The Human Race (2013)

human_thumb“Ha valaki leköröz kétszer, ha lelépsz a kijelölt útról, ha hozzáérsz a fűhöz – HALOTT VAGY! Fuss – vagy meghalsz!”

80 ember tér magához egy ismeretlen helyen, egy szürreális, szögesdrótokkal és fallal határolt pályán. Mindenki a saját nyelvén és hangján hallja a Human Race szabályait – amik halálosan egyszerűek. Miután villámgyorsan kiderül, hogy az egész játék véresen komoly (aki kiesik, az igen látványosan veszti el a fejét…), a verseny megkezdődik, és mindenki az életéért fut. Itt nem menti meg az embert, ha gyerek, nő, bárki áldozat lehet, a rendező ügyesen teszi félre a szokásos horror kliséket, no meg a hősjelölteket is.

A történet főszereplője egy háborús veterán (A valódi életben is féllábú Eddie McGee), de ugyanabban az őrült futamban találja magát egy pap, két süket barát, a járókeretes öregember és a leukémiából felgyógyult lány – és még sokan mások, a Human Race nem válogat!

Ahogy a versenyzők fogynak, a morális határok egyre inkább csökkennek, és többen már nem a futásban látják a győzelem kulcsát. Ez bár izgalmas és vicces helyzeteket eredményez, talán egy kicsit nagyobb hangsúlyt kaphatott volna a félelem-faktor is, és akkor még jobb film lehetett volna az eredmény.human01(Az “alternatív stratégiát követők” között találkozhatunk egyébként egy Richard Gale által alakított karakterrel is – az ő nevéhez fűződik a lassan kult-státuszba kerülő “The Horribly Slow Murderer with the Extremely Inefficient Weapon”).

Paul Hough első filmes rendezése Stephen King Richard Bachmann néven írt, magyarul ki nem adott Long Walk című regénye alapötletét dolgozza fel (valamint a Battle Royale c. film hatása érződik erősen), és külön érdekessége, hogy 4 év alatt forgatták le, ugyanis a budget csak apránként jött össze… egész végig érezhető, hogy egy ízig-vérig “B” kategóriás filmet látunk – ami nem megy az élmény rovására. Az effektek hihetőek és merészek, nincs nyoma az Asylum-féle filléres CGI-nek (persze annak is meg tud lenni a maga varázsa…), látszik, hogy nagy munka áll a Human Race mögött.

human02.jpg.A futam végig izgalmas tud maradni, a néző egyre inkább szurkol a karaktereknek ahogy a történet megy előre, és találkozunk vicces, de ugyanakkor kellőképpen gore jelenetekkel is. Sajnos a film végén látszik, hogy nem tudtak akkora időt/pénzt fordítani a lezárásra, amit megérdemelt volna, ettől függetlenül egy esti szórakozásnak tökéletesen megfelel Paul Hough alkotása – azoknak, akik szeretik a könnyedebb “B” kategóriás horror filmeket.

A bátrabbaknak ajánlom a Human Race megnézését egy ivós játékkal összekötni, a szabályok szimplák:

-Ha leköröznek vagy megölnek valakit, inni kell 🙂

Értékelése: 7/10

Fixxer

Trailer:

 

Be the first to comment on "The Human Race (2013)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.