Dawn of the Planet of the Apes (2014) – A majmok bolygója – Forradalom

11f8e4a2a5005056b7016dHárom évet kellett várni a 2011-es, nagysikerű remake második részére. A Forradalom alcímet viselő folytatás új rendezőt kapott Matt Reeves személyében, a legnagyobb kérdés pedig az volt, vajon sikerül-e az előzőleg igen magas színvonalnak méltó folytatást produkálni. A készítők hangulatos víruskampánnyal próbálták megelőlegezni a nézők bizalmát, de lássuk, mire volt képes maga az alkotás! 

Az előző rész eseményei óta nagyjából tíz év telt el, az emberiség jelentős hányadát kipusztította az ALZ-113-as névre hallgató vírus. Szinte csak azok maradtak életben, akik immunisak voltak a fertőzésre, a túlélők pedig kolóniákba tömörülve próbálják meg egyrészt túlélni a vészterhes időszakot, másrészt pedig életet lehelni a némileg erejét vesztett emberi civilizációba. Mindeközben a majmok óriásira duzzadó közössége -amelyet az első részben megismert Caesar vezet- rohamos módon változik, a fejlődés lépcsőfokait kettesével véve tör előre a természet hierarchiájában. Az öntudatra ébredő majmok finoman szólva nem szívlelik az emberi fajt, hiszen fogságból kiszabadult társaik közül még sokan ma is őrzik a horrorisztikus események nyomait. Ennek ellenére, az együttélés viszonylag súrlódásmentesnek mondható, egészen addig a napig, amikor a két faj útjai keresztezik egymást. A San Francisco-i ember kolóniának a túléléshez nélkülözhetetlen egy elektromos erőmű megjavítása, ami azonban a majmok területén található…

dawn-planet-apes-war-e1403888035261

Ha az első filmhez hasonlítjuk- és miért ne tennénk – a Forradalmat, könnyen lehet, hogy csalódni fogunk. A történet jóval egyszerűbb és szimplább módon van tálalva, mint ahogyan azt elvárhattuk volna, gyakorlatilag egy poszt-apokaliptikus sci-fi köntösébe bújtatott akciófilmet kapunk. Mindezzel nem lenne akkora probléma, ha nem lenne akkora a kontraszt az előzményhez képest, így viszont felemás érzésünk lehet a film megtekintése után.

DOTPOTA-6

Természetesen számos pozitívum is megemlíthető, ilyen például a kiváló képi világ, vizuális trükkök, valamint a majmok kezdetleges, de mégis drasztikusan fejlődő társadalmának bemutatása. A fejlődéssel együtt felszínre kerülnek bonyolultabb érdekellentétek, ezért az emberek világához hasonlóan a majmok közössége is hatalmi harcokkal kénytelen szembenézni. Éppen ezért megszűnik a majmok egypólusú viselkedése, ami feltétlen szimpátiát ébreszthetett bennünk az első részben, bármelyik állatról is volt szó. Ennél fogva pedig a nézőben rejlő mizantrópia mértéke határozza meg, hogy valamelyik oldal pártjára áll, esetleg egyéni karakterek válnak inkább rokonszenvessé, fajtól függetlenül. Felmerül a kérdés, mitől válik a majmok egy része mássá, mennyire jogos a bennük élő bosszúvágy,  mikortól lehet öncélúnak titulálni tetteiket.

Mindent összevetve, bár a második rész bár elmarad az első színvonalához képest, a szórakozás itt is garantált, az értékes elemeket pedig ki tudjuk hámozni azok közül a rétegek közül, amelyeket talán hiba volt a filmbe préselni. A széria következő része 2017-ben érkezik..

Értékelés: 7/10

(Absvrd)

youtube-logo       imdb-share-logo      

 

Be the first to comment on "Dawn of the Planet of the Apes (2014) – A majmok bolygója – Forradalom"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.