Baskin (2015)

baskin_thumbViszonylag ritkán lát az ember török horrort – meg úgy az egész török filmgyártás termékei iszonyatosan ritkán jutnak el kis hazánkban -, így aztán igazi kuriózumként vetettem rá magam erre a misztikusnak tűnő alkotásra, melyben a leírás szerint egy csoport gyanútlan zsaru egy ajtón keresztül a Pokolba kerül. Ugye, milyen izgi?!

Egy csapat rendőr egy majdnem tettlegességig fajuló éttermi jelenet után hívást kapnak a központból. Mivel ők vannak a legközelebb a helyhez, kocsiba pattannak, de félúton egy ismeretlen eléjük ugrik az úton, így egy folyóban landolnak. Mikor aztán gyalogszerrel megérkeznek a diszpécser által említett címre, egy vörös fényekkel borított házhoz, egy beszédképtelen rendőrtársukra bukkannak. Majd egy lefelé vezető lépcsőre, ahol olyan események sorozat veszi kezdetét, amire álmukban sem gondoltak volna…

baskin_2Egy frappáns és szórakoztató kezdés (jóllakott zsaruk, töméntelen pia, disznó történetek) után a cselekmény lassanként egy misztikus történetté kezd válni, amely aztán felkavaró képsorokkal és kissé érthetetlen (karmikus?) végkifejlettel zárul. Közben pedig feltehetőleg álomjelenetek szegélyezik, valamint eme szürreális kollázsban megtalálhatjuk még a gyerekkori élmények és kiválasztottság egymásra építő szekvenciáit is, néhány kínzással egyetemben. Megtekintése közben bennem néhol a Hellraiser idéződött fel, már ami az atmoszférateremtést illeti.

baskin_1Kifejezetten tetszett például a film fényképezése, de ha az összességében kell értékelnem ezt a kissé zavaros, már-már thrillerszerű (néhol azonban horrorisztikus jeleneteket is tartalmazó) példabeszédet, nem jobb, mint egy közepes próbálkozást. De mivel egy török alkotásról van szó, mindenképpen üdítőnek tűnik a mostani (vállalhatatlan filléres gagyikban tobzódó) felhozatalban.

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Baskin (2015)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.