Dark Touch (2013)

darktouch_thumbÖsszezavart lelkű kislány. Kitörölhetetlen testi fenyítések. Carrie-szintű természetfölötti képességek. Marina de Van francia író és rendezőnő Írországban játszódó alkotásában mindezen tényezők együttesen megtalálhatóak, csak a vége ne lenne annyira érthetetlen…

 


Filmünk elején egy írországi család otthonát láthatjuk, ahol az egyik este a bútorok szó szerint megelevenednek, és tombolásuk során durván kicsinálják a szülőket. Főszereplő Niamh pár hónapos testvérével egy szekrénybe bújik el, de mire a tűzoltók rájuk találnak, valamilyen megmagyarázhatatlan módon már az öccse sincs életben. Az alapvetően passzív és magába forduló kislány ideiglenesen nevelőszülőkhöz kerül.

darktouch_1
Szegény párát régebben ütöttek-vertek, és mint az a cselekmény során később kiderül, nem egy rablóbanda vagy sorozatgyilkos végzett a szüleivel, hanem ő maga – pontosabban megzabolázhatatlan telekinetikus képességei. Nevelőszülei a megrázkódtatások után megpróbálják a normális, szociális életbe visszaintegrálni, de sajnos minden próbálkozásuk kudarcba fullad. Helyette a tizenegy éves Niamh a szerinte helyes módon jár elő különféle esetekben, ami pedig nem várt végkifejlethez vezet…

darktouch_2
Az teljesen rendben van, hogy egy testileg és lelkileg egyaránt gyötört, összezavart kislány kálváriáját mutatja be, aki nagyjából Carrie-szintű félelmetes képességek birtokosa, és sehogy sem tudja megérteni a körülötte zajló dolgok hogyanját-miértjét, csak próbálkozik a helyes úton járni. Viszont még ez sem adhat felmentést arra, hogy miért nem lehetett bizonyos dolgokat megmagyarázni, vagy legalábbis valamiféle támpontot adni Szerencsétlen Nézőnek, akit belehajszolnak ebbe az érdekes és egyben tragikus történetbe, majd másfél órás gyötrődés után egy szinte érthetetlen, felfoghatatlan (kvázi összecsapottnak tűnő) lezárással engednek útjára. (Utoljára a Vanishing on 7th street mindenféle ésszerű magyarázatot nélkülöző „lezárásán” csesztem fel magam ennyire.)

darktouch_3Szóval a következőkre szeretnék mielőbb választ kapni – vigyázat, SPOILER-ek következnek: Mi történt tulajdonképpen a film elején elhalálozott öccsével? Ki ölte meg, és hogyan? Miért hallja a nevelőanyja is ugyanazokat a fülsértő hangokat, mint Niamh? És mik azok egyáltalán? De mindközül talán a legfontosabbak: Miért öli meg a nevelőszüleit, akik nem ártottak neki, ráadásul úgy, hogy közben ő is meghal? Miért ölte meg az összes gyereket az iskolában, mikor az egész film alatt elvileg a gyerekeket védte az erőszaktól? Egyáltalán ki volt az a két, néha felbukkanó fehéres gyerek az oldalán? Élő, szellem vagy mi a fészkes fene?!
Nem szeretem a szájbarágós filmeket, de azért igazán adhattak volna némi rávezetést vagy valami kis segítséget, hogy a végén összerakjuk a képet, és ne ilyen – már-már művészfilmhez hasonlatos – „találj ki magadnak valamit a végére és kész” motívummal záródjon. Kár érte.

Értékelés: 6/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Dark Touch (2013)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.