The Quiet Ones (2014)(Az elnémultak)

quiet_thumbA Hammer filmstúdió ezúttal a ’70-es évekbe repít vissza minket egy kis borzongás erejéig. A divathullámnak megfelelően a kézi kamerás felvételt választották egy hozzájuk illő misztikus, gonosz entitással és engedély nélküli orvosi kísérletekkel megspékelt történethez.

Joseph Coupland professzor tudományos szemlélettel próbálja megmagyarázni a paranormálist, a megszállottság a fő szakterülete. Legújabb kísérletéhez a pszichiátriáról ment ki egy fiatal lányt, aki egy gonosz baba démona kínoz. A professzor szerint, ha ki tudják mutatni a megszállottságot okozó elektromágneses energiát, akkor el is tudják azt maradéktalanul távolítani, és a beteg gyógyultan távozhat.

quiet1

A kísérlethez a hallgatói köréből választ egy kis csapatot, akik a többiek elneveznek elnémultaknak, hiszen ahogy bonyolódnak bele ebbe a misztikus világba, úgy zárkóznak egyre jobban magukba, egyre csendesebben és hallgatagabban járva a campust. A gonosz erőket különböző műszerekkel próbálják bemérni, hipnózissal előcsalni,  videóra rögzíteni, több-kevesebb sikerrel. A végén persze menetrendszerűen bedurvulnak a dolgok, előkerül némi pirokinézis, ősi démont imádó szekta, vér és gyilok, sőt némi romantikus szál is szövődik mindezek köré.

quiet2

Egy elég korrekt, a mai irányzatnak megfelelő film lett, a stúdió hagyományaihoz hű angolos, kísérteties ízzel. Nagy különlegességeket, egyediséget azonban ne várjunk tőle, de ezeket az elvárásainkat elengedve szórakoztató alkotásnak találhatjuk. Még egy megfigyelés így a végére: a plakát szerintem kísértetiesen hasonlít az eredeti Drakula poszteréhez, nem tudom, hogy célzás-e a mozgóképes történelemre, vagy időszerűnek látták az ötletet újrahasznosítani. Olyan szempontból hatásos volt, hogy anno emiatt figyeltem fel a filmre.

értékelés: 7/10

DeerWoman

1 Comment on "The Quiet Ones (2014)(Az elnémultak)"

  1. Nèhol èrdekes, jò hangulatú, de többnyire elképesztően gyenge,unalmas film. Valóban követi a mai trendet,azt a rossz irányt,ami felè elindult a horrorfilmek gyártása. Jelentéktelen film. 10/4

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.