Shivers a.k.a. They Came from Within (1975) (Paraziták)

Shivers_thumbA testnedvekben és antropomorf elfajzásokban bővelkedő bio-horror  (más források szerint body horror) vitathatatlanul legnagyobb alakja, a kanadai származású David Cronenberg – olyan legendás filmek elkövetője, mint A légy, Porontyok vagy a Videodrome – ezzel a korai remekművével egyből el is nyerte az az év legjobb rendezőjének járó díjat az egyik rangos spanyol filmfesztiválon, de nem csak emiatt a tény miatt érdemes megnézni!

Történetünk egy Monterálhoz közeli szigeten elterülő, luxus-lakótelepen játszódik, amely az adott kor körülményeihez képest szinte minden igényt kielégít. Kezdő képsorok alatt egy idős professzor titokban megöli fiatal női páciensét, majd érthetetlen módon magával is végez. A nyomozás során felkért orvos felveszi a kapcsolatot a professzor egyik kollégájával, akitől előrehaladott uborkazabálás közben (cselekmény alatt folyton eszik a fazon, beszarás, majd csak figyeljétek meg!) megtudja, hogy a prof. mindenféle támogatottsági pénzen titkos kísérleteket folytatott: rosszul működő testrészeket próbált parazitaszerű lényekkel helyettesíteni. Hm, erre most mit mondjak?!

Shivers_1

Közben a lakótelepen egyre s másra fertőződnek meg a lakók, ugyanis a halott suna elég népszerű volt a férfilakók körében, így a lány testébe ültetett paraziták a szexuális aktusok során több helyre is átvándoroltak, azok pedig újabb és újabb útvonalakat találtak saját maguk reprodukálására. A doktor és csinos asszisztense megpróbálja meggátolni a lények további szaporodását, melyeket leginkább a fertőzött egyének túlzott szexuális magatartásából lehet azonosítani…

Shivers_2

Cronenberg első komolyabb alkotása a mai napig élvezhető, annak ellenére, hogy a horror inkább a testrablós filmekére emlékeztető „idegenek uralta test megtévesztő látszata” jelenséggel operál – nem mondjuk explicit testi torzulásokkal -, és igazából a bajokat okozó kis lényeinket sem túl sokat láthatjuk. Zárt térben játszódó, aprólékosan felépített, néha egészen humoros, néha pedig tabukat döntögető, de mindenképpen hétköznapi eseményláncolatban csöppenünk, a boldog vég helyett pedig egy egész társadalomra kiható, potenciális veszélyforrást kapunk, a fogyasztói magatartás kritikájával egyetemben. Csinos asszisztensnőnk (Lynn Lowry) jelenléte pedig csak hab a tortán!

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Shivers a.k.a. They Came from Within (1975) (Paraziták)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.