Sharknado 3: Oh Hell No! (2015)

shark3_thumbNagyobb a tét, mint valaha! AZ USA történetének eddigi legpusztítóbb erejű cápaviharát csak az űrből lehet megállítani, és ez a hálátlan feladat egyenesen David Hasselhoff-ra vár! Az Asylum-SyFy koprodukcióban született, alacsony költségvetésű tömeges szórakoztatás egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó szenny-sorozata immáron trilógiává bővült, de permanensen agysejt-zabáló koncepciója mit sem változott!

Fin Shepard éppen, hogy átvette az Arany Láncfűrész Rend díját a Fehér Házban tartott előkelő ceremónián, máris eléri őket a legújabb cápavihar, és szinte szőnyegbombázáshoz hasonlatosan zúdul rájuk a rengeteg vérszomjas tengeri ragadozó! Míg egyesek festményeken szörfölve (!) csúszkálnak le a víz alá került lépcsősorokon, addig Fin az elnök testőrségével próbál menekülni, de a rafinált dögök már minden páncélajtóval zárt, titkos földalatti alagútba befúrták magukat! Azért még ép bőrrel kijutnak, mielőtt a Washington-emlékmű porrá zúzná a Fehér Ház megmaradt romjait, lokálpatriotizmusukat pedig egy amerikai zászlóra szúrt fenevaddal mutatják ki.

shar3_4Egy rendkívül tetszetős, animált főcím következik, majd pedig találkozhatunk hősünk éppen Orlandóban üdülő családjával, akik már alig várják hazatértét. Fin próbálna mielőbb odajutni, de útja során megint csak belefut egy újabb sharknado-ba. Ott találkozik (az első részből ismerős) Nova nevű csajjal és annak Lucas nevű cimborájával, akik elviszik cápabiztosra épített lakóautójukkal.

shar3_3Közben Fin csaja, a terhes April, annak anyja teljesen felesleges párbeszédeket folytatnak a semmiről, de Fin lánya – a nem mellesleg borzasztóan irritáló – Claudia is odateszi magát a VIP kártyájával, ha a semmit kell ragozni. Időközben Finnék egy katonai bázisra mennek, amit szintén betámad a cápavihar, és csak egy vadászgépet elkövetve sikerült megmenekülniük. Amikor a vidámparkba érnek, már javában zuhognak a cápák az égből. Erre rendkívül okosan egy zárt helyen keresve beülnek a park közepén található (kicsit sem reklámértékű) UNIVERSAL földgömbjébe, ami persze felkap a forgószél és így tovább.

shar3_2Mivel időközben rájönnek, hogy még ennél is nagyobb szarban vannak , ugyanis az USA történetének eddigi legdurvább sharknadója (igen, ezt a tévébeli híradásokban külön fel is tüntetik!) az egész keleti partot (elnézést a szóviccért, de szintén a híradásokból merítek: „beast coast”) fenyegeti, ellátogatnak Fin apjához. Az apa szerepében szinte brillírozó David Hasselhoff kis győzködés után a közeli NASA-központ egyik űrsiklójába pattan, majd a cápa által átharapott hídon lévő csaját is betuszkolva kilövik magukat. Azon tervük, hogy a hordozórakétákat a cápavihar középpontjába juttatva felrobbantják az egészet – mely egyébként a második részben működött! – sajnos ezúttal nem válik be, mert túl nagy a vihar! Erre Hasselhoff mentő ötletként elkéri a legközelebbi műholdat a tulajától, hogy ugyan adják oda neki, hogy lelézerezze vele az egész keleti-parton uralkodó cápavihar-gócpontokat. Ez beválik, de úgy dönt, nem megy vissza a Földre, inkább az űrben lebeg tovább, mert az olyan jó.

