Little Otik/Greedy Guts ((Otesánek)) (2000) (Ottóka)

otik_thumbA cseh Karel Jaromír Erben gyermekmeséjéből az ugyancsak cseh Jan Svankmajer írta és rendezte ezt a műfajilag elég nehezen behatárolható (kb. tragikomikus fantasy-thriller-horror) elegyet, mindenesetre a szürrealitásba hajló, stop-motion elemekkel tűzdelt remeket semmiképpen nem érdemes kihagyni, ha csak egy kicsit is bírjuk az átlagos sémáktól eltérő produkciókat!

A Horák-házaspárnak nem lehet utódja; Karel már nem tud mit kitalálni és egy kertben kiásott tönkből gyökér-gyermeket farag feleségének. Bozena annyira beleéli magát a hirtelen jött anyaságba, hogy a saját babájaként szeretett tuskó-kisded végül kilenchónapnyi foglalkoztatás után tényleg életre kel.

otik1Anyatejjel próbálják táplálni, de az Ottókának keresztelt gyermek nem éri be ennyivel: először a macskát falja fel, majd jön a postás és egy szomszédok féltő aggodalmaskodása miatt a nyakukra küldött szociális munkás. De ezzel még koránt sincs vége a listának, mert a rendőrök is megjelennek eltűnt személyek után nyomozva. Mindeközben pedig Alzbetka, a fenemód tudálékos szomszéd kislány is rájön a Horák-házaspár féltve őrzött titkára, így egyre bonyolódik a történet…

Otes·nekHabár majd’ két óra hosszúra nyúlik, Jan Svankmajer produkciója alatt unatkozni nem fogunk, az tuti. A több rangos díjat is bezsebelt alkotás egyrészt felfogható egy bizarrba hajló, néhol sötét humorral operáló gyermekmese-adaptációként is, de szimpla emberi drámaként is megállja a helyét, ahol kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a Mindenen Túlszárnyaló Hitnek, valamint a Megfékezhetetlen Emberi Kíváncsiságnak. A szereplők egyértelműen viszik a prímet; kivétel nélkül nagyon jól hozzák a mesekönyv lapjairól kilépett egydimenziós, ám mégis baromi groteszk karaktereket – főleg a kislány zseniális!

otik3És hogy nagyon is valósághű, igazán mai ez az egész bemutatott történet (kvázi nem fikció!), annak legjobb példája a pedofil hajlamokkal felruházott öregúr vagy éppen a reklámok fogyasztókra gyakorolt csábítása. Ami a technikai megvalósítást illeti, Jan Svankmajer abban is remekelt: néhol apróbb vizuális trükkökkel, néha pedig jópofa stop-motion animációkkal színesíti a cselekményt, csak pont annyira, amennyire kell. És az operatőri munka is szintén ötletesre sikerült. Ahogy a bevezetőben már taglaltam, ezt a filmet bizony látni kell, ha valami hétköznapitól teljesen elrugaszkodott élményre vágyunk!

Értékelés: 9/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Little Otik/Greedy Guts ((Otesánek)) (2000) (Ottóka)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.