Scanners III: The Takeover (1992)

scanners3_thumbChristian Duguay még egy bőrt beszkennelt a VHS korszakban Cronenberg halhatatlanát tovább gyarapítva, és mindent, de tényleg mindent feláldozott a szórakoztatást oltárán. Már nincs történet, nincs mondanivaló, nincsenek színészek. Azt, hogy ennek ellenére mégsem lett szórakoztató arról a készítők nem tehetnek, de legalább végleg elengedték a sorozatot. (Pierre David producer természetesen másképp gondolta, de arról majd később)


Alex és nővére Helena bármilyen meglepő: agyfürkésző! Képességeiket és a vele járó fejfájást az efemerol-2 folyamatos szedésével tudják kézben tartani. Karácsonyi buli alkalmával, mikor Alex a társaság szórakoztatása érdekében előveszi telepatikus képességeit, baleset történik. Akaratlanul megöli a mikulást, aki történetesen gyerekkori jó barátja volt. Alex buddhista kolostorba vonul és próbál békére lelni. Közben nővérének egyre elviselhetetlenebbek a fájdalmai, így mikor édesapja hazaállít az EPH-3 nevezetű kísérleti fázisban lévő chippel, amit a fül mögé kell tapasztani és még a saridonnál is hatásosabban küszöböli ki a hippocampusba beálló görcsös kínokat, a lány elcsábul és titokban kipróbálja.

scanners301

Beválik, mellékhatása elenyésző. Csupán az alany legrosszabb énjét hozza felszínre, ami először kimerül abban, hogy Helena sztriptízre kényszeríti főnökét egy előkelően zsúfolt étteremben, de később, hatalmának teljes birtokába jön a kötelező, testrobbanás. Gondolom senkit nem fog meglepni a forgatókönyvi bravúr, de azért leírom: Alex önkéntes száműzetéséből visszatér és a világuralomra törő testvérét beállítja a sarokba.

scanners302
Az eredeti műből egyedül a képregényes fantazmagóriát sikerült átmenteni. Helena terve a következő: megszerezve a föld legnagyobb tévétársaságát, az éteren keresztül mindenkit, aki éppen az adást nézi, befolyásol és rabigába kényszerít és ezzel a világ egyetlen úrnőjévé válik.

scanners303
A komplett széria leggyengébb része, a 35mm-es nyersanyag legfölöslegesebb elpazarlása, bár visszaolvasva a szinopszist nem hangzik rosszul. Hiába vannak benne csinos csajok („Alex, elárulok egy titkot! Ezek nem eredetiek!”), akciók és vér, nem képes lekötni a nézőt. Nem csak a filmeknek, de gyakorlatilag mindennek a világon a legnagyobb vesszőparipája az érdektelenség, és ennek a filmnek ebből bőven kijutott. Sajnálni emiatt viszont nem kell, mert így legalább Pierre David kezébe vette a gyeplőt és elindította a Scanner Cop szériát.

Értékelés: 2/10

Miskei
Megj.: Bocsi a képekért, de direkt olyan pillanatokat válogattam, amik hangsúlyozzák azt a pazar színészi játékot, ami végig kitart a 90 perc alatt. 🙂

Be the first to comment on "Scanners III: The Takeover (1992)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.