Insidious – Chapter II (2013) (Insidious: A gonosz háza)

thumb_insidious-2Azt hiszem nem túl erős kijelentés, hogy 2013 horror szempontból James Wan éve volt. Mindkét rendezése (The Conjuring, Insidious – Chapter II) igazi kasszasiker lett, közel 500 milliót kaszált a mozipénztáraknál, miközben a gyártási költségek 25 milliónál megálltak. Természetesen nem csak bevétel szempontjából alakultak jól a dolgai, szerencsére minőségileg sem adott alább a maláj direktor, ami további bizakodásra adhat okot későbbi munkái kapcsán.

A film nagyon erősen kapcsolódik az első részhez, így azt javaslom mindenkinek, hogy azzal kezdjen, mivel a korábbi epizód történéseinek ismerete nélkül igen könnyen elveszíthetjük a fonalat. Ez némileg megkérdőjelezi a magyar forgalmazó azon döntését, hogy ez a film nálunk a mozikban startolt, míg az első rész semmilyen formátumban sem jelent meg itthon. No mindegy, ne húzzuk a szánkat, legalább jó horrorokat is lehet látni a mozikban.

Insidious 2 trailer (Screengrab)

Megpróbálok minden spoilert kerülni, de nem ígérem, hogy nem fedek fel néhány titkot, mivel mindkét film tele van csavarokkal és meglepetésekkel. A Lambert-család látszólag megkönnyebbülhet, mivel kisfiúk visszatért hozzájuk, ugyanakkor a szeánszot nem élte mindenki túl. Visszaköltöznek Josh gyerekkori házába, ahol azonban újra rejtélyes események sora kezdődik. Renai egyre nyugtalanabb, amin a férje ellen folyamatban lévő rendőrségi nyomozás sem könnyít.

3_insidious-2

Szépen felpörögnek az események, a több szálon vezetett nyomozás szereplői pedig szinte mind ismerősek lehetnek a visszatérő nézőknek. Az viszonylag egyértelmű az elejétől kezdve, hogy a férj körül nem stimmel valami, de azt hiszem a végkifejletet csak nagyon kevesen látják előre. Már az első rész is egy nagyon jól sikerült, de nálam ez az epizód még egy lapáttal rátett az előzőre.

1_insidious-2

Remekül vannak összefűzve a történések, ráadásul itt a végső megfejtést sikerült jobban megoldaniuk, mint korábban. A színészek hozzák, amit kell, a fényképezés és a zene pedig mind-mind elsőosztályúak. Őszintén szólva nem csodálkozom, hogy ezután a két horrorfilm után más stílusban próbál meg maradandót alkotni Wan (Fast & Furious VII), mivel ebben a műfajban elérte a zenitet. Erősen ajánlott darab a stílus szerelmeseinek, de érdemes az elsővel kezdeni.

Remek. 10/8

afiaf

(a kritika 2013-ban a film megtekintését követően készült)

 

2 Comments on "Insidious – Chapter II (2013) (Insidious: A gonosz háza)"

  1. Sok meglepetés várható még ettől az ifjú titántól szerintem. Ha csak arra gondolunk, hogy a Fűrésszel konkrét lavinát sikerült elindítania. Nincs még nagyon nagy múltja, de amiket létrehozott egytől egyig megvett kilóra. A horror új géniusza ez a srác. Nagyon bírom!

  2. Nem tudom és nem is akarom cáfolni, amit írtál, mivel teljesen egyetértek vele. Imádom ahogy a klasszikus témákhoz nyúl és csavar rajta egyet. Amit különösen szeretek a filmjeiben az a fényképezés.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.