The Possession (2012) (Démoni doboz)

A remek előzetesnek köszönhetően vártam, hogy megnézhessem ezt a gonosz kislányos, démoni megszállottság körül forgó alkotást. Az olyan húzónevek jelenléte, mint a (többek közt a) Supernaturalből ismert Jeffrey Dean Morgan és A főnök Kyra Sedgwick-e  is megnyugtató tényező volt. A tovább utáni barokkos körmondataimból kiderül, hogy valóban érdemes-e szélesvásznú, vagy egyáltalán bármilyen formátumú megtekintésre?

 

Emily és Hannah a hétvégéket apjuknál töltik, aki a válás után egy évvel végre vásárolt magának egy még épülőfélben lévő, kihalt lakóparkban házat. Hogy feldobják a szegényes berendezést megállnak egy garázs vásárnál. A kisebbik leányzó a csecsebecsékben lubickolás után egy robusztus, héber vésettel díszített ládikát vesz észre. Pontosabban az vonzza magához. Végzetesen.

Em egyre furcsább viselkedését sokáig a válás miatti frusztrációként könyvelték el, a házban történő bizarr eseményekkel nem kapcsolták össze. Az utolsó pillanatban sikerül fényt deríteni arra, hogy egy Dibbuk doboz a féltve őrzött kincs, ami egy héber mitológiában élő, ártatlanokra vadászó démon börtöne. Ádáz harcot vívnak a megszabadításért, amit nem mindenki fog túlélni…

Ole Bornedal dán rendező európai mivolta táplálta a reményt, hogy a produkció egyedi hangvételű, de legalábbis az amerikai kliséktől mentes lesz. Ez részben megvalósult, hiszen egészen jó hangulat kerekedett a molylepkéket, hirtelen támadó szelet, elfehéredő szemeket, torkon felnyúló kezet ábrázoló jelenetekből. Másrészt azonban erőltetett stilizálásnak  tűnt a sok felülnézeti kép (volt egy munkanélküli helikopteres spanjuk? ), a Rekviem egy álomért című filmben látott drámai zuhanásszerű vágás a fejezetek között (amiket ráadásul sokszor rossz helyre tettek). Az “igaz történet” vonal erőltetése és a szellem-MRI kép pedig a gagyiság netovábbja volt. Egy merészebb befejezéssel, kevesebb amcsi hülyeséggel kiemelkedő lehetett volna az idei premierfilmek között, de még a hibáival együtt is egy igazán kellemes, hangulatos szórakozás volt. Az ördögűzős és a gonosz kisgyerekes filmek kedvelőinek mindenképpen ajánlom!

értékelés: 7,5/10

DeerWoman

Be the first to comment on "The Possession (2012) (Démoni doboz)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.