Masters of Horror S01E08 – John Carpenter’s Cigarette Burns (2005)(A Horror Mesterei: Tébolyító John Carpenter)

cigarette_burns_thumbHa 25 nézhetetlen része lenne ennek a sorozatnak, a Carpenter mester által jegyzett epizódért akkor is érdemes lett volna megcsinálni. Ez a mindenek felett álló első számú kedvencem, a tovább után olvashatjátok is, hogy miért!

Kirby Sweetman (az akkor még viszonylag ismeretlen Norman Reedus) egy kis mozit üzemeltet, ami ugyan nem megy olyan jól, de kiegészíti a jövedelmét gyűjtői ritkaságok felkutatásával. Élete legnehezebb feladatát kapja a horrorral kapcsolatos relikviák óriási kollekcióját birtokló Bellinertől (Udo Kier). A La Fin Absolue du Monde (A világ végzetes vége) című filmet egyetlen egyszer vetítették egy fesztivál nyitóprogramjában, az eredmény: a nézők megőrültek, az erőszak tömeges méreteket öltött és emberéleteket követelt. Az egyetlen szalagot állítólag elégették, de Bellingernek vitathatatlan bizonyítéka van az ellenkezőjére…

cigarette_burns_1A kutatás során Kirby feje felett összecsapnak a hullámok. Nemcsak egyre veszélyesebbé válik a keresés, hanem óriási cigaretta égésnyomokat, a múlt véres árnyait látja maga előtt, és halott feleségének apja is tébolyult zaklatásba kezd.
Minél közelebb kerül ehhez a különleges filmhez, annál inkább elborul a lelke. Tulajdonképpen ezzel válik méltóvá arra, hogy Backovic, a rejtélyes filmrendező özvegye átadja neki a tekercset, ami sokak életét egy végzetes utolsó fordulatba viszi át.

cigarette_burns_2Az egész történet egy óriási tisztelgés a horror műfaja előtt. A kis mozi éppen Argento Profondo Rosso-ját játssza, az elhivatott gépész horrorklasszikusok tekercseiről vágja ki magának az ún. cigaretta égésnyomokat, a filmszalag kis köreit, ami előre jelzi a baljós eseményeket. És akkor még Bellinger rajongásáról és gyűjteményéről nem is beszéltünk… Sajnos a magyar fordítók szerintem meg sem nézték ezt a részt, arról meg végképp fogalmuk sem volt, hogy ki az a John Carpenter, így történhetett meg ez a szörnyű fordítás (szerintem azt hitték az egyik szereplőről van szó, aki cigivel hadonászik).  Annyira eltalált az atmoszférája, a karakterek és a történet egyedi és izgalmas, a keresett film egy igazi legendát hív életre. Egyszerűen nem találtam a számos megtekintése során hibát benne, töretlenül imádom és kötelezővé tenném mindenkinek!

értékelés: 10/10

DeerWoman

1 Comment on "Masters of Horror S01E08 – John Carpenter’s Cigarette Burns (2005)(A Horror Mesterei: Tébolyító John Carpenter)"

  1. A két évad összes része közül vitathatatlanul ez a legjobb epizód.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.