L’uomo puma a.k.a. Pumaman (1980)

pumaman_thumbUgye már szó volt róla nem is olyan régen, hogy mikor az Úrnak 1978. esztendejében bemutatták a legelső Superman mozit, annak elsöprő sikerén felbuzdulva más országok is nekiálltak legyártani a maguk hasonló kaliberű, repkedő szuperhősét. Így történt, hogy digó barátaink előálltak ezzel a dél-amerikai ragadozó erejével felruházott, ámde kissé low-budget megmentővel.

A latexruhában pompázó, ördögi Dr. Kobras megkaparint egy arany azték-maszkot, aminek különleges erejével uralni akarja a világ vezetőinek elméjét. Hogy tervében teljesen biztosak legyünk, a film elején ezt szemlélteti is a holland nagykövet nagyon is szemrevaló lányával.

pumaman_1Ugrás Londonban, ahol egy nagydarab indián kinézetű fazon betör a Természettudományi Múzeumban, és az ott dolgozó Tony Farms professzort az ablakon kidobva egyszerűen megállapítja, hogy bizony ő a pumaman. Szerencsétlen ember örül, hogy túlélte a zuhanást, nemhogy még ilyen hülyeségeken rágódjon, úgyhogy hanyagolja a témát. Ezután az agymosott szőke lány meghívja Tony-t a nagykövetségre, nem sokkal később pedig újra feltűnik az indián, de ezúttal nem dobja ki hősünket az ablakon, hanem mintegy vezeklésként ad neki egy aranyló övet, amit felvéve szuperképességek birtokosa lesz. A nagykövetségen Dr. Kobras emberei már várják hősünket, de ő az öv segítségével lelép – pontosabban elrepül onnan, de még hogy! Idétlenül össze-vissza úszkál a levegőben, mintha csak valami hülye videójáték elcseszett figurája lenne. Egyszerűen borzalmas!

pumaman_3Ezt követően összefut az indiánnal, az elmagyarázza neki, hogy ki is ő valójában, aztán ezen felbuzdulva újra repkedősre veszi a figurát, a gonoszok meg természetesen utána.  Később elkapják az indiánt, ő meg össze-vissza ugrabugrál, simán átmegy a falon, de végül is kicsinálja a rosszakat, bár egy rövid időre elfogják. A nem lényeges részeket átugorva Dr. Kobras birtokán vagyunk, ahol az országok vezetőit fogadja, no meg a film elején mutatott szőke lányt idomítja be az időközben megjelenő Puma Man megölésére. Mivel a csaj képtelen megtenni, ezért ő maga gyengíti le szuperhősünket, aki így elég idétlen gyakorlatokat végez repülése közben. Látszólag meghal, persze semmi baja, és az indiánnal együtt idióta zenére visszatérnek, hogy végleg leszámoljanak a gonosz doktorral…

pumaman_2Trailer-je alapján legalább annyira imádni valóan béna filmre számítottam, mint a Turkish Superman esetében, de sajnos keserű szájízzel kellett tudomásul vennem, hogy ez bizony nem annyira szar, hogy már jó legyen. Lényegében egy hosszúra nyújtott, marhára unalmas és középszerű időpocsékolás, amin, pár jelenet kivételével nem is lehet igazán szórakozni. Erre kiváló példa, amikor a levegőben elengedett ember átlósan esik lefelé. Be kell érnünk hát Puma man olyan „béna” speciális képességeivel, mint pl. pirosan látás a sötétbe vagy a falon átmenve tűzoltókocsikba jelenik meg, illetve puszta kézzel kocsik tetejét tépi fel meg hasonlók ökörségek. Mondjuk azt nem értettem, hogy amikor Dr. Kobras kastélyában átmegy a falon, akkor miért kell végül is utána keresztültörnie?! Mindegy, logika sosem volt erőssége az ilyen szuperhősös filmeknek, de hát nem is ezért kedveljük őket. A mostanit például egyáltalán nem.

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "L’uomo puma a.k.a. Pumaman (1980)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.