Kerekasztal #09: 2012 évzáró

kk_thumbIsmét véget ért egy év, az oldal történetében mindenképpen izgalmasnak mondható újdonságokkal. Túl vagyunk 5 tematikus héten, ezzel együtt 5 kerekasztalon, interjúk, könyv- és programajánlók tarkították a filmkritikák sorát, sőt még egy rendhagyó humoros cikkel is megpróbálkoztunk. A tagságunk immár 12 főre bővült, megpróbáljuk a 2013-as évet is horrorban gazdaggá tenni számotokra! Végül egy kis statisztika: bár idén 624 cikket posztoltunk, meglepő módon a 2010-es és 2011-es Sexual Parasite: Killer Pussy (2004) és a The Texas Vibrator Massacre (2008) még mindig bent van a top 5 legkedveltebb cikkünkben, leszorítva még a Srpski filmet is a 10-es listára. Legtöbbször megosztott hírünk a Murder – A gyilkos tárlatról szóló volt, míg a legtöbbet az Alien: Resurrection (1997)-höz kommenteltek. Látogatóink 110 országból érkeztek, több, mint 220 000szer kattintva az oldalunkra. A legforgalmasabb napunk november 15-én volt 2,878 látogatóval. Köszönjük!

DeerWoman: Idén is mozgalmas évünk volt, mind filmek, mind események terén. A két legfontosabb, hogy átvettem a főszerkesztőséget az oldalon, illetve a Cinegore Fórumon megtaláltam életem párját januárban, akivel azóta az esküvőnkre készülünk. 🙂 Voltunk A fekete ruhás nő és A holló újságírói premier vetítésén, a Démoni dobozt is moziban néztük. Kipróbáltuk a Paraparkot, az Underground Fear labirintusát, készült egy interjú a keszthelyi Kínzómúzeumban és a Katona József Színház jóvoltából egy fantasztikus Bőrpofa előadásnak is részesei lehettünk. Áprilisban egy nagyon jó hangulatú blogtalálkozót is szerveztünk, remélem jövőre is lesz alkalmunk kitalálni valami jó közös programot! Elindítottuk az első Magyar Clive Barker rajongói oldalt és egy szerencsés fogásnak köszönhetően szép kis Hellraiser akciófigura gyűjteményre is szert tettünk. Sajnos azonban sok idei filmet is kihagytam a repertoárból és egyik halloweeni rendezvényen sem voltunk jelen, pedig több nagyon szuper program is képben volt (Titanic Filmfeszt, Corvin mozis est, Odeon-Lloyd mozis trash napok, Horrorzabálók…). Ennek köszönhetően az idei felhozatalt nem tudom reprezentatívan értékelni, de A fekete ruhás nő nagyon tetszett, az annyira várt Livid egészen jó volt és a maga sablonosságával és hibáival a Démoni doboz is nyugodtan megnézhető. Folytatódott az American Horror Story egy Asylum alcímű évaddal, ami nagyon tetszik továbbra is, ha vége, jövök egy ajánlóval. Sorozatok terén még a The River említésre méltó szerintem, hamarosan egyben megnézem és erről is megosztom veletek a tapasztalataimat. Amit a jövő évben várok: bepótolni az idei filmek javát (Cabin in the woods, Silent Hill Revelation, A hobbit, Berberian Sound Studio, Sinister, stb.) és a Murder kiállítást is megnézzük az új SZÉP kártyás fizetési lehetőségnek köszönhetően. Az új filmekből majd jön, ami az utamba kerül. 🙂

