#Horror (2015)

hashtag-horror-thumb-630xauto-57811Ha egy filmnek az a címe, hogy #Horror… Értitek, nem simán Horror, hanem #Horror. Tényleg! HashtagHorror! Na, akkor vajon mire számítunk? Minden idők legjobb horrorélményére, mely után dicsérő kritikák ezreit olvashatjuk és esélye sincsen más filmnek az Oscar-gálán? Aligha… Fogalmam sem volt, mit kapok majd a “pénzemért”, de a hashtag alapján én a Twitterre asszociáltam, és igazából a Skype-horror Unfriended után már meg sem lepődtem volna, ha tényleg valami ilyesmit kapok.

Hamar kiderül az alapkoncepció, ahogyan hamar jön a felismerés is, hogy ismert sorozatszínészek játszanak a filmben, akiket mindig örömmel látunk a vásznon. Az Orange is the New Blackből megismert Taryn Manning, az Amerikai Pite-filmek Jessicája, Natasha Lyonne vagy éppen az American Horror Story egyik visszatérő szereplője, Chloé Sevigny. A szereplők tehát érdekesek voltak, a történet pedig nem kevésbé. Hat fiatal lány összeröffen egy igencsak modern, mutatós házban egy kis csajos bulira. Ahogy ilyenkor lenni szokott, megy a másik heccelése, ugratása, ez azonban csakhamar átmegy az úgynevezett cyberbullyingba, vagyis internetes zaklatásba. A lányok ugyanis összemarnak, egymást ócsárolják, túlzásba esve, aminek köszönhetően folyamatos feszültség van köztük. Ehhez már csak egy extra, hogy a ház, amiben vannak, egy korábbi tömegmészárlás helyszíne, a gyilkost pedig azóta sem fogták el. Amikor az egyik lány, Cat eltűnik a közeli erdőben, hirtelen minden összecsap a szereplők feje fölött.

horror-body-image-1432160009

Mit is mondjak, mit is mondjak? Az biztos, hogy ez egy egyedi horror, ehhez hasonlót még nemigen láttam. Az alaptéma ugye a cyberbullying és a social media káros hatásai, ehhez az író-rendező, Tara Subkoff úgy gondolta, színes kis animációk dukálnak, melyeket láthatunk közösségi portálokon, szociális csatornákon és egyéb internetes bugyrokban. Számolják a lájkokat, hashtageznek és hasonlók, mindezt tényleg furcsa animációk kíséretében, ami kétségkívül egy bátor húzás. Ez képes lenne komolytalanná, bugyutává tenni a filmet, de egyszerűen jól van megoldva és a kezdeti meglepettségünket végül felváltja a csodálkozásunk ezen az abszurd humoron.

20-chloe-sevigny-still.w1200.h630

Nem volt könnyű dolga a fiatal színészpalántáknak és talán nem is véletlen, hogy a lányok betanítása több hetet vett igénybe, amihez képest eltörpül a 18 napos forgatási idő. Azon sem csodálkozhatunk, hogy az utómunkálatok több, mint fél évet vettek igénybe, ezek ugyanis fontos elemei a #Horrornak. Subkoffot nem meglepő módon a való élet inspirálta, lánya barátnői lettek többször internetes zaklatás áldozatai.

Ahogyan az Unfriendednek, úgy ennek is komoly mondanivalója van. Csak amíg a Skype-horror képtelen volt ezt normálisan átadni, addig a #Horror az abszurd megvalósítás ellenére is hatásos és elgondolkodtató maradt. Sajnos a mai világunk valóban olyan, amilyennek a #Horror lefesti, valahol szerencsénk, hogy nekünk, felnőtteknek már nem kell átesnünk ezen. Kegyetlen a tinik világa…

gallery-1432876840-kbumsril3y-shphzgdko0h7irc0qgcd8xaxtnhbtvto

Összességében egy hatalmas pozitív csalódás a #Horror, bár unalomig ismétlem, az IMDb-rating ne érdekeljen senkit, ha filmet akar nézni. Nagyon merész, nagyon extrém, de kifejezetten egyedi és szerethető lett. 2015. pozitív meglepetése!

Értékelés: 7.5/10

IMDb

(Varin)

Be the first to comment on "#Horror (2015)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.