Air (2015) (Légszomj)

Robert-Kirkman-Air-Comic-Con-PosterHorrorisztikus posztapokaliptikus sci-fi a Walking Dead producerétől – a sorozat legnépszerűbb karakterével a főszerepben. Ha Robert Kirkman és Norman Reedus (Daryl…) összeáll, abból csak jó film lehet az eredmény?! Mi is ebben reménykedtünk, és nagyot nem is csalódtunk, bár végig az volt az érzése a cikk írójának, hogy ebből a témából és alaphelyzetből sokkal többet is ki lehetett volna hozni.

 

A nem túl távoli jövőben járunk, ahol a világ elpusztult, és a legértékesebb, lefagyasztott túlélőkre két technikus vigyáz, akiket időről időre egy rövid időre felkelt a számítógép, hogy elvégezzék az ellenőrzéseket és karbantartásokat. Erre elég kevés idejük (és levegőjük) áll rendelkezésre, így egy kellőképpen feszült alaphelyzetet eredményez, hogy az egyik munkás krio-kamrája tönkremegy, nem sokkal a visszaalvás előtt.

air1
A főhősök egy nagy morális dilemma elé kerülnek, a kevés maradék levegőjükkel meg kell szerelni a kamrát, vagy ha nem sikerül, valakinek (és nem feltétlenül kettőjük közül) meg kell halnia… A végig ketyegő óra ami az egyre fogyó levegőt mutatja, folyamatos feszültséget ad a filmhez. Sajnos az igen ötletes plot, hangulatos környezet, és tehetséges színészek ellenére valami hiányzik a filmből, ami kiemelné a sok hasonló 90 perc közül.

A kevés szereplős alkotásban Norman Reedus mellett Djimon Hounsou (Constantine) és Sandrine Holt (Fear the Walking Dead) játsszák a főbb szerepeket.

FevaTV-Air-poster

Pont abba a hibába szaladt bele az első filmes rendező Christian Cantamessa, mint ami a Walking Dead sorozatnak sem tett jót – a túlzott moralizálás, visszaemlékezések és a cselekmény lassítása egy időn túl nem a feszültséget és érzelmeket kelti, hanem szimplán laposabbá teszi a történetet.
Igaz, a vélhetően eléggé limitált budget miatt nem is számítottunk nagy akcióra, robbanásokra és akcióra – és a környezet mindemellett kellőképpen hihetőre sikerült.

Air-splash-e1436569677854-642x362
Aki ismeri (ki nem?) a Fallout sorozatot, sokszor érezheti azt, mintha ez a film a kultuszjátékhoz íródott volna, a régies tárgyak, poszterek mind-mind hasonló vizuális világot adnak vissza – és már emiatt is érdemes megnézni.

Az AIR-nél minden adott volt ahhoz, hogy egy újabb kiemelkedő sci-fi szülessen, sajnos az első filmes rendező túl sokat akart egyszerre markolni talán, így egy nézhető, de nem kiemelkedő alkotás lett az eredmény.

Értékelés: 6.5/10

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt2091478/?ref_=nm_flmg_wr_1

Fixxer

1 Comment on "Air (2015) (Légszomj)"

  1. Ezeknél a tipusú filmeknél pont a moralizálás a lényeg, emberi konfliktusok, nomeg a túlèlés. Nézhető darab,de végtelen lassú. Valahogy elvan b@szva, rossz a filmnek a tempoja, nincs atmoszféra… Kb. 1 óránál kapunk pár másodperc látképet mi újság a felszínen – ez némiképpen dob a hangulaton, de ezen kívül semmi apokaliptikus làtvány elem. Persze az intro képsorok a milliószor lerágott dokumentum összevágott hiradós szarságok, többnyire szűk folyosók,csövek, műszerek. Kevés cselekmény, kevés szereplő, a màsfél órás játékidő szinte csigalassúsággal hömpölygött végig. Szerintem sok újat nem tudott nyújtani, nem egy additív film, egyszer nézős fajta. Pl. a Hasadás ill. Kolónia filmek nekem jobban bejöttek. Viszont a zenéje hangulatos. Aki szereti a lassú,klausztofób minimál filmeket,annak megér 1 próbát. Szerintem 10/5

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.