Október – a horror hónap

october_thumbBár a Halloween hagyományosan nem tartozik nemzeti ünnepeink közé, az elmúlt években nem hivatalos szinten egyre intenzívebben jelent meg hazánkban is – különösképpen horroros berkekben. Nekem eleve az ősz a kedvenc évszakom, a Halloween pedig a kedvenc ünnepem, és egy speciális cikk erejéig összeszedtem tippjeimet és kedvenc időtöltéseimet azok számára, akik szintén szeretik kicsit horror-orientáltabban eltölteni ezt a hónapot.

october01

1. Séta

Lehet, nevetségesen hangzik, de az egyik legjobb módja annak, hogy ráhangolódj az őszre, ha megvárod, míg rendesen elkezdődik a lombhullás, választasz egy viszonylag parkosított útvonalat, és egy laza, nyugodt séta során gyönyörködsz a levelek szín kavalkádjában, az egyre korábban lemenő napban, a mindent elborító avarban. Az egésznek van egy hihetetlenül szép, egyedi hangulata, ami legalább annyira szükséges a Halloweenhez, mint a hó a karácsonyhoz, vagy a kánikula a nyaraláshoz.

october02

2. Tökfaragás

A Halloween elterjedésének egyik legjobb jele, hogy egyre több üzletben és zöldség-gyümölcskereskedésben lehet kapni a tipikus, amerikai Halloween-tököt. Remek szórakozás barátokkal venni néhány ilyet, és közösen megpróbálni mindenféle ijesztő rémséget beléjük faragni – a horrorfilm nézés közben pedig remek hangulati adalék, ha a képernyő mellett ott ragyog egy-két töklámpás.

october03

3. Zene

Ahogy karácsonyra tipikus karácsonyi zenékkel szokás készülni, Halloweenre ugyanúgy lehet hangulatot alapozni néhány témába vágó előadóval. Legyen szó Alice Cooperről, Rob Zombieról, Marilyn Mansonról, hazai berkekben a The Hellfreaksről, ilyenkor általában rekordmennyiséget szoktam hallgatni a creepy, sötétebb hangulatú előadóktól. Ha nincs konkrét kedvenced, ajánlom, hogy nézd vissza a zenés közjáték cikkeinket (lehet, hogy hamarosan ismét kiteszünk egy ilyet), van bőven miből válogatni.

october04

4. Sorozatok

Mind a külföldi, mind a magyar csatornák tudják, hogy érdemes ilyen idő tájt horror, thriller témájú sorozatokat adásba küldeni, de ha az aktuális felhozatalból (a Sleepy Hollow érdekes, a Supernatural állítólag tartja a színvonalat, az American Horror Story harmadik évada egy kicsit gyengébb kezdés után elég intenzíven kezd beindulni, és a Walking Deadből is megy a negyedik évad) nem is tetszik semmi, bőven van választék klasszikusokból is. A régi Twilight Zone, Night Gallery, Mesék a Kriptából, X-Akták, esetleg a Dark Shadows, az Addams Family és a Munsters is különösen jó szórakozást nyújt ebben az időben.

october05

5. Horror hostok

Ehhez az opcióhoz nem árt az idegen nyelv tudás, de mióta felfedeztem őket, olyan kötelező elemei az októberemnek, mint a megfelelő ünnepekkor a Mikulás vagy a Húsvéti Nyúl. A horror hostok kultusza Amerikában, az 50-es években kezdődött, amikor a különböző filmstúdiók elkezdtek B-kategóriás filmeket kiadni a tévécsatornáknak, ők pedig, hogy nézhetőbbé és szórakoztatóbbá tegyék ezeket a mozikat, különböző házigazdákkal adták le őket, akik maguk is úgy néztek ki, mintha csak egy horrorfilmből léptek volna elő, és gyakran kommentálták, érdekes információkat hoztak fel a műsorral kapcsolatban. A szcéna a mai napig igen aktív, főleg, mert több host is az internetre telepítette a műsorát, ahol klasszikus, néha kissé bugyuta, néha klasszikus public domain filmek százait alakították nézhető és emészthető anyaggá. Külön ajánlanám nektek három kedvencemet: az első Jack Shadow és a Sleepy Hollow Theater. Jacknek a mai napig aktív adása van egy csatornán, a stílusa, és a stábja zseniális, a csontvázmaszkról nem is beszélve, amit bármikor elfogadnék halloweeni jelmezként. Sajnálatos módon a weblapja jelenleg offline, így csak Youtube-on tekinthetőek meg régebbi adások – köztük igazi gyöngyszemek is, mint a gagyi Dracula vs. Frankenstein. A második Bobby Gammonster, szintén Youtube orientált házigazda, aki már a negyedik évadnál tart műsorával, a Monster Movie Night-tal. Bobby stílusa egy kicsit visszafogottabb kollégáinál, és sajnos a stúdiójában felvett anyag minősége (főleg az audió) nem mindig a legjobb, viszont tetemes mennyiségű filmet mutatott be az elmúlt időben, ráadásul számára a horror host szerep nem egyszerű munka, a háza, a Gargoyle Manor ugyanis valódi, belépődíj ellenében látogatható horror múzeumként működik. Végül az igazi nagyágyú: Count Gore De Vol. A vámpír gróf nem ma kezdte az ipart, a hetvenes években került először adásba, viszont a mai napig aktívan tevékenykedik, és az első horror hostok között volt, akik az internetre költöztették műsorukat. Műsora, a Creature Feature nem csak a legszínesebb választékot kínálja, de gyakran különböző sztárvendégeket is meghív, hogy közösen mutassák be az alapanyagot. A fentiek közül bármelyiket bátran ajánlom.

october07

6. Program Halloween estére

Ez az a pillanat, amihez mindent felépítettünk, és vétek lenne pont a tetőpontot veszni hagyni. Az igazság az, hogy október 31. környékén manapság annyi különböző programot szerveznek a zombie walktól a jelmezversenyig, hogy csak az nem talál magának témába vágó elfoglaltságot, aki nem akar, vagy nagyon nincs ideje. Szegeden idén is lesz egybekötött zombi és vámpír felvonulás, a Belvárosi Moziban horrorfilm vetítés, Budapesten Halloween Night Fest 2, de ha ezekre nem is tudsz eljutni, gyűjts össze barátokat, szerezzetek be rekordmennyiségű popcornt, chipset, sütőtököt, és rágjátok át magatokat egy minimum 3-4 filmből álló adagon.

october06

Ennyi lett volna a kis kitérőnk, remélem elnyerte a tetszéseteket, és a fent említett rendezvények valamelyikén összefuthatunk veletek. Addig is kellemes készülődést!

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Október – a horror hónap"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.