Marble Hornets (2009)

MarbleHornetsTitleLogoAhogy azt már egyéb más, filmkritikákkal foglalkozó oldalakon is olvasni lehet, a Marble Hornets egészen nehezen illeszthető a film, de még a filmsorozat kategóriájába is. A kerettörténet szerint egy Jay nevű fiatalember online bejegyzéseit követhetjük figyelemmel, a bejegyzések pedig szinte egytől-egyig kézikamerával készített felvételek. Jay tagja volt annak a baráti társaságnak, amely egy iskolai projekt keretein belül tervezte létrehozni saját amatőrfilmjét, amely a Marble Hornets nevet viselte. A Marble Hornets az eredeti tervek szerint nem lett volna több, mint egy vizsgaanyag, ám az események máshogy alakultak. Jay barátja, Alex, aki egyben a projekt vezetője is, váratlanul, egyik pillanatról a másikra leáll a munkálatokkal, láthatóan teljesen kifordulva önmagából, hátat fordít addigi életének. Jay unszolására azonban még átadja az összes addigi nyers, vágatlan felvételt, amit főhősünk el is tesz a szekrénye mélyére. Három év elteltével Jay úgy dönt, elkezdi visszanézni a felvételeket, hiszen Alexről azóta sem hallott, és semmiképp nem áll össze neki a kép, ezért úgy gondolja, talán némi információhoz juthat a videók átböngészésével. A néző ennél a pontnál kapcsolódhat be szervesen a történetbe, az első bejegyzés ugyanis itt veszi fel a cselekmény fonalát. Az áttekinthetőség és a szórakoztatás érdekében mindegyik bejegyzésben (entry) egy rövid kis summát kapunk a sztori szempontjából lényeges eseményekről.

A Blair Witch Projectre némiképp hajazó elképzelés szerint a sorozat kiagyalói, Troy Wagner és Joseph DeLage teljesen random időközönként töltöttek fel újabb videókat, a valódiság látszatát keltve ezzel. Az öt évet felölelő időszakban összesen 92 videót töltöttek fel „Jay” felhasználói fiókjáról, valamint 39 további feltöltés található egy másik csatornán, ami szintén a sztorivonalhoz kapcsolódik.

A Marble Hornets esetében a teljesen újszerű és egyedi megvalósítás a rengeteg kreativitással párosítva meghozta gyümölcsét. Egy egészen érdekes történetet sikerült összehozni, amely talán ha egy mozifilm keretein belül kerül bemutatásra, korántsem lett volna ilyen hatásos. Alapvetően az esetek nagy részében sokszor semmilyen kifejezetten ijesztő dolgot nem látunk, de a készítők képesek voltak a feszültséget odáig fokozni, hogy a néző számára sokkal hátborzongatóbban hat egy, a háttérben felsejlő, talán alig észrevehető alak vagy árnyék, mint például egy jól megszokott jumpscare. A bejegyzések előrehaladtával a történet rengeteg csavarral gazdagodik, ezzel el is érkeztünk a Marble Hornets egyik legnagyobb gyengeségéhez, ami nem más, mint a néhol már végletekig bonyolított sztori. Persze ez sem mindenkinek hat negatívumként, hiszen sokunk számára a néhol érthetetlen és soha meg nem magyarázott események teszik még élethűbbé, izgalmasabbá a filmet, ízléstől függően.wmh7

 

Értékelés: 8/10 

       

A Marble Hornets megtekinthető az alábbi YouTube csatornán ITT.

 

Be the first to comment on "Marble Hornets (2009)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.