Resolution (2012) (Feloldozás)

resolution_thumbAmikor ráakadtam erre a filmre, sok helyen a Cabin In The Woods c. nagy sikerű, a megszokottól merőben eltérő, viszont baromi ütős koncepcióval bíró alkotáshoz hasonlították, emellett hangsúlyozták, hogy ez az elég lassan beinduló, nem túl nagy költségvetésből készült indie horror egy érdekes műfaji keverék, vagy ha úgy tetszik zsáner-fricska…

Adva van egy két elválaszthatatlannak tűnő jóbarát: a rendezett polgári életet élő, jóságos Michael és a romlott lelkű, drogozás posványába merült Chris. Előbbi egy elég zagyva videó-üzenetet kap cimborájától, mire fejébe veszi, hogy meglátogatja, és egyúttal addig marad vele, amíg gatyába nem rázza (értsd: ki nem józanítja) emberi roncsként tengődő spanját. Ez a procedúra azonban nem lesz egyszerű, ezt ő is tudja.  Erdei kis kabinba érve első lépésként lesokkolja, majd odabilincseli Mike-ot a falhoz, hoz neki a közeli boltból kaját, vizet meg szaróvödröt, majd elkezdődik a kínokkal teli tisztítókúra…

resolution_1Mindeközben sorra bukkannak fel a megmagyarázhatatlan, misztikusabbnál-misztikusabb tényezők, úgymint: negédes vallási szekta, Mike rosszarcú drogdíler haverjai, indián őslakosok (akik egyébként a kalyiba eredeti tulajai), szomszéd cuki kutyája, barlangban élő hobók, valamint egy francia archeológus muki. Ha ez még mind nem lenne elég parás, Mike és Chris üzeneteket is kap (és talál), különféle VHS-szalagok és egyéb tárgyak (könyvek, térképek stb.) képében, amit megpróbálnak valahogy összerakni, de bárhogy okoskodnak is, nem igazán megy nekik. Akárcsak a Kedves Nézőknek, hogy amit ebben a másfél órában lát, az tulajdonképpen mi a franc?!

resolution_2Ha úgy vesszük, a Resolution nem is egy kimondottan indie horror – bár rá utaló jelek bőven találhatóak benne -, inkább jobban illik hozzá a thriller-dráma-misztikum sajátos keverék címke. Kezdetben egy nem túl izgalmas dialógusokban, ám „fuck” szócskában annál gazdagabb kamaradráma uralja a képernyőt, majd a fokozatosan jelentkező feszültségkeltő események sorjázásával a szálat igyekszik a természetfeletti (szellemek, démonok, átkok, szekta, ufók stb.) irányába terelni – én konkrétan csak kapkodtam a fejemet, hogy ez a sok fura és misztikus izé mivé áll majd össze, ha egyáltalán összeáll. A legvégén pedig olyan szinten hessegetnek el az útból mindenféle és fajta kombinációt, hogy szinte már-már felpofozzák a Kedves Nézőt!

resolution_3Többek között ez az oka, hogy a nagysikerű Cabin In The Woods-szal is rokonítható koncepcióban próbál valami kommersz és ezerszer látott klisékkel telenyomott produktumnak látszani, aztán mire a végére érünk… na, de nem akarok spoilerezni. Meg kell nézni és kész, mert ez is szintén egy klassz ötlet – kevesebb pénzből, szolidabb kiadásban -, még ha annyira nem is durran hatalmasat, mint említett társa!

Értékelés: 7,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Resolution (2012) (Feloldozás)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.