerkedik is. Utóbbi némi pénzért elintézi, hogy társai három napra eltűnhessenek a vizslató szemek elől egy régi világháborús bunkerben, ahol aztán mindnyájuknak életre szóló élményben lehet része. De a dolog nagyon rosszul sül el, hőseink ugyanis ottragadnak és hiába várják a segítséget. Egyikük, Liz (Birch) azonban mégiscsak kiszabadul. De vajon mi lett a többiekkel? És egyáltalán mi történt ott lent? Egy mindenre elszánt pszichiáternő ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben megpróbálja összerakni az eseményeket a lány zavaros meséjéből. Viszont egyre több jel mutat arra, hogy a valóság egészen más, mint amit Liz elmond, ráadásul egy szörnyű tragédia rejlik a háttérben, miközben valakinél összefutnak a szálak. Valakinél, aki az egész eseménysort irányítja. De ki lehet az és mi vezéreli borzalmas tetteit?

Ez az egyik kedvenc horrorom, ezért nem fogom leszólni:) A történet egyszerű, de nagyszerű, mindenki könnyen azonosulhat a szereplőkkel. Te vagy az egyik fiú és kapsz három napot, amit két jó csajjal és a legjobb haveroddal tölthetsz el; vagy te vagy az egyik lány, aki ugyanennyi ideig bulizhat a suli két legvonzóbb pasijával meg a legjobb barátnőjével; és azt csináltok, amit csak akartok. Biztosan mindenki benne lenne a dologban, de érdekes módon egyiknek szereplőnek sem jut eszébe, hogy mi van, ha ez az egész nem úgy alakul, ahogy tervezték? A néző, a doktornő és a többi szereplő pedig mind azt akarja megtudni, hogy mi történt azon a végzetes helyen? Az elején elég sokáig elaltatják a gyanakvásunkat és mivel kizárólag Liz elbeszélésére hagyatkozhatunk, ezért hiszünk neki. Szépen lassan viszont más forrásokból is csöpögni kezdenek az információ-csöppek és kezd összeállni a kép, egy őrült terv, amit egy megbomlott elme eszelt ki! A pszichothriller jelleg mellett azért főleg a vége felé van benne egy jó adag gore is, ezért a véres/gusztustalan borzongatós mozik rajongói sem fognak csalódni benne, a többiek számára pedig a remek szereplők (mind az öt fiatal színész kitűnő teljesítményt nyújt) és a fordulatos, izgalmas sztori garantálják majd a jó szórakozást. Én nagyon kedvelem a The Hole-t, minden benne van, amit egy jó horrortól elvárok!

értékelés: 10/10

tvshaman

1 Comment on "The Hole (2001) (A gödör)"

  1. Nekem ez mondjuk egy erős közepes. Inkább thriller, mint horror, ami nem baj, szeretem mindkét műfajt, viszont sajnos elég hamar kiszámíthatóvá válik a sztori. Üthetett volna nagyobbat is, szerintem.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.