kereka2012_1

Plendil: Továbbra sem szakadt meg az a tendencia, amit már a tavalyi évben is észrevettem, azonban az indie filmek kezdenek megizmosodni, aminek borzasztóan örülök. Hollywood lejtmenetben van a számtalan adaptáció és remake miatt és hiszek az ifjabb, feltörekvő generációban, akik már nem feltétlenül akarnak soktízmilliós költségvetést, inkább szeretnék az új ötleteiket érvényesíteni. S bár a függetlenfilmes piacon eddig is szép számmal jelentek meg közepes alkotások, most ez a trend inkább a jó felé mozdult el, ami örömteli számomra. Jöjjenek a kiemelt filmek, amik miatt megérte megvárni a “világvégét”. Első és legfontosabb szerintem a The Cabin in The Woods volt, ami nem csak az eredeti és pofátlanul csípős sztori, de a remek megvalósítás miatt is instant klasszikussá válhat. Szintén remek móka volt a Detention, ami a kismillió utalás és a nagyszerű színészi alakítások miatt maradt emlékezetes, de nem felejteném el megemlíteni a Grabbers-t, ami életet lehelt a szörnyes alműfajba, a Sinistert, ami alapvetően jó szálon indult el és csak pár apróság volt, ami szúrta a szemem, a Citadelt, ami egy végtelenül mély és borongós alkotás, illetve a The Bay-t és a VHS-t, amik a kézikamerás stílusban uralták a terepet. Nem feledkeznék meg azonban olyan címekről, mint: The Pact, Millenium Bug, Rat Scratch Fever, Frankenweenie és az Excision. Sci-fi témában is akadtak kiváló darabok, mint a semmihez sem hasonlítható Beyond the Black Rainbow és a Chronicle. Egyéb kategóriában a Sound of My Voice, The Raid, The Man with the Iron Fists trió szórakoztatott leginkább. Sajnos sok rossz film is született, melyek közül a borzalmas ATM, a végtelenül gagyi Tape 407, a csődtömeg Apparition és a befejezetlenül mozikba küldött The Devil Inside emelkedett ki. A legnagyobb csalódás számomra a Prometheus volt az évben, egy ennyire csökevényes, ostoba párbeszédekkel megtűzdelt filmet úgy beharangozni, mint az évtized sci-fijét, elég otromba húzás volt. Sorozatok terén maradtam a jól bevált, eddig megkezdett darabok mellett, a Walking Dead és az American Horror Story két erős és lebilincselő sorozat, csak ajánlani tudom őket. Ebben az évben lehetőségem adódott két vetítésre is elmenni, az áprilisi pesti móka egy családiasabb, ámde annál izgalmasabb hangvételű összejövetelként marad meg az emlékezetemben, míg az éves Horrorzabálók talán az eddigi legjobb volt, amin eddig részt vettem. Mindenkinek jó és rossz alkotásokban tartalmas új évet és rengeteg filmes témát kívánok, találkozunk 2013-ban!

kereka2012_3

Zoo_Lee: Bár nagy reményekkel vágtam neki 2012-nek, sajnos számomra az év közel sem volt pozitív. Kénytelen voltam szembenézni a ténnyel, hogy a boldog napok, amikor a Cinegore szerkesztése mellett még két másik oldalnak is heti rendszerességgel tudtam írni, sajnos véget értek, és a folyamatos szabadidő/energiahiány miatt az egyetlen tag a blogon, akinek a munkájával szerkesztőként rendszeresen nem voltam megelégedve, az pont én voltam. Hosszas vívódás után végül az írásaimat publikáló oldalak számát kettőre redukáltam, a Cinegore szerkesztői címét pedig átadtam DeerWomannek, így annyi vigasztalt, hogy a blog fejlődése nem állt meg, és azóta is további remek tematikus heteket, kerekasztalokat tudhatunk magunk mögött, a csapatunk pedig további értékes tagokkal bővült. Az időbeosztásom elleni hadakozás közben viszont szerencsére maradt időm filmekre is: horroros téren bár a Woman in Black is lenyűgözött (az első filmként évek óta, ami képes volt rám hozni a frászt) az év filmje díjat egyértelműen a Cabin in the Woods viszi nálam, ami nem csak az idei, de az elmúlt 5-6 év legjobb horrorja. Egyéb filmek kategóriájában hibái ellenére nagyon tetszett Nolan Batman-trilógiájának befejező része, az Avengers, a Chronicle, a Diktátor, a Guillermo del Toro nevével jelzett Az öt legenda,  és bár ez kissé meglepett, az Éhezők viadala is. Sorozatok közül az American Horror Story-t emelném ki, ami a remek tavalyi kezdés után egy még jobb és ütősebb második évaddal tért vissza, de mivel idén ismerkedtem meg a Dexterrel, és tudomásom szerint annak idei évada különösen jól sikerült, azt is dobogósnak tenném. Málnadíj: a trágyakategóriás filmekből sajnos idén is fájdalmasan nagy mennyiséget kaptunk az arcunkba, egyéb kategóriában egyértelműen a teljesen feleslegesen és kritikán aluli minőségben rebootolt Pókember viszi a pálmát. Horroros téren a mezőny kicsit szorosabb, mivel itt van az Alkonyat finálé, az önmaga paródiájába fordult Resident Evil, valamint a negyedik Paranormal Activity is. A legrosszabb horror győztesét végül pár hete döntöttem el: a vizsgaidőszakom elején ugyanis kézhez kaptam a klasszikus horror-szappanopera, a Dark Shadows jó adag részét, és azoknak fényében Tim Burton idei feldolgozása (nálunk Éjsötét árnyék néven került moziba) egyszerűen botrányosan rossz. Bár már a moziban ülve is éreztem, hogy Burton bácsi most végleg nagyon mellétrafált, az eredeti széria fényében a film szinte a nézhetetlen határát súrolja. A jövő évtől azt várom, hogy egy kicsit jobb időbeosztást sikerül alkotni, így nagyobb aktivitással tudok majd részt venni a blog életében is, pótolni tudom az idén kihagyott filmeket (Démoni doboz, Sinister, hatalmas lemaradásom a Walking Deaddel), valamint már most kíváncsian várom az American Horror Story harmadik évadát, és bár sok jót nem sejtek, az Evil Dead újrafeldolgozást is. Boldog, sikerekben és jó horrorokban gazdag Újévet mindenkinek!