shar3_5Amerika megmenekült, már azt hisszük vége, amikor az űrhajót betámadják a lelézerezéssel megszüntetett viharokból az űrbe valahogyan felkerülő cápák – ezt adjátok össze, vazze!! Aprilt közben lenyeli egy dög, és a lézer-láncfűrésszel (!) harcoló Fin utána nyeleti magát, pont mielőbb még a cápáktól hemzsegő űrsikló felrobbanna. Később a cápa beleiben a Földre zuhanó hőseink szinte sértetlenül bújnak ki az elégett ragadozó belsejéből, sőt April még közben simán meg is szüli a gyermekét. David Hasselhoff a Holdon, hőseink megmenekültek, már majdnem vége lenne a filmnek, amikor April felé zuhan a felrobbant űrsikló egy darabja… hogy mi történik vele pontosan, azt nem tudjuk meg, ugyanis bármilyen hihetetlen, de SZAVAZNI LEHET, HOGY ÉLETBE MARADJON A CSAJ VAGY PEDIG MEGHALJON… folytatás tehát garantált, hail Sharknado 4!!

shar3_1Nyilván nem kell túlmagyarázni, hogy ez a rész is nettó baromság úgy, ahogy van. Még több cápavihar, még nagyobb fenyegetettség, ja és maga David Hasselhoff! Összességében viszont azt érzem, mintha a második rész elmebetegségeihez képest valamelyest kisebb lenne a cápás WTF-faktor. Oké, olyan jelenetek láttán persze nem lehet nem felnyeríteni, mint amikor szerencsétlen Lucas végtagjait egymás után harapják le a cápák a lakóautó tetején, és a végén a szájával kell megnyomni az önmegsemmisítő gombot vagy amikor a hullámvasúton kocsi helyett maga a cápa siklik (illetve küzdi magát) felfelé a gravitációt tökéletesen semmibe véve – mégis mintha jelentősen fogytak volna a kritikán aluli ötletek. (Például a vidámparkba el tudtam volna viselni még több elmeroggyantságot.)  Hasselhoff bá’ mindenképpen telitalálat volt, emellett olyan ex-hírességek is megjelennek egy pillanatra, mint Michael Winslow és Steve Guttenberg (Rendőrakadémia sorozatból), Lorenzo Lamas, Cory Feldman, Lou Ferrigno, de Jerry Springer és Bo Derek is bevillan, sőt én még mintha a Troma atyaúristenét, Llyod Kaufmant is láttam volna egy rövid snitt elejéig, bár a hivatalos stáblistán nem találtam meg a nevét.

shar3_6Ezenkívül meg igazából minden ugyanolyan maradt, mint egy egy ízig-vérig Asylum-SyFy produktumban (ergya szereplők, vállalhatatlan CGI, béna dialógusok, logikátlan forgatókönyv, érthetetlen megmozdulások, indokolatlan jelenetek, amatőr díszlet stb., a sor tetszés szerint bővíthető), sőt ha szemfülesek vagytok, akkor még egy önreflexív reklámot elcsíphettek: George R.R. Martin (Trónok harca írója) a moziban éppen a 3 Headed Shark Attack c. filmet – vagy legalábbis valami ahhoz nagyon hasonlót – nézi, ami ugye valójában is nemsokára elkészül majd Danny Trejo főszereplésével, wehehe!

Értékelés: 3/10

eyescream

2 Comments on "Sharknado 3: Oh Hell No! (2015)"

  1. Asylum filmet elvből nem nèzek, de nàlam a Sharknado kivètel. Szerintem szòrakoztatò, laza dèlutàni kikapcsolòdàsra,agyrombolàsra kiválò. Hàzibulira…Poènos,szànalmasan bàjosan “szar”, az első 2 rèsszel elvoltam. 🙂 Nem fogom kihagyni a harmadikat sem.

  2. Napokban túlestem rajta, teljessèggel lezsibassztott. A Sharknado amúgy se volt egy komoly tèma,de làtszik,hogy ez màr tènyleg egy ízig-vèrig vígjátèk, mondhatni önmaga paròdiàja. Talàn jòt is tett neki. A CG mèg mindig làtvàny helyett inkàbb funkcionàlis szinten mozog, de mivel fun kategoria lett,tele poènokkal (mellesleg nèhol egèsz jò),ezèrt így megbocsàjthatò. Az asylumtol megszokott szar,hanyagul kreàlt ès kompozitàlt CG-n kívül sajnos megmaradt a gagyi törtènet(?) vezetès, kiforratlan,lukacsos fos forgatòkönyv, nèhol òcska amatör vàgàsok,TV sorozat feeling. Ettöl függetlenül nèzhető, sokkolàsra kivàlò.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.