The Facts in the Case of Mister Hollow (2008)

The_Facts_in_the_Case_of_Mister_Hollow_thumbA tegnapi nap folyamán említett rendező, Rodrigo Gudino alkotása, de ezúttal szerzőtársa is volt Vincent Marcone személyében. A rövidfilmes szerkezetet oly könnyedén használó kreatív elmék kicsit szakítottak a teljes történetmeséléssel, ugyanis a hat perces film egyetlen fotóról szól. Furcsának tűnik? Nem véletlen, de ami a hátránya (statikusság) – úgy válik előnyére, ahogyan lassan a kép egy, a néző számára is kibogozható eseménysorról rántja le a leplet.

A fotón néhány embert látni és a kamera szép lassan ráközelít mindegyikükre, ahogyan a fénykép megörökítette őket. Látszólag nincsenek furcsaságok, de az egyedi, két és fél dimenziós megvalósítással fóliaszerűen egymásra épülő szintek folyamatosan egyre több és több apró részletről rántják le a leplet, s végül olyan dolgokat is láthatunk, amelyek az eredeti fényképen nem voltak észrevehetők. A kezdeti idillt pedig gyorsan felváltja a félelem és jól érzékelhetően megérinti a karaktereket a gonosz szele.

pic1Ennél többet nem érdemes elmondani a látottakról, ugyanis ahogyan mondani szokás, az ördög a részletekben lakozik, ezt pedig érdemes mindenkinek feltérképeznie. A szereplők instruálása itt fokozottan jól működött és rendkívül meghatározó szelete a filmnek. A fekete-fehér megoldás hozzáad a mélységéhez a műnek, ahogyan a zene is, ami rendkívül melankolikus hangulatot biztosít. A zeneszerző egyébként a címben is említett úriember (Johnny Hollow) és ha mindez még nem volna elég, akkor azt az egyszerű tényt is figyelembe kell venni, hogy többszöri megnézésre is ajánlott, ugyanis sok olyan, elsőre nem oly feltűnő részletet vehetünk észre, ami kerekebbé teszi a történetet.

A speciális effektekkel nem fukarkodtak, a zoomolás és a térbeliség ábrázolása remekül sikerült, kiállja az idő próbáját.

pic2Egyetlen kép és mégis rengeteg dolog történik rajta. A rövidfilmeket nem szabad lebecsülni, a rövid játékidő ellenére kiváló táptalaja lehet egy remek ötletnek, ami nem töltene meg kilencven percet, de csattanós válasszal reagál a néző kíváncsiságára, kizökkentve komfortzónájából. Erősen ajánlott darab.

Értékelés: 9/10

Plendil

1 Comment on "The Facts in the Case of Mister Hollow (2008)"

  1. Ez egészen egyszerűen mestermunka.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.