kereka2012_8

eyescream: Még mindig vallom azt a nézetet, hogy az utóbbi időkben nagyon kevés igazán ütős és klassz horror készül, ergó rengeteg a közepesen rossz, illetve az egyből szemétre való – és ezúttal sem pont a trash-ről beszélek, haha! Azért kicsit megnyugodtam, mert tavalyhoz képest a mezőny jóval gazdagabbnak tűnt. Legjobban várt mozi számomra a már jó előre beharangozott, gigászi trash-produktum, az Iron Sky volt, persze csak a Zombi Ass, A 25. Birodalom, a Rat Scratch Fever, a Grabbers és a Frankenweenie mellett. Ha 2012 legjobb horrorjait kéne rangsorolnom, akkor mindenképpen a Cabin In The Woods című sablonokkal teli slasherként induló, aztán valami elképesztően bizarr irányba tartó, majd egy hihetetlen befejezéssel operáló mozi lenne az élen, szorosan mögötte a szintén kiváló Sinister. További jól sikerült filmek még: REC3, Lobos de Arga, Juan Of The Dead, Exit Humanity, Piranha 3DD (szigorúan trash minőségben), ha az animáció kategóriát nézzük, akkor egyértelműen a Frankenweenie, a Gyo – Tokyo Fish Attack, de a Hotel Transylvania sem volt rossz. Emellett persze akadt pár alkotás, amikben így vagy úgy, de csalódnom kellett. Ilyen a már említett Iron Sky, ami a látványon kívül nem igazán tudott szórakoztatni, de ugyanez elmondható a Zombi Ass-ről, mely pár beteg jelenettől eltekintve szintén elég közepesre sikerült. A 25. Birodalom című direkt hulladékról meg inkább ne beszéljünk, mert az kb. az év mélypontja, bár a Thankskilling 3 is hasonlóan nézhetetlen kategória, sajnos. A Cockneys VS Zombies, a Monster Brawl, az Abraham Lincoln Vampire Hunter, illetve a Dark Shadows is lehetett volna jobb. Sorozatokat idén se néztem, úgyhogy passzolok. Ami a horrorral kapcsolatos programokat illeti, most sem volt hiányom. Egyrészt tiszteletemet tettem a DeerWoman által összehozott tavaszi mini-vetítésen, illetve a már jól bejáratott őszi Horrorzabáláson, előtte pár nappal pedig a Corvin moziban zajló Halloween Night Fest vendégeként ültem végig ugyancsak egy műszaknyi rémfilmet. Jövőre várós filmek közül mindenképpen megemlíteném a John Dies At The Endet, World War Z-t, REC4-et, illetve az Evil Dead remaket, és merem remélni, hogy lesz olyan dögös felhozatal, mint idén.

