Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas (1993) (Karácsonyi lidércnyomás)

nightmare_thumbTim Burton-ről közismert tény, hogy egyedi fantáziával és hatalmas tehetséggel bír. Neki köszönhetően olyan remekművekkel gazdagodott a világ, mint az 1989-es Batman, az Ed Wood, a nemrég megjelent Éjsötét árnyék, illetve jelen tárgyunk, a Karácsonyi lidércnyomás. Eme fantasztikus alkotás a legjobb bizonyíték arra, hogy mindenki kedvenc Johnny Depp-film rendezőjének milyen élénk és bámulatos képzelőereje van.

 

Közismert tény, hogy minden ünnepnek megvan a saját városa. Így van ezzel a Halloween is, melynek lakói Mindenszentek éjszakáját ünneplik. Ám a városka ünnepelt sztárjának, Jack Skellington-nak (Chris Sarandon) már elege van, hogy minden évben ugyanazt kell tennie. Bánatában hát útra kell, és a Karácsony városában köt ki. Elvarázsolja a hangulat, így úgy dönt, következő évben ők tartják a karácsonyt. Mindezt erősen ellenzi Sally (Catherine O’Hara), a testrészekből összerakott női élőhalott, aki folyton menekül teremtője elől, és fülig szerelmes Jack-be, ugyanis egy látomást látott, amiben a karácsony teljes katasztrófába süllyedt. Jack erre rá sem hederít és Halloween városkájának többi lakójával el kezdi szervezni az ünnepet. Ehhez el kell rabolni a Mikulást (Edward Ivory), hogy Jack beugorhasson a helyére, és ő osztogathasson ajándékokat a gyerekeknek. Ám Halloween városkájának lakói nem tudják megérteni a másik ünnep igazi lényegét, és a Mikulás is Oogie Boogie Man-hez (Ken Page) kerül, így a karácsony hatalmas veszélybe kerül az egész világon…

nightmare1

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez az egyik kedvenc karácsonyi filmem – egyben az egyik kedvenc halloweenim is. Az egész filmnek varázslatos hangulata van, tényleg illik mindkét ünnephez. Emellett van egy kis gyermeki bája is, annyira, hogy még egy családi filmnek is elmegy. A karakterek zseniálisak, Burton-nek sikerült az összes halloweeni és karácsonyi szokást és sztereotípiát megjeleníteni. Van itt őrült tudós, boszorkány, vámpír, sőt még trick ’r treat-erek is. Mindkét város nagyon hangulatos, Halloween-é sötét és ijesztő, nem tudhatod, hogy a következő sarkon milyen szörny lapul. Karácsony városa ezzel szemben családias, meleg hangulatú. A film kapcsán általában két dolgot szoktak kiemelni. Az egyik, hogy az egész film tulajdonképpen stop motion technikával készült animációs film, ami bizonyítja Burton zsenialitását és tehetségét. A másik pedig Danny Elfman lenyűgöző, fülbe mászó zenéje. A mű tulajdonképpen egy musical, minden karakternek van egy saját dallamvilága, Danny Elfman pedig már többször is bizonyította zsenialitását több Tim Burton filmben is, ám itt igencsak magasra teszi azt a bizonyos mércét. Egyszerre képes karácsonyi és halloweeni hangulatot varázsolni, képes bemutatni nekünk a szereplők lelki világát és jelentősen hozzáad a film gyermeki bájához. A zenék minőségét az is jelzi, hogy híres énekesek és bandák dolgozták már fel őket, köztük Marilyn Manson és a  KoЯn is További nagyszerű megoldás, amikor párhuzamosan láthatjuk a készülődést a két városban, vagy a hangszóróval kocsikázást Halloween városában és a való világban.

nightmare2

Talán az egyetlen negatívuma, hogy túlságosan is Jack-re és Sally-re koncentrál, a többi karakter a bennük rejlő potenciál ellenére egyáltalán nincs kibontva. Ennek ellenére Tim Burton egy bámulatos művet tett le az asztalra, amit érdemes most is, karácsony táján megnézni, ajánlom az egész családnak.

értékelés 10/10

Kele-man

Be the first to comment on "Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas (1993) (Karácsonyi lidércnyomás)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.