Ai no korrida (1976) (Az érzékek birodalma)

ainocorrida_thumbA változatosság kedvéért nem horrorfilmet szeretnék bemutatni, hanem másik két kedvenc műfajom keverékét, egy erotikus, megrázó filmdrámát. Nagisa Oshima alkotása egy botrányt keltő szerelmi bűnügy alapján készült, amely 1936-ban történt meg Japánban. Egy volt prostituált, Abe Szada minden konvenciót felrúgó szerelmi viszonyt folytatott főnökével, akit végül megfojtott, péniszét levágta és magával vitte. Három nappal később került rendőrkézre.

 

ainocorrida1

A férfi a főnök, a nő a bordélyház kéjhölgye. A gésák elegánsan erotikus világától távol áll a nimfomán Szada szolgáltatása, mégis sikerül elnyernie ura feltétlen odaadását.  Feleségét és minden világi dolgot elhagyva teljesen a nőnek szenteli az életét, amit szinte kizárólag szexszel tölt ki.Persze ez elsőre nem hangzik rosszul. A végzetes szenvedély, a folytonos teljesítmény kényszer  és a beszűkült perspektíva azonban lassan, de biztosan felemészti testét. Amikor a kielégíthetetlen Szada új szexjátékkal próbálkozik, nem tagadja meg tőle, hiszen a nő boldogsága a legfontosabb számára. Túlzottan fájdalmas, hogy még egyszer túlélje, így ő maga kéri, hogy egy utolsó orgazmusért vegye el az életét… ainocorrida2

 

A szüleim idejében ez kultuszfilmnek számított, a korosztályuk valószínűleg jól emlékszik rá, akkoriban nagyon megmozgatta az emberek kíváncsiságát. A bűnügy különlegességén kívül az kavarta a nagy port körülötte, hogy végig valódi közösüléseket mutat be, valamint a hagyományos japán erkölcs hanyatlását jeleníti meg. (Sokkal bővebben olvashattok erről és a valós eseményekről egy nagyon érdekes Wikipédia cikkben!) Őszintén szólva a filmet elég vontatottnak, túl lassan kibontakozónak találtam az elején. Nem érzi át könnyen az ember ezeket a kissé nehezen emészthető eseményeket. Ebben a keleti gondolkodás idegensége szerintem kifejezetten közrejátszik. Azonban mire véget ér a film, olyan katarzist él át a néző, hogy egész életére megjegyzi ezt a pár órát. Bátran ajánlom mindenkinek, aki kedveli a nyomasztó és megrázó drámákat, és nem riad vissza egy kis perverz erotikától sem.

értékelés: 7/10

DeerWoman

Be the first to comment on "Ai no korrida (1976) (Az érzékek birodalma)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.