kereka2012_6

phobic23: Az évértékelésbe sajnos nemigazán tudok beleírni, ugyanis nincs miről… Idén alig volt időm filmezni, jobbára minden új mozival el vagyok maradva. Biztos fel is tűnt, hogy kevésbé voltam aktív… Remélem ez a jövő évben változni fog, méghozzá pozitív irányba. 🙂

kereka2012_5

Miskei: Folytatódik nálam az a tendencia, hogy évről-évre egyre kevesebb új filmet nézek, így idén nálam már a sorozatok egy az egyben ki is maradtak. Pár cím azért még van a listámon, amit pótolni fogok, szóval, mint mindig, ez az évértékelő a hónapok múlásával változhat, de azért értékeljünk: A 2012-es év messze legfurcsább és legbetegebb filmélménye a Chained volt, abból a fajtából, amit végig csodálkozó, felhúzott szemöldökkel néz az ember. Az asylumi szinten amatőr, de még azt a nívót sem elérő szórakoztatási faktorral rendelkező műnek idén a Snow White: A deadly summer című förmedvény bizonyult, egy nyúlfarknyi Eric Robertssel. A trailer alapján jóféle thrillernek nézett ki, de aztán egy megahulladék lett a Gone-ból. Kill List igazi WTF?! mozi, de abból a fajtából, aminél még pislogni sem vagy képes, annyira kurva izgalmas, és annyira depresszív, hogy súlyként nyomja a homlokodat. Sokáig elkísér! Film, aminek moziban lett volna a helye: V/H/S, aminek egyből DVD-n kellett volna landolnia: Chernobyl Diaries! És a két legnagyobb flash, ami Rodolfo módjára kavarta a kártyákat, ami az unalomig ismert kliséket és technikát nem csak lenyomta a torkomon, de a végletekig el is szórakoztatott, az Chronicle és a The Cabin in the Woods. Ez utóbbi nem csak a horrorok között lett nálam a námbörván, hanem az egész éves felhozatalt tekintve is. Még idénről pótolni kell: Berberian Sound Studio, The ABCs of Death, Woman in Black, Silent Hill2. Jövőre pedig folytatódhat a V/H/S, a Hatchet, a Last Exorcism, Texas Chainsaw. Jöhet végre Muschietti Mamája, a World War Z, és a Carrie, meg az Evil Dead és a Maniac remake. Majd elválik,hogy mi jót hoz a jövő, de addig is a lehető legjobbakat a 13-as páratlan évhez!

kereka2012_7

levyathan: Az idei év nekem sok meglepetést tartogatott, sok filmet, melyeknek nagyon örültem, olyanokat, amiket leginkább innen, a fórumról ismertem meg. Hirtelen visszagondolva a moziban nem is voltak nagy dobások, nekem a Démoni doboz, meg a ki tudja, hanyadik Paranormal-film nem lett emlékezetes. Különösen örültem a mostani poszt-apokaliptikus hétnek, melyben nem vettem részt, de sok gyöngyszemet ismerhettem meg. Jövőre leginkább a World War Z-t várom, szinte tűkön ülök. Sorozatból gondolom nem vagyok egyedül a Walking Deaddel, amely szerintem nagyon jó, szépen követi többé-kevésbé a képregényt, de hihetetlen lassan készül el. Pótolni fogom idénről viszont a The Rivert és a Cabin in the Woods-ot, melyet már vagy fél éve meg akarok nézni. Nagyon sajnálom viszont azt, hogy a hektikus és zsúfolt mindennapjaim miatt nem tudtam részt venni a találkozókon, illetve kipróbálni a Paraparkot, Murdert, meg hasonlókat. Igyekszem ezek ellen tenni jövőre, addig is mindenkinek nagyon boldog új évet! 🙂

kereka2012_4

tvshaman: Én a tavalyi és az idei szempontokat egyesítettem, így jutottam erre az eredményre:

Legjobban várt film: The Dark Knight Rises
2012 Legjobb Filmje: (Marvel’s) The Avengers
Legnagyobb csalódás: The Hunger Games
Legjobb színészek: Noomi Rapace, Chloë Grace Moretz, Robert Downey Jr., Johnny Depp
Legjobb rendező(k): Mark Andrews és Brenda Chapman
Az általam legjobban várt filmek 2013-ban: Carrie, Magic Magic
Sorozatokat és előzeteseket nem nézek.

