Torchwood (2006-2011) 4. évad: Miracle Day (2011)

torchwood_thumbA sorozat a BBC műsora, a kedvenceim közé tartozik. Egy-egy véletlenszerűen felbukkanó évadát úgy várom, mint az égi mannát, csalódás esélye kizárva. A negyedik, de remélem nem utolsó évad egy tökéletes és ötletes megvalósítása annak a negatív jövőképnek, amire még senki sem gondolt: mi lesz, ha a Földön minden egyes ember halhatatlan lesz?

Oswald Danes (Bill Pullman) a halálos méreginjekcióra vár. A kislányokat megerőszakoló és megölő aljas gyilkos azonban túléli a kivégzését, ami egy eddig ismeretlen katasztrófahelyzet elé állítja az embereket. Attól a pillanattól kezdve mindenki halhatatlan. A probléma az, hogy ebbe a magatehetetlen aggastyánoktól kezdve a széttrancsírozott fejű, inkább növényként vegetáló emberekig mindenki beletartozik. A lakosság rohamosan, ugrásszerűen növekszik, az egészségügytől az élelmiszeriparon át a hadiiparig merőben új stratégiákat kell kidolgozni. Dr. Vera Juarez az orvosok közül elsőként fedezi fel a paradigmaváltás szükségességét, de azt még ő sem gondolta, hogy a fejlődés a betegek élve elégetésével valósul meg…

torchwood1

Az immár két főre zsugorodott Torchwood csapat személyesen is érintett a problémában: Jack Kapitány elveszíti halhatatlanságát, Gwen Cooper pedig a krematórium felé tartó, infarktuson átesett édesapját próbálja megmenteni. Kíváncsiságától vezérelve kerül melléjük Esther, aki nemcsak informatikusi képességeivel, hanem a kormányhivatali munkája révén is segíteni tud céljaik elérésében.  A halálos sebet kapott FBI ügynök (Mekhi Phifer) az akciózásban és az orvosi kapcsolatai révén lesz segítő társuk. Sebe miatt folyamatosan fájdalomcsillapítókra szorul, ami rávilágít, kinek az üzlete ez a tragédia: a PhiCorp Gyógyszergyár szerencsenapja ez, aki évek óta halmozza a fájdalomcsillapítókat titkos raktáraiban… A fordulatokban, világon átívelő akcióban, nagyszerű ötletekben gazdag történet bemutatja, hogyan vetkőzi le a kormány az erkölcs gátjait, generációkon átívelő összeesküvést leplez le, kiderítjük a Csoda Napjának és az Áldásnak a valódi természetét, és talán a végére még földönkívüli entitással is találkozhatunk az epikus végjáték során. Leginkább Bill Pullman színészi játékát emelném ki, de a Sírhant Művekből ismert Lauren Ambrose is fergeteges a gyógyszergyár és a titkos Három Család szervezet törtető ügynöke szerepében.

torchwood2

Néhány apróság, amit érdemes tudni a sorozatról: a Kapitány alakja a legendás Doctor Who (Ki vagy, Doki?) című sorozatban tűnt fel, ezután kapott saját szériát a karakter 2006-ban. A Torchwood azonban túlnőtt az alárendelt szerepén, hiszen egy igényes, a Dokival ellentétben kifejezetten felnőtteknek szóló sci-fi sorozattá vált. Az első két évad hagyományosan zajlott, 13-13 epizóddal, a részeken átívelő főszállal, de különálló kis történetekkel. A harmadik évadra az eredeti csapat nagy része elhalálozott, így egy teljesen más alapokon nyugvó 5 részes idegen inváziós sztorit kapunk. A jelen cikkben tárgyalt évad 10 részből áll, a BBC és az amerikai Starz Entertainment közösen készítette, az USA-ban és Angliában egyszerre sugározták. Magyarországon az AXN játszotta Űrlényvadászok címmel is. A folytatásról vegyes hírek láttak napvilágot, szerencsére nem kaszálták el hivatalosan, de ki tudja, mikor láthat napvilágot. Addig is melegen ajánlom minden egyes percét (a borzasztó amatőr pilotot leszámítva), azt hiszem én be is teszem újra a lejátszómba ma délután.

értékelés: 10/10

DeerWoman

Be the first to comment on "Torchwood (2006-2011) 4. évad: Miracle Day (2011)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.