Dominion (2014-2015) (Bukott angyalok) 1. évad

dominions1_thumbValaki emlékszik még a 2010-es Légióra? Paul Betthany főszereplésével készült, horrorként, néha természetfeletti akciófilmként is emlegetett, agyonpromotált alkotás volt, amely végső soron képtelen volt felnőni a saját potenciáljához, és egy szinte szánalmasan klisés, középszerű filmként merült feledésbe. A történet viszont meglepő fordulatot vett, ugyanis a jogok a SyFy csatorna holdudvarába kerültek, akik egy sorozat formájában folytatást készítettek neki.

A folytatást nem szó szerint kell érteni, a Dominion ugyanis egy pár dolgon változtat a Legió eseményein, a film ismerete nem kötelező. A lényeg, hogy a történet kezdetén Isten váratlanul eltűnt. Az angyalok ezért a hitetlenné vált emberi fajt okolták, így Gábriel arkangyal vezetésével egy alsóbbrendű, testetlen angyalokból álló sereg megtámadta a Földet, az emberek egy részét megszállták, és torz gazdatestként használták céljaikra, míg a többséget egyszerűen lemészárolták. Mihály arkangyal azonban szembeszállt testvérével, az emberiség segítségére sietett, és megmentett egy újszülöttet, akinek a testén megjelent rejtélyes ábrák jelenthetik a kulcsot a háború végéhez, és Isten visszatéréséhez.
dominions11

25 évvel később ez a történet viszont jobbára már csak legenda, Gábriel felhagyott a támadással, a kiválasztott eltűnt, miután Mihály elrejtette a tetoválásait, az emberiség maradványai pedig a Mihály segítségével épített, angyaloktól védett hatalmas erődvárosokban tengetik mindennapjaikat, ahol hatalmas tömegek élnek nyomorban, miközben a várost alapító családok gyakorlatilag uralkodóházakként, már-már visszataszító fényűzésben, és belső intrikákkal, hatalmi harcokkal töltik az időt. Főhősünk, Alex a legnagyobb ilyen város, a Las Vegas romjaira épült Vega lakója, a szintén városban élő Mihály elit katonai egységének tagja, aki szabadidejében a Riesen-ház örökösnőjével, Claire-el folytat viszonyt, és tervezik szökésüket a város romlottsága, és a rájuk erőltetett szerepek elől. Egy nap azonban váratlanul Vegába érkezik, Jeep, Alex halottnak hitt apja, és Mihály egykori fegyvertársa, aki felfedezte, Gábriel újabb invázióra készül, ráadásul a testetlen, alsóbbrendű angyalok mellett végre a saját oldalára állította a többi arkangyalt is, hogy a támadásukkal elsöpörjék az emberiség maradékát, és megszerezhessék a kiválasztottat. Jeepet azonban hamarosan megöli az egyik ilyen arkangyal, halála előtt pedig felfedi a titkot: Alex a kiválasztott, a gyermek, akit 25 évvel korábban Mihály segítségével mentett meg. A megváltáshoz vezető úton Alexnek azonban nem csak Gábriellel kell szembenéznie, hanem Vega vezetőségével, árulással, és saját félelmeivel is.

dominions12

Ami rögtön az első epizódban nagyon tetszett, hogy míg a Légió csak egy elcsépelt zombifilmet gyártott az angyalok kontra emberiség alapötletből, addig itt egy remekül felépített, hiteles és kidolgozott világot kapunk, amelyet a későbbi részekben csak még jobban mélyítenek, és ahol a téma végre elnyerte a maximális potenciálját. Az angyalok gyorsak, veszedelmesek, komoly fenyegetést jelentenek, az emberiség pedig bár alkalmazkodott, és megnyerte az első csatát, szinte a saját ellenfelévé vált az erődvárosok fogságában. Az első epizódokban szinte végig csak a világ és a szereplők felépítése, a status quo felvázolása kapja a szerepet, és így mire a cselekmény igazán beindul, az egész alaphelyzet pont elég stabil és hihető ahhoz, hogy a számtalan, egymásba fonódó cselekményszál akadályok nélkül kibontakozhasson. A fináléhoz közeledve pedig a széria újra és újra meglepett, végig felülmúlta az eleinte igen pesszimista elvárásaimat. A színészi játék tűrhető, néha kiemelkedő pillanatokkal, a történet érdekes, az akciójelenetek, különösen az angyalok harcai hihetetlen jók, a szereplők pedig hihetőek, emberiek, és különösen a főszereplők hatalmas fejlődésen esnek át az évad végére. Vannak persze gyengébb, értelmetlen szálak, epizódok, amikor leül a cselekmény, sok-sok klisés elem, végig érződik a SyFy munkáinak B-kategóriás alapíze is – de ettől függetlenül, az adott kereteken belül a Dominion nagyon jól teljesít. Örülök, hogy időközben már a második évadot is berendelték, a koncepcióval ugyanis alapból nem volt semmi gond, a Dominion pedig végre megfelelően használta fel, és olyan módon zárta az évadot, hogy érezhető – a java még csak most jön majd.

értékelés: 7/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Dominion (2014-2015) (Bukott angyalok) 1. évad"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.