kereka2012_10

Wishmaster: A 2012-es év számomra elég színes volt a rémfilmek terén. Egyrészt hatalmas megtiszteltetés, hogy az egyik kedvenc blogom picike láncszeme lehetek és írhatok rá annak ellenére, hogy semmilyen tapasztalattal nem rendelkeztem előtte, oly sok kollégámmal ellentétben. A filmes termésről már nem tudok ilyen pozitívan nyilatkozni. A House at the End of the Street, A kaptár, a Sinister,  A jelenés… mindegyik ennek a rém gyenge évnek a képviselője. Sőt még az annyit méltatott Ház az erdő mélyén sem jött be igazán. Ami valamelyest javít az esztendő termésének a képén, az A fekete ruhás nő és legfőképp az ebben az évben befutott Trancsírák. A found footage még most sem kezdett hanyatlani… mármint ami a mennyiséget jelenti, a minőség már valahol a béka feneke alatt keresendő. Legnagyobb sajnálatomra a DVD piac is beszűkült és egyre inkább romokban hever. Kevés kiadás jellemzi és ezek is gyenge specifikációkkal vannak ellátva, azt meg már meg sem említem, hogy az a minimális számú kiadvány, amely megéli a polcokra kerülést, milyen kvalitású műveket tartalmaz. Mindezeket több ezerért kínálják és őszintén szólva, ha lenne rá keret, akkor sem tenném kosárba ezeket a termékeket. Hogy mit várok ettől az évtől? Remélem, valamelyest felpezsdül a DVD kínálat és jóval komolyabb filmekre kapunk vásárlási lehetőséget. Ami a mozgóképgyártást illeti, jó lenne, ha az ambíciók mellett valami új is jelentkezne, mert a sablonos celluloidhulladékoktól és a felesleges remakektől feláll a szőr a hátamon. A magam részéről mindenképpen nagyobb aktivitást tudok ígérni, amelyet az érettségire való felkészülés szakíthat meg kisebb időre, ám addig szeretnék minél több gialloról firkantani valami okosat. 🙂

Paulkemp: Az igazi belezős-vérfürdős filmek reneszánszának kifulladásával úgy tűnik, 2012-ben a horror újra perifériára szorult, ami a mozikat illeti. Bár számos alkotás jutott el még így is a rajongókhoz, de ezek nagy része inkább önmaga paródiájának, vagy hamvában hullt próbálkozásnak  tűnt. Ami viszont mégis megmentette az évet, az egyértelműen a Joss Whedon és Drew Godard könyve alapján még 2009-ben leforgatott The Cabin in the Woods, mely csak most jutott el a filmszínházakba, s így utólag érthetetlen, hogy ez a gyöngyszem hogy kallódhatott el eddig. Viszont továbbra is hétről-hétre legalább két sorozat szegezi az embereket a tv elé, melyre a legtöbb horror rajongó is bátran csettinthet, hogy ez igen. Az American Horror Story talán nem igényel túl sok magyarázatot, a The Walking Dead viszont annál inkább, hiszen a lagymatag második évad után valami fergeteges folytatással tért vissza az azért még mindig szappanoperába hajló zombi apokalipszis. Annyira sok csalódás idén szerencsére nem ért, bár a legújabb Resident Evil mozin majdnem sikerült elaludnom és talán az Underworldtől is többet vártam. Ezeket az apró kilengéseket viszont tökéletesen kompenzálta, hogy a műfajon kívül is számos újdonságot jelentő alkotás került terítékre. Sci-fi-ben mindent vitt a Looper, s végre a magyar filmgyártás is képes volt egy roppant érdekes és aktuális filmet összehozni Filegauf Bencének köszönhetően. Az év filmélménye pedig 1999-ből jött, Oroszországból, a Vorosilov mesterlövész, melyet akár nyugodtan állíthatunk Clint Eastwood 2008-as remeke-je mellé. Csupán egy hajszál hiányzott, hogy lecsúszott a Sushiálmok (melyet igaz, talán már túlzottan is körbeugrált a kritika, bár nem érdemtelenül), de mindenképpen itt a helye, hiszen dokumentumfilm régen volt képes ennyi embert megmozgatni. A jövő év még kicsit ködös, de biztos, hogy minden eddigi rossz előjel ellenére a World War Z ott van a legjobban várt mozik listáján, melyen az új Tarantino és a Byzantium (mely talán vissza fogja állítani valamennyire a filmes vámpírok renoméját) mellett még a Sin City (már ha tényleg elkészül – én már semmit nem hiszek el a produkció kapcsán) meg a Star Trek is helyet kapott.

kereka2012_2

Sajnos zombiTerror kollégánk nem tudott részt venni ebben az értékelőben, de a nevében is mondhatom, hogy a teljes szerkesztőgárda horrorban gazdag, boldog új évet kíván kedves Olvasónk!

bloody-new-year

Be the first to comment on "Kerekasztal #09: 2012 évzáró"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.