The Darkness (2016) (A sötétség)

The_Darkness_posterNehéz helyzetben találhatja magát az ember egy film értékelését illetően, ha a véleménye jelentősebb mértékben eltér szinte az összes filmkritikus oldalon olvasottaktól. Tapasztalt filmrajongó azonban nem hátrál meg a tömegakarat nyomásának hatására, így egy alacsony IMDb-pontszám, vagy egy lehúzó kritika sem tántoríthatja el egy mű objektív értelmezésétől. Az idén debütáló The Darkness az előzetes alapján érdeklődést keltett bennem, lássuk hogyan teljesített a Kevin Bacon nevével fémjelzett alkotás…

A történet középpontjában a négytagú Taylor-család áll, akik egyszerre több nehézséggel is küzdenek. A családfő, Peter túlhajszolt életvitelének köszönhetően nem tud  feleségére, evészavarral küzdő tinédzser lányára, Stephaniera valamint autista kisfiára, Mikeyra elegendő időt fordítani, így a feszült légkör nyomásként nehezedik a família minden tagjára. A gondokat enyhítendő, Taylorék baráti társasággal kempingezni mennek a Grand Canyon környékére, ahol a fiatalok unalmukban bolyongani kezdenek a szikláktól és barlangoktól hemzsegő vidéken. Mikey a hely varázsától elbűvölve különválik a többiektől, és útja során véletlenszerűen egy ősi barlangrendszert fedez fel, miután beszakad alatta a talaj.

darkness-rocks

A különös falfestményekkel díszített üregben  5 követ is talál, amelyekbe különféle, ismeretlen szimbólumok vannak belevésve, ezért úgy dönt, hazaviszi azokat magával, egyfajta szuvenírként. A sokat látott horrorrajongók közül sokan jól tippelhetik meg, hogy a családra ezek után ínséges idők várnak, hazatértük után ugyanis Mikey láthatatlan barátokkal kezd el beszélgetni, a házban pedig bizarrabbnál bizarrabb dolgok történnek.. A klisészerű történet nem hoz sok meglepetést, Taylorék otthonában fokozatosan elszabadul a pokol, így a családnak hamarosan az életéért kell megküzdeni.

29

A reménytkeltő előzetes után mondhatni nagy lelkesedéssel fogtam neki a The Darkness megtekintésének. Annak ellenére, hogy láthatóan nem az évtized horrorfilmjét készítették el, volt valami a trailerben, ami miatt bizakodóvá váltam. A film egy olyan érdekes alapra épít, ami úgy gondolom, kiváló horrorfilm-téma, ez pedig nem más, mint az anasazi indiánok története, a törzs misztikummal és rejtélyekkel teli múltja számos, mai napig megoldatlan rejtélyt tartogat (amikről a közeljövőben talán nálunk is olvashattok majd). Ennek köszönhetően a készítőknek sikerült legalább pár ponton eltérni egy hagyományos tucat-horror sztorivonalától, ami a mai felhozatalt tekintve mindenképp dicsérendő. További pozitívum, hogy a film nem vállalja túl magát, célja a puszta szórakoztatás, így nem részesülünk erőltetett, ál-művészi párbeszédekben, csavarosnak feltüntetett, ám a valóságban banális sztorivonalban. A színészi alakításra nem lehet panasz, bár Kevin Bacon egyértelmű húzóerő a szereplőket illetően.

The-Darkness-Film-2016

Összegzésképp, a The Darkness véleményem szerint kifejezetten szórakoztatóra sikeredett, némiképp értetlenül álltam az igencsak lehúzó kritikákat olvasgatva. Egyszeri nézésre kiváló, és bár közelről sem tartozik a legemlékezetesebb alkotások közé, mindenképpen üde színfoltnak mondható a 2016-os horrorfilmek palettáján.

Értékelés: 6,5/10

Kinek ajánljuk: Aki érdeklődik az indiános-ufós-konteós témák iránt, vagy szimplán szeretne egy egyszernézős, de szórakoztató filmet.

(Absvrd)

youtube-logo       imdb-share-logo       

 

Be the first to comment on "The Darkness (2016) (A sötétség)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.