Time Lapse (2014)

timelapse_thumMit csinálnál, hogy tudnád előre mit tartogat a holnap? Hétköznapi szereplőink erre próbálják megadni a választ egy időben, 24 órát előre fényképező csodamasinával, de az igazi kérdés mégis az, hogy vajon mi személyiségünk mennyit változik ezen információk tudatában?

 

Három fiatal Jasper, Callie és Finn (utóbbi kettő egy párt alkot, bár nem igazán tűnik annak) gondnokként dolgozik egy kertvárosi övezetben. Egyik nap szomszédjukhoz látogatnak – aki a lábtörlőjén felhalmozott újság tanúsága szerint jó pár napja ki sem mozdult -, mire a lakásban egy fura fényképezőgépre bukkannak, meg persze a tulajdonos holtteste is előkerül. Falra ragasztott fotókból sikerül rájönniük, hogy az ablakukra irányított gép a 24 órával későbbi eseményeket rögzíti, tehát a jövőt mutatja.

timelapse_2A holttestet eldugják, mintha semmi nem történt volna, ők pedig élnek a gép adta lehetőségekkel. Míg az ihlettől gyötört Finn jövőbeli festményeit kezdi el lelkesen materializálni, addig Jasper sorra nyeri a fogadásokat az előre megjósolt eredményekkel. Persze ez utóbbi hamar felkelti kíváncsi bukmékere figyelmét, amiből szinte már következik, hogy a gép sem maradhat örökre titokban…

timelapse_3Bradley King író és rendező fapados (ha lehet így neveznem) sci-fi thrillerje inkább azok közé az alacsony költségvetéssel dolgozó filmek közé tartozik, mint amilyen az Időbűnök vagy a Találmány. A csupán néhány szereplőt mozgató, és többnyire egy nappaliban (valamint még pár másik szobában) játszódó történet valójában egy időgép nélküli időutazás következményeit próbálja bemutatni, különös tekintettel az emberi tényező(k)re.

timelapse_1Ami azt illeti, nem szarozik: rögtön a legprofánabb és egyben leghétköznapibb módszerrel él, vagyis a hirtelen megszerzett „tudást” egyszerű pénzforrássá generálja – ez lesz később aztán a bajok okozója. Ahogy teltek a percek, egyre jobban azt éreztem, hogy baromira el van nyújtva a cselekmény (félórába bőven el lehetett volna mesélni), ráadásul a fényképezőgéppel kapcsolatos, közben felmerülő technikai dolgok is csak amolyan „történjen valami” adalékul szolgáló morzsák, amik túl sok vizet nem zavarnak. Összegezve tehát érdekes egy próbálkozás, bár nekem személy szerint elég vontatott, és a logikai bakik, valamint egyéb kohéziós hiányosságok miatt kevésbé tűnt élvezhetőnek, mint azt az elején gondoltam.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Time Lapse (2014)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.