11.22.63 (2016)

112263_thumbStephen King azonos című regényét, mely igencsak népszerű kicsiny hazánkban, egy érzelmileg nagyon mély hatású korszakomban olvastam, így a mű rendkívül közel áll a szívemhez. Ezért mikor megtudtam, hogy a Hulu 8 részes minisorozatot gyárt a könyvből, nagyon megörültem, ráadásul mikor kiderült, hogy a sorozat producere J. J Abrams lesz, már tapsikolni is elkezdtem. A Bridget Carpenter által televizión életre keltett mű végül 2016 tavaszán jelent meg.

Jake Epping (James Franco) egy átlagos angol tanár, aki épp egy váláson ment keresztül. Ekkor keresi meg régi barátja, a bisztrótulajdonos Al, aki egy fantasztikus dolgot mutat meg neki. A bisztró egyik helyiségének végén egy átjáró található, mely egyenesen 1960-ba vezet. Al arra kéri Jake-t, lépjen át az átjárón, és akadályozza meg John F. Kennedy meggyilkolását. A tanár eleget tesz haldokló barátja kérésnek és vissza utazik az időben, és beilleszkedik az akkori társadalomba, ám arra nem számít, hogy egyre jobban kötődni kezd a múltbeli élethez. Ráadásul megismerkedik egy ifjú hölggyel, Sadie Dunhill-al (Sarah Gadon), akivel egymásba szeretnek. Ám ahogy egyre jobban közeledik a végzetes dátum, Jake-nek egyre jobban meg kell értenie, hogy a múlt nem szereti, ha megváltoztatják…

1122631

Napjainkban divat, hogy a hosszabb terjedelmű regényekből ne filmes, hanem tv-s adaptációt készítsenek, gondoljunk itt a Katedrális, vagy a Trónok harca sorozatokra. Természetesen ha  egy könyvet mozgóképre adaptálnak, elengedhetetlen valamekkora mértékű változtatás az eredeti műhöz képest. Ez jelen cikkünk alanyánál is megtörént, ám ezek a változtatások hatalmasak King regényhez képest. A legszembetűnőbb példa Bill Turcotte karaktere, aki a könyvben mindössze pár oldalon szerepel, itt mégis főszereplő és Jake tettestársa. A sorozat írója, Bridget Carpenter is megerősítette, hogy minderre azért volt szükség, hogy a regényben mikor Jake megfigyeli a Kennedy-t meggyilkoló Lee Harvey Oswaldot, egy narrátor beszél hozzánk, aki tulajdonképpen az időutazó maga. Természetesen ezt nem lehet a tv sorozatba átültetni, ezért kellett Bill karaktere, akivel Jake a megfigyelések alatt beszélgethet, megoszthatja vele a jövő tudását. Ezzel együtt azonban újabb és újabb plusz szálak kerültek bele a sorozat, például Bill és Oswald feleségének, Marinának viszonya. Ennek ellenére hiteles adaptációt sikerült összehozniuk a készítőknek, mely az évad elején rendkívül erősen indított. Fordulatosan, akciódúsan kezdett, melyben érezni lehetett, a szereplők élete is minden pillanatban veszélyben forog. Részben a cselekedetei miatt, hiszen például ekkoriban sem volt könnyű gyorsan sok pénzt szerezni, másrészt pedig mert a múlt folyton keresztbe tett neki, hogy megakadályozza, hogy megváltoztassák. Ehhez pedig a színészek nagyon jól asszisztáltak, szinte minden szerepre a legtökéletesebb embert találták meg. Külön kiemelném Daniel Webber-t, aki  Oswaldot alakította. Valahányszor a színen volt, érezni lehetett, mennyire veszélyes egy kisember, aki azt hiszi magáról, hogy egy nagyon fontos személy a történelem folyásában. James Franco és Sarah Gadon és brillíroznak a szerepükben, kettejük közt nagyon érezhető a kémia, ami nagyon fontos a sorozat szempontjából, hiszen ez a sztori nem az időutazásról szól. Ez egy szerelmi történet. Történet két emberről, akik más időben, máskor születettek, éppen ezért nem lehetnének együtt, ám együtt kell lenniük, állhat eléjük bármilyen akadály.

1122632

Sajnos a sorozat lendülete az évad közepén alábbhagyott, hiába próbáltak újabb és újabb fordulatokat belemesélni, kissé érdektelenné vált a sorozat. Bár a mű egyik helyszínén, Jodie-ban haladtak az események, addig Dallas-ban csak az Oswaldék utáni kémekdést láthattuk, mely hasonlóan a regényhez, itt is unalmassá fajult. Ennek ellenére az utolsó részekre a széria megint felerősödött, sőt az utolsó részre nagyon mély érzelmi katarzíst élhettünk át. Ez annak volt köszönhető, hogy érezhetővé vált az, hogy Jake és Sadie tulajdonképpen nem lehetnének együtt, amit az előző epizódokban nem éreztett velünk a sorozat. Ennek köszönhetően zseniális lezárást kapott a széria, nagyon mély érzelmi töltettel,  pontosan olyat, mint maga a regény is.

A sorozat természetesen a King rajongók szívét is megdobogtatja, olyan momentumokkal, mint például a REDRUM felirat egy falon. Így bátran tudom ajánlani bárkinek, aki az író rajongója, vagy csak olvasta az eredeti regényt, de annak is, aki szeretne kicsit visszarepülni a 60-as évekbe, hiszen a korszakot is remekül át tudjuk élni a szériának köszönhetően. Ám nem szabad elfelejtenünk, hogy történet nem magáról az időutazásról szól, hanem a szerelemről, mely nemcsak a távolságot, hanem a történelem konokságát is képes legyőzni.

Értékelés: 8/10

Kele-man

 

Be the first to comment on "11.22.63 (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.