Zombies!!! (2001)

zombies_thumbA város közepén térsz magadhoz. A zsebedben egy töltött fegyver, és körülötted bedeszkázott boltok, égő roncsok, és hörgések a távolból. Zombik… elárasztották a várost, és a sötét éjszakát nem élheted túl, hacsak el nem hagyod a várost…

This One’s a No-Brainer, írja a játék doboza nagy, elfolyós sárga betűkkel. Teljesen igaz, a Zombies!!! nem a gondolkodós stratégiájáról híres, sokkal inkább a könnyed hangulata miatt népszerű.

2-6 játékosra van tervezve, és körönként az ember húz egy városelem kártyát, amit csatlakoztatnia kell a már meglévőkhöz az asztalon. Eképpen épül fel a város lépésről lépésre. Megjelenhetnek sima út elemek is, kereszteződések, de boltok is, zombies_4amelyekben fegyverek szerezhetőek. Mindenhol meg van adva a kellő mennyiségű zombik száma, amelyekkel harcolni kell, ha éppen odalépünk.

Ez a táblás játék igazából a szívatásról szól. Ugyanis minden játékos egyrészt a köre végén dobhat, hogy hány zombit mozgathasson, így oldották meg a tervezők az élőhalottak véletlenszerű mozgolódását. Egész poén, amikor valaki belép a boltba, de a kör végére mindenki a bejárat elé tologatja a környék zombijait. Ezen felül állandóan húzhatunk és használhatunk kártyákat, amelyekkel aztán végképp kiverhetjük valakinél a biztosítékot. Mindenféle szívatás megtalálható itt: fegyver elvétele a másiktól, épületből való azonnali kisétáltatás (klausztrofóbia), zombik hirtelen felbukkantatása a semmiből, és sorolhatnám a jóformán párszáz módszert.
A játék során felhúzható a helikopter pályaelem, ahol ha eliminálunk minden zombit, elrepülhetünk a városból, ezzel megnyerve a menetet. Alternatívaként még 25 zombi megölése is győzelemhez vezethet.

zombies_3Két dolog miatt sikeres nagyon ez a játék. A pályaelemek, és a kártyák grafikája, valamint amblokk az egész nagyon igényesen néz ki. A cél itt tényleg az, hogy megteremtsék a tipikus zombifilmek hangulatát. Ne kelljen gondolkodni, csak beleélni magunkat a hangulatba, és játszani. A másik, ami pedig szerintem majdhogynem egyedülálló, az a szerkeszthetősége. Az alkotók külön adnak tippeket, miként formálhatóak a szabályok, és szinte teljesen átalakíthatod a játékot kedved szerint. A honlapon külön van egy rovat, amit ranjongók üzemeltetnek, és millió játékmód van leírva, köztük klasszikus RPG stílus is, ahol az előre felépített városban mászkálunk, és valaki mesél. Ez rengeteg lehetőségekhez vezet, főleg, ha beszerezzük a kiegészítőket.
Ugyanis az idők során 10 kiegészítő jelent meg a játékhoz. Lehet venni külön bevásárolóközpontot, temetőt, csatornarendszert, metró állomásokat, melyekkel nagy távolságot tehetsz meg, vidámparkot stb… Mind, mind a horrorfilmekből ismert helyekre utalva.

zombies_2

Könnyen tanulható, de vigyázzunk, angolul van, ha valakinek nagyon nem megy a nyelv, hamar feladhatja, mert a kártyák szövegeit értelmezni kell. Ezen kívül ezt a játékot pörgetni kell. Sokan gondolkodni akarnak, és húzzák a kört, és mindig rájuk kell szólni, hogy lépj már, ne tervezz, mert úgyis kijátszok egy kártyát, amivel romba döntöm a terved. Ha tudjátok pörgetni a játékot, akkor nagyon, nagyon jókat lehet nevetni, és laza beszélgetések mellett tökéletes.

értékelés: 7/10

levyathan

Be the first to comment on "Zombies!!! (2